15. maja se v Metliki prične 33. Vinska vigred

7.5.2015 | 07:45

15. maja se v Metliki prične 33. Vinska vigred
15. maja se v Metliki prične 33. Vinska vigred
15. maja se v Metliki prične 33. Vinska vigred

Jugorje, Metlika - V petek, 15. maja, se bo v starem metliškem mestnem jedru začela tridnevna 33. Vinska vigred, ki velja za največjo vinarsko-kulinarično-kulturno-turistično prireditev v Beli krajini. Res, da bo uradna slavnostna otvoritev v petek ob 20.30, a bo nekaj dogodkov že prej. Kaj vse se bo dogajalo na letošnji prireditvi, si lahko preberete tudi v programu v priponki.

Prvi dogodek in hkrati novost, ki pa ni letošnja edina, pa bo že v četrtek, 14. maja, ob 20. uri na metliškem gradu. Društvo vinogradnikov Metlika bo namreč pripravilo Dvorjenje vigrednih šampionov. Izbrana najboljša vina z letošnje Vinske vigredi bodo namreč združili s hladnimi prigrizki, ki jih bodo ustvarili dijaki Srednje gostinske šole iz Novega mesta. Na prireditev se morajo gostje predhodno prijaviti na tel. št. 041-823-997.

Seveda bo vrhunec otvoritve Vinske vigredi, na kateri bo slavnostni govornik dr. Mojmir Wondra, kronanje nove kraljice metliške črnine. Janja Hozner bo krono in plašč predala Katji Jakljevič.

Letos bo na šankih vinski pridelek ponujalo 10 ponudnikov, torej en več kot lani. Glavni oder bodo prestavili na drugi konec Trga svobode, več pozornosti pa so pri propagiranju prireditve letos namenili potencialnim obiskovalcem s Hrvaške, še posebej s karlovškega konca. Kot je na tiskovni konferenci na Jugorju dejal metliški župan in predsednik prireditvenega odbora Darko Zevnik, je Vinska vigred v prvi vrsti festival vina in kulinarike, pomemben pa je tudi kulturni in zabavni program. Zato bodo na slavnostni prireditvi podelili tudi šampione za najbolje ocenjena vina – o ocenjevanju smo že poročali. Že pred tem pa bo Društvo vinogradnikov Metlika šestič zapovrstjo podelilo enemu od gostinskih lokalov Lacknerjevo čašo odličnosti za promocijo kulture pitja in trud pri čim boljši ponudbi vin. Tokrat bo priznanje prejelo Gostišče Veselič iz Podzemlja. Članice Društva kmečkih žena Metlika, ki bodo letos pripravile razstavo o jedeh od pusta do vuzma, torej do velike noči, pa bodo imele vse tri dni tudi delavnico peke belokranjskih pogač. Priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo pa bo prejel hotel Bela krajina iz Metlike.

Kot je dejal Zevnik, na letošnji Vinski vigredi pričakujejo od 18 do 20 tisoč ljudi, seveda pa je obisk močno odvisen od vremena, ki je teden dni pred prireditvijo še edina neznanka. Na vse ostalo so organizatorji pripravljeni. Obiskovalcem iz večjih belokranjskih krajev in iz Novega mesta bodo ponudili tudi avtobusni prevoz.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Zvočni zapisi

Darko Zevnik o Vinski vigredi 2015

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava