dolenjska

Dolenjski projekt Cerod II dokončno ustavili

6.5.2015 | 19:30 | STA

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Dolenjski projekt Cerod II dokončno ustavili
Dolenjski projekt Cerod II dokončno ustavili

Novo mesto - Župani 15 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, vključenih v projekt regijskega Centra za ravnanje z odpadki Dolenjske - Cerod, so se danes odločili za dokončno ustavitev dobrih 32 milijonov evrov vrednega drugega dela projekta Cerod II. Zaradi previsokih tveganj se bodo morali poslej odločati med manjšo izvedbo ali drugimi rešitvami.

Novomeški župan Gregor Macedoni je po današnjem svetu županov povedal, da so se za ustavitev projekta odločili, ker jim izvajalec ni zagotovil bančnih garancij, od pristojnega ministrstva pa niso dobili odgovora glede pogodbe o sofinanciranju. Projekta v dosedanjem obsegu tako ne morejo izvesti, prav tako pa si zanj ne morejo zagotoviti evropskega sofinanciranja.

Območni župani so tudi danes novomeško občino pooblastili, da pripravi vse potrebno za prekinitev pogodbe, in družbo Cerod, da pripravi projektno dokumentacijo za izvedbo projekta predelave odpadkov v prepolovljeni inačici za 20.000 ton odpadkov letno.

Po novem letu in v prehodnem obdobju do odločitve o gradnji manjšega predelovalnega obrata oz. njegove morebitne izgradnje na Leskovcu pod Gorjanci pa bodo morali odpadke v predelavo voziti drugam. Kam, se bodo odločili glede na najbolj ugodno ponudbo, je dodal župan.

Če se bodo pri projektu sodelujoče občine odločile za manjšo izvedbo, ga bodo gradili z lastnim denarjem, projekt in razpis za njegovo izvedbo pa bodo morali v celoti pripraviti ter izvesti na novo.

Novomeška občina je tudi danes vodstvo Ceroda pooblastila, da poišče najboljšo rešitev za predelavo odpadkov po novem letu. Ostanke odpadkov bodo verjetno tudi po tem odlagali na domačem odlagališču v Leskovcu, v vsakem primeru pa bodo skušali občanom zagotoviti najbolj ugodno ceno.

Macedoni je še dejal, da glede na mnenje pristojnega ministrstva evropskih sredstev, ki so jih porabili za izvedbo prvega dela projekta, ne bo treba vračati.

To naj bi namreč opredelili kot samostojno fazo, doslej pa so za Cerod II priznali tri postavke za pripravo projektne dokumentacije v skupni vrednosti približno 1,4 milijona evrov. Hkrati jih izvajalec toži za razliko pri tej v znesku približno 700.000 evrov, ki je nadzorni organ ni priznal, je še povedal Macedoni.

Po besedah direktorja družbe Cerod Albina Kregarja na odlagališču v Leskovcu z novim letom, ko začne veljati nova direktiva, ne bodo imeli potrebne infrastrukture in pogojev za nemoteno poslovanje družbe. Do izgradnje objekta, ki bo zadostoval novi uredbi, bodo morali odpadke v mehansko-biološko predelavo voziti drugam, na Leskovcu pa bodo lahko odlagali zgolj ustrezno predelane.

K novemu oz. zmanjšanemu projektu Ceroda bodo lahko pristopile občine, ki se bodo za to odločile. Vse bo povezano z višjimi stroški, kot bi nastali v primeru izpeljave prvotnega projekta. Nove cene pa za občane ne bodo nujno višje, je še ocenil Kregar.

Župani dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, vključenih v januarja ustavljeni projekt Cerod II, so se sicer pri pregledu izvedbenih možnosti drugega dela projekta Cerod II in glede na pravnomočno okoljevarstveno ter gradbeno dovoljenje v drugi polovici aprila odločili za njegovo nadaljevanje v prvotni obliki in obsegu. Kot izvedbeni pogoj so od države zahtevali podpis pogodbe o sofinanciraju, od izvajalca pa, da predloži bančno garancijo, s katero se bo zavezal, da bo do konca leta vrednostno izvedel vsaj tri četrtine del.

‹ nazaj

Komentarji (8)

7.5.2015 2   (2)   (0)   OceniJan 
Pametno! Kar se pa tiče cene odvoza bo ta kvečjemu nižja. Saj bi teh 32 mio eur, katere bi v večini pokasirala mafija občani morali odplačati skozi ceno odvoza smeti.
7.5.2015 2   (2)   (0)   OceniJan 
Me zanima če bo za to kdo odgovarjal. Turk kot glavni akter je baje celo dobil odpravnino.
7.5.2015 1   (1)   (0)   OceniIvan 
Škrabca bi morali kriminalisti samo vprašati kako naj bi projekt na Cerodu za 42000 ton/leto stal ca. 32 mio eur. Desetkrat večji projekt v Sofiji od istega proizvajalca pa ca. 75 mio eur.
7.5.2015 1   (1)   (0)   OceniIvan 
To da so na Cerodu najeli star drobilec od Papirservisa, za bištveno višjo ceno, kot je cena novega drobilca je že tudi dolgo znano! A je že kdo odgovarjal?
7.5.2015 1   (1)   (0)   Ocenimihec 
Človek ne more verjeti. Kako so nas farbali in govorili, da je naša regaija ena redkih, ki ima zagotovljeno shranjevanje - uničenje odpadkov za nekaj deset let vnaprej. Da je eden od najbolj moderen center....., občine pa verjele in pošiljale denar..... Seveda sedaj se bodo pa spet dvignile cene komunalnih storitev - zbiranje smeti.... Pol se bodo pa čudlili, da bodo smeti ležale v kakkih grapah, gozdovih, in še kje. Nekako so se ljudje navadili in zbirali odpatke in skrbeli za okolje, vendar pri denarju se pa neha.....
7.5.2015Ocenisvetovljan 
Pri Cerodu se vidi vsa nesposobnost občinskih nesposobnežev, ki delajo z denarjem kot prasica z mehom.
7.5.2015OceniJan 
Svetovljan, narobe ti to dojemaš. Tukaj se dejansko vidi SPOSOBNOST teh ljudi. Zaslužil je kdor je zaslužiti rabil. Enako kot pri Športni dvorani Portovald.
7.5.2015 2   (2)   (0)   OceniORBAN 
Za take barabe ki nam uničujejo državo bi bilo treba podpret predlog madžarskega premierja za ponovno uvedbo smrtne kazni,drugega si ta mafija ne zasluži kot smrtno obsodbo sicer bomo vsi skupaj kmal sedaj pokrepal od revščine v katero nas te barabe pehajo. Pa ne mi zdej kakih rožic sadit o človečnosti in humanosti prosim ti osebki si tega ne zaslužijo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava