gospodarstvo

Melamin lani za dobro desetino povečal dobiček

6.5.2015 | 10:20 | STA

Melamin lani za dobro desetino povečal dobiček

Kočevje - V kočevski kemični tovarni Melamin so lani ustvarili skoraj 44,48 milijona evrov prihodkov, kar je dva odstotka manj kot predlani, medtem ko so čisti dobiček povečali za 13 odstotkov na 1,66 milijona evrov. V družbi ocenjujejo rezultate poslovanja za zelo dobre, saj so jih ustvarili ob skoraj 3,86 milijona evrov amortizacije.

Navedeni izid jim je uspelo doseči tudi ob visokih stroških obresti, ki so lani nanesle dobrih 275.000 evrov, je razvidno iz Melaminovega revidiranega letnega poročila, pred dnevi objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

V družbi so, kot navajajo, ostali zvesti svoji strategiji vlaganja v nove tehnologije in izdelke ter osvajanju novih aplikacij in trgov znotraj kemije, ki jo najbolje obvladajo. Sicer pa so izboljšanje poslovanja dosegli kljub poslovno neugodnemu okolju v Sloveniji.

Mesto enega vodilnih svetovnih proizvajalcev v niši modificiranih mehanskih smol za lakarsko in gumarsko industrijo, ki je njihov nosilni program, so še okrepili. Največ oz. dobro petino so prodali v Italiji, nato pa si glede na obseg prodaje sledijo Nemčija, Slovenija, Poljska, Francija, Indija, Slovaška, Češka, Nizozemska, Rusija, Turčija, Romunija, Brazilija in druge države.

V Melaminu so lani zagnali novo kotlovnico na biomaso, učinek katere se bo pri njenem letošnjem polnem obratovanju poznal pri bistvenem znižanju stroškov energetike. V družbi pa so poleg razvoja novih izdelkov in tehnologij usmerjeni v optimizacijo in modifikacijo svojih izdelkov ter procesov.

V okviru razvoja so lani izvajali 50 razvojnih projektov. Ob koncu preteklega leta so zaposlovali nekaj manj kot 200 delavcev. Zapustilo jih je osem delavcev, na novo pa so jih lani zaposlili 13.

V Melaminu za tekoče poslovno leto načrtujejo dvoodstotno rast vrednostne prodaje na ravni celotne družbe. Pri naložbah se bodo osredotočili predvsem na ureditev obrata za homogenizacijo smol, ki jim bo bistveno olajšal tovrstno logistiko, in na projekt proizvodnje novih izolacijskih materialov iz melaminskih vlaken, ki ga bodo razvijali skupaj z nemškim partnerjem.

Pri tem upajo tudi na državne spodbude za neposredne tuje naložbe, tovrstna spodbuda pa bi jim zagotovila proizvodnjo v njihovi kočevski tovarni. Sicer pa bodo nadaljevali z dopolnjevanjem palete izdelkov za lakarsko industrijo.

Ena njihovih glavnih nalog na finančnem področju pa ostaja nadaljnje zmanjšanje zadolženosti ob hkratni zagotovitvi ugodnih posojil za navedene naložbe, je med drugim zapisano v Melaminovem letnem poročilu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava