dolenjska

V Novem mestu 4. regijski festival Znanje aktivira te

5.5.2015 | 14:50 | STA

Foto: I. N., arhiv DL

Foto: I. N., arhiv DL

Novo mesto - Novomeški Razvojno izobraževalni center in območna služba zavoda za zaposlovanje v dneh do petka prirejata 4. regijski festival Znanje aktivira te. Med njegovimi cilji sta izboljšanje povezovanja med izobraževanjem in trgom dela ter podpora brezposelnim pri učinkovitejšem iskanju zaposlitve. Na festivalu bo sodelovalo skoraj 40 organizacij.

Po podatkih vodje območnega zavoda za zaposlovanje Tatjane Muhič se je stanje na trgu dela Dolenjske in Bele krajine v zadnjem obdobju nekoliko izboljšalo. Stopnja brezposelnosti namreč od aprila lani pada in dosega 12,5 odstotka, kar je za skoraj dva odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju.

Na območni službi so imeli konec marca prijavljenih nekaj manj kot 6300 brezposelnih. Kljub nižji stopnji brezposelnosti pa struktura med iskalci zaposlitve ni spodbudna. Od vseh prijavljenih jih je skoraj dve petini brez izobrazbe in skoraj tri petine dolgotrajno brezposelnih. Skoraj tretjina brezposelnih je starejših od 50 let in 26 odstotkov mlajših od 29 let.

Navedenim ciljnim skupinam pa je namenjeno veliko vsebine letošnjega festivala, je še na današnji novinarski konferenci opozorila Muhičeva.

Iskalci zaposlitve bodo namreč lahko na različnih delavnicah in drugih prireditvah prišli do praktičnega znanja in veščin, ki jim bodo v pomoč pri iskanju zaposlitve. Nove izkušnje pa bodo lahko pri predstavitvi delodajalcem s prostimi delovnimi mesti uporabili že na festivalu.

Po besedah vodje novomeškega Razvojno izobraževalnega centra Marjete Gašperšič bodo na tem največjem regijskem izobraževalno-zaposlitvenem dogodku tudi spodbujali in promovirali vseživljenjsko učenje. Prihodnje štiri dni pa pričakujejo skupaj približno tisoč udeležencev in drugih obiskovalcev, je dodala.

Sicer je na prvih treh festivalih sodelovalo več kot 130 organizacij, pripravili so 235 dogodkov in skupaj zabeležili skoraj 4500 udeležencev. Od teh jih je bilo slabe štiri petine brezposelnih in desetina zaposlenih,med drugim udeleženci pa so bili še dijaki, študenti in upokojenci.

Na letošnjem festivalu bodo sodelovale organizacije, ki se regionalno in na ravni države ukvarjajo z izobraževanjem ter zaposlovanjem. Več kot 45 strokovnjakov bo izvedlo nekaj več kot 50 delavnic. Med večjimi dogodki pa je Gašperšičeva navedla še t. i. hitre zmenke z delodajalci, osebno svetovanje v svetovalnih kotičkih in strokovni posvet Mladi med šolo in zaposlitvijo. Vse dni festivala bo potekal tudi predstavitveni sejem znanja.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava