dolenjska

Za ravnateljico potrdili Renato Zupanc Grom

5.5.2015 | 09:00 | L. Markelj

Mag. Renata Zupanc Grom. (Foto: L. M.)

Mag. Renata Zupanc Grom. (Foto: L. M.)

Šentjernej - Svet osnovne šole Šentjernej je sinoči na svoji seji za ravnateljico potrdil Renato Zupanc Grom, ki je do zdaj šolo od 9. septembra 2013 vodila kot vršilka dolžnosti.

Kot je povedal predsednik zavoda šole Dušan Špilar, je za njeno imenovanje glasovalo šest od 11 članov sveta, kar je potrebna absolutna večina. Glasovanje je bilo podobno kot prvič, le med vzdržanimi je bil eden več. Zupan Gromovo so podprli trije predstavniki Sveta staršev, dva učiteljskega zbora in eden iz lokalne skupnosti. Proti so glasovali trije: dva predstavnika lokalne skupnosti in eden iz učiteljskega zbora. Dva predstavnika učiteljskega zbora sta bila vzdržana.

Glasovala je tudi Patricija Pavlič, ki jo je – kot smo že poročali - občinski svet na včerajšnji dopoldanski seji razrešil kot svojo predstavnico v svetu šole, ker ni zastopala stališča lokalne skupnosti in podprla protikandidatke za ravnateljico Nataše Bregar.

Glasovali so spet  javno

Špilar je povedal, da pred sejo sveta zavoda on osebno kot predsednik ni dobil nobenega pisnega obvestila, da je kak član razrešen, okrog 15. ure je menda z občine prišlo takšno elektronsko sporočilo na šolo. Postopkov razrešitve njihovega člana ne more komentirati in ugotavljati, za to so pristojne druge institucije, pravi, in poudarja, da je bil postopek izbire ravnatelja OŠ Šentjernej včeraj zaključen, o rezultatu bosta obe kandidatki za to delovno mesto pisno obveščeni, vso potrebno dokumentacijo s sklepom Sveta zavoda bodo poslali na šolsko ministrstvo, ki bo novi ravnateljici izdalo pogodbo o skleniti delovnega razmerja. Zupanc Gromova je bila imenovana za petletni mandat ravnateljice OŠ Šentjernej od 1. septembra 2015 do 31. avgusta 2020.

Za izjavo, kako rezultat sinočnjega glasovanja Sveta zavoda šole komentira župan Radko Luzar in ali bo morda lokalna skupnost potegnila kake poteze, smo prosili še župana. Dejal je, da bo izjavo podal v prihodnjih dneh.

Kot pravi Špilar, je bil ves postopek voden zakonito in transparentno, »zato smo se odločili in člani sveta zavoda vedno glasovali javno, s čimer smo prekinili staro prakso, saj smo tudi tako želeli pokazati, da je dovolj teh zakulisnih igric.« Na očitke nekaterih predstavnikov lokalne skupnosti, da so prav oni lani prvi razreševali enega predstavnika sveta staršev, pa jih spominja, da to ne drži. Najprej so začeli z razreševanjem svojih članov v učiteljskem zboru, »prav gotovo pa smo mi lani postopek razrešitve vodili drugače, v zakonitih okvirih.«

Odziv šentjernejske SLS

Kot predsednik Občinskega odbora SLS v Šentjerneju in tudi kot nekdanji župan se je na dogajanje v zvezi z izborom ravnateljice odzval  Franc Hudoklin. Pravi, da so v stranki izredno razočarani, "zlasti nad glasovanjem o zamenjavi članice v Svetu zavoda šole , saj je bil postopek izpeljan mimo poslovnika in statuta občine, skratka nezakonito. To bo sicer preverjalo sodišče, če bo potrebno. Občinski svet ima možnost razrešitve svojega predstavnika v Svetu za voda, a je jasno, kako postopek teče," pravi Hudoklin in se zahvaljuje vsem, ki so trezno razmišljali v Svetu zavoda OŠ Šentjernej in končno po dveh letih le izbrali ravnateljico, ki bo na tem mestu pet let. 

Hudoklin meni, da se je pri tem poskusu razveljavitve postopka izbire za ravnateljico šole znova pokazalo, kdo vodi politiko iz ozadja,  sicer pa kot nekdanji župan z žalostjo opazuje, da niti novi župan niti občinska uprava ne delujejo v skladu s slovensko zakonodajo.

‹ nazaj

Komentarji (18)

5.5.2015 1 (2) (1)Oceniney 
Čestitke Renati in svetu. Upam, da ne bodo padala polena pred Renato teh pet let. Srečno!
5.5.2015 2 (2) (0)Ocenijani 
Stric iz ozadja, Pavlič ima danes dolg nos
5.5.2015Ocenizakon 
Spoštovani g. Hudoklin Franc! Navajate, da poleg župana občinska uprava ne deluje v skladu s slovensko zakonodajo. Kolikor vem, vsi trenutno zaposleni v občinski upravi izhajajo še iz vašega mandata. Kdo je ustvaril ta kader? Torej, nekaj tu ne štima! Bi bilo dobro preveriti tudi kaj za nazaj...
5.5.2015OceniTrobenta 
Za ravnatelja javne šole je lahko imenovan, kdor ima najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge stopnje, oziroma raven izobrazbe, pridobljeno po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi druge stopnje ter izpolnjuje druge pogoje za učitelja ali za svetovalnega delavca na šoli, na kateri bo opravljal funkcijo ravnatelja. Kateri predmet naj bi potem takem poučevala ustoličena "prof." STM na Osnovini šoli Šentjernej?
5.5.2015Ocenimuri 
joj, kva pa je to STM?
5.5.2015Ocenikekec 
Ti bo profesor Pavlič to vse podrobno razložil Muri, samo nič se sekirat.........
5.5.2015Ocenikva 
Samoupravljanje s temelji marksizma , mogoče, mogoče pa ne, kva vem. Včas je blo, he he
5.5.2015OceniKomaj čakam 
Bivši župan že ve kako je v preteklosti delovala občinska uprava in on sam. Upam le, da mu bo aktualni Nadzorni odbor nastavil ogledalo. Baje da je bil eden izmed ćlanov sedanjega NO svoj čas zaposlen v občinski upravi in da je prav zaradi županovega " upoštevanja pozitivne slovenske zakonodaje " pri občinskih poslih rajši podal odpoved, kot da bi še sodeloval. Če je v teh govoricah kaj resnice, pa bodo povedala končna poročila NO Šentjernej ...
6.5.2015Ocenikmet 
Sem mislil, da so predstavniki bivše parlamentarne stranke na volitve prišli očiščeni in bolj kot ne prenovljeni, ker na svojo listo niso postavili onega, ki se zdaj spet oglaša . Očitno je šlo samo za kozmetični popravek. Jože, škoda, sem mislil, da boš ti prevzel zadevo v svoje roke, zato sem vas tudi podprl na volitvah!
6.5.2015Ocenimiha 
Mislim, da je Bertotu Viktorija trn v peti in to zelo velik. Saj si jo sam izbrav in jo kar imej pri sebi, ne jo tlačit nazaj v šolo. Najboljše da jo postaviš za vlakovodjo , tam bo lahko lajala kolikor bo hotla, v šoli bo pa končno MIR!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava