dolenjska

Politika podprla vstajniške zahteve na lokalni, ne pa tudi državni ravni

5.5.2015 | 11:30 | M. M.

Ena od zahtev vstaj, ki so potekale od decembra 2012 do junija 2013, in pobudnika Uroša Lubeja je bila tudi t.i. ljudska nezaupnica. (Foto: B. B., arhiv DL)

Ena od zahtev vstaj, ki so potekale od decembra 2012 do junija 2013, in pobudnika Uroša Lubeja je bila tudi t.i. ljudska nezaupnica. (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - Pobudniki peticije za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice v slovenski pravni red, ki jo je od novembra 2012 do danes podpisalo več kot 30.000 podpornikov, pozdravljajo predlog petih parlamentarnih strank, da v državni zbor končno vložijo novelo zakona, ki uresničuje eno od temeljnih zahtev množičnih protestov na vstajah, t. j. možnost ljudskega odpoklica župana, ki izgubi zaupanje občank in občanov. »Hkrati pa opozarjamo, da so predlagatelji spregledali druge ključne elemente ljudske nezaupnice, tj. možnost odpoklica poslanca in možnost ljudske nezaupnice proti celotnemu državnemu zboru. Poslanci in državni zbor bodo tudi po današnjemu dnevu še naprej zaščiteni kot kočevski medvedje,« ob tem opozarja Uroš Lubej, prvopodpisani pobudnik omenjene peticije, ki je podpise podore zbiral na spletni strani Novomeškega čuvarja.

Kot je spomnil Lubej, so pobudniki za vpeljavo ljudske nezaupnice v slovenski pravni red novembra in decembra 2012, v času množičnih protestov proti korupciji v lokalni in državni politiki, objavili dve peticiji. V njih so predlagali vpeljavo demokratičnega mehanizma, ki bi pod določenimi pogoji omogočil odpoklic župana, občinskega svetnika, občinskega sveta, poslanca državnega zbora in tudi ljudsko razpustitev državnega zbora in s tem vlade republike Slovenije, v primeru da našteti izgubijo zaupanje državljank in državljanov.

Ljudska nezaupnica je po objavi na spletni strani Novomeškega Čuvarja postala ena osrednjih zahtev vseslovenskih ljudskih vstaj. V tej ali oni obliki so jo javno podprli tudi nekateri ugledni ustavni pravniki. Decembra 2013, leto dni po objavi na Čuvarju, jo je med ključne ukrepe boja proti korupciji predlagala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Podprle so jo tudi nekatere politične stranke, nato pa je njeno vpeljavo napovedala še vlada Alenke Bratušek, so navedli v sporočilu za javnost. »Pobuda petih parlamentarnih strank je zato v tej luči pričakovana, vendar hkrati nezadostna, premalo temeljita in tudi nedosledna. Državni zbor bo, če bo predlog sprejet, ravnal nekoliko dvolično. Elemente neposredne demokracije bo sicer vpeljal na lokalno raven, hkrati pa bo samega sebe in poslance in poslanke še naprej ščitil kot nedotakljive,« pa opozarja Lubej in nadaljuje: »Hkrati pa bi morali, če res zagovarjajo ljudsko suverenost, predlagati vpeljavo tudi drugih elementov neposredne demokracije, kot so: ljudski (participatorni) proračun, sprememba referendumske zakonodaje, sprememba volilne zakonodaje in mehanizmi ekonomske demokracije.«

‹ nazaj

Komentarji (11)

5.5.2015 5 (5) (0)OceniMaks 
Od mitingov, katere so organizirali smo dobili le državni udar in komunistične vlade, katere so dolg v SLO iz 22,1 % dvignile na 87 % BDP in uničile še tisto malo proizvodnje kar jo je bilo.
5.5.2015 2 (2) (0)OceniMaks 
Če bi uvedli preferenčni glas in demokratične volitve, potem bi Državljani hitro naredili red. Tako pa imamo partitokratski sististem, kjer stranke določajo kdo bo zasedel mesto v parlamentu. Murgelski mediji pa odločijo koliko glasov bo kdo dobil.
5.5.2015 1 (1) (0)OceniMaks 
Da murgelski mediji določajo kdo bo sedel v parlamentu pa so krivi tisti, ki ne gredo na volitve. Saj če bi šli na volitve vsi bi bilo 107, 6 % glasov, kolikor je dobil miloševič. Tedaj ko je bil v Sloveniji po atentatu na g. Krambergerja izvoljen vodja KPS in tajkunske združbe Foroma 21.
5.5.2015OceniMaks 
Zanimivo da so mitingarji zahtevali omejitev referendumov, kar so komunistične vlade tudi uzakonile!
5.5.2015OceniMaks 
Mitingarji so svojo politično kulturo pokazali, ko so z mafijo udirali na domove izvoljenih predstavnikov in razbijali njihove domove kot nacisti. Nacistično kulturo so pokazali s tem, ko so po mostovih obešali maskote drugače mislečih. Slovenija ne rabi neonacistov ala tomićka in ostalih komunističnih privilegirancev, ki še nikoli v življenju niso nič koristnega delali.
5.5.2015 1 (1) (0)OceniBerger 
Uroš ima veliko idej. Pooblaščenec za transparentnost si le to predstavlja tako, da kontroliraš sam sebe. In če sam s sabo nisi zadovoljen si izrečeš ljudsko nezaupnico.
5.5.2015 1 (1) (0)OceniJaka 
Pogrešam Čuvarja. Prej je bilo polno mastnih zgodbic. Muhiču so očitali da se je reklamiral na občinske stroške. Sedaj ko so ustanovili svoj časopis in reklamirajo sebe pa je vse OK!
5.5.2015 1 (1) (0)Ocenigusti 
Pa kaj spet perejo možgane. Na lokalnem nivoju se je že do sedaj volilo imena, saj je bil preferenčni glas. Cmerar z vztajniki spet laže.
5.5.2015Oceniresnica je 
Maks poglej si tole tabelo: https://www.bsi.si/financni-podatki-r.asp?MapaId=296 Če znaš vsaj malo brati boš ugotovil da je deljena. Poglej si drugi del od leta 2005 dalje, pa povej katera komunistična vlada nas je najbolj zapufala. Upam da ne bo spet izgovorov, da je banka Slovenije to zlepila vse skup to kom... zaroto in da predsednik ki nas je vodil tisti čas ni utegnil vsega prebrat zato tudi ni vedel za tole........
6.5.2015 2 (2) (0)OceniMaks 
"resnica je" Definitivno lahko zaključimo da komunistične vlade tekmujejo med sabo katera nas bo bolj zadolžila. V najkrajšem času nas je definitivno najbolj zadolžila tako imenovana Bratuškova vlada, ki je prekašala Pahorjevo vlado. Tudi cerarjeva vlada nadaljuje ekstremno zadolževanje naših potomcev, za izplačilo privilegijev zdajšnje komunistične garniture.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava