Zveza Romov za Dolenjsko o selitvi Romov z Gmajne

7.5.2015 | 09:20

Zveza Romov za Dolenjsko o selitvi Romov z Gmajne

Leskovec pri Krškem - Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov za Dolenjsko, se je skupaj s podpredsednikom Zveze Zvonkom Golobičem udeležil posveta na temo romskega naselja Loke pri Leskovcu pri Krškem. Kot smo poročali, občina za območje Gmajna 3 na slabih sedmih hektarih površin načrtuje novo stanovanjsko naselje, investitor naj bi zgradil 56 novih stanovanjskih stavb, ki bodo namenjene prodaji na trgu. A del zemljišča, ki ga je kupil Iztok Starc, je poseljen z osmimi stanovanjskimi hišami, v katerih živi osem romskih družin. Tem grozi, da bodo ostale brez strehe nad glavo, saj so njihova bivališča predvidena za rušenje. O tem je že razpravljal tudi krški občinski svet.

Miklič je Občino Krško v razpravi pozval, naj razmisli o možnosti začasne elektrifikacije v omenjenem naselju, kot sta to storili Občina Kočevje in pred leti Občina Metlika. Zveza Romov za Dolenjsko meni, da je postopek sprejemanja OPN za območje Gmajna 3 velika priložnost, da se pravni položaj naselja oziroma objektov dokončno uredi. V Zvezi dodajajo, da jih ''veseli aktivnost romskega svetnika, ki se očitno ne pusti interesom kapitala, da potepta dostojanstvo tam živečih ljudi, občanov občine Krško.''

V sporočilu javnosti so še zapisali: ''Zavedamo se preteklosti zemljišča, ko je nepremičnina skupaj z ljudmi bila denacionalizirana, prodana in kupljena s strani posameznikov ter na koncu pristala v rokah družbe, ki sedaj želi investirati v luksuzne bivalne enote na tej lokaciji. Naša zveza temu projektu ne nasprotuje, dokler se bo ob sprejemanju OPN hkrati sprejel tudi strateški dokument rešitve romskega naselja, ki bo za vsak romski dom določal terminski načrt rešitve, finančne obveznosti občine, lastnika, države ter tudi Romov.

Ob sprejemu tovrstnega strateškega dokumenta za Loke ne vidimo ovir za sprejem OPN in njegovo izvedbo v praksi - brez tega dogovora pa poudarjamo, da na tem mestu že dolga desetletja živijo ljudje, ki imajo tudi določene pravno zavarovane interese, kar je že priznala tako pravna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice (zadevi Yordanova ter Winterstein), v določeni meri pa tudi domača sodna praksa.

A na koncu poudarjamo: sodišče in s tem povezan konflikt je skrajna pot, ki si je nihče ne želi. Prav tako nihče ne želi angažmaja drugih akterjev: pomemben je samo pravno zavezujoč dogovor med občino, lastnikom, državo in tam živečimi Romi glede pogojev rešitve Lok na tej ali drugi lokaciji (po katerikoli pravni obliki - odkup, najem, "socialni kredit", kombinacija ukrepov ... ) - pri čemer pa se nikogar ne sme siliti v življenje v getoizaciji - denimo siljenje v premestitev v Kerinov grm proti izrecni volji prizadetih družin.''

Zveza Romov za Dolenjsko tudi od države zahteva, da se v omenjeni primer vključi in aktivno pomaga.

M. K.
Foto: Goran Rovan

Galerija

Komentarji (8)

7.5.2015 1   (2)   (1)   Ocenilujzek 
Joj joj, kaj morajo nekateri potrpeti, samo, da so na sliki.
7.5.2015 1   (2)   (1)   OceniJan 
Interes Romov pa lahko potepta dostojanstvo lastnikov zemljišča? Res dvolično da bolj ne more biti.
7.5.2015 6   (6)   (0)   Ocenibull 
Ko se pa civilne družine iz stanovanj meče, je pa vse ok. V Ljubljani in Mariboru je takih primerov nešteto pa jih nihče ne ščiti. Poznam primer, ko so Romi brez vprašanja postavili barako, zdaj so iz teh barak nastale cele zidane hiše- brez dovoljen ali vprašanj. Kot mlada družina smo se velikokrat spraševali , da bi tudi mi tako prišli do strehe nad glavo brez dodatnih stroškov plačevanja arhitektov in dokumentov... in s tem denarjem ( pošteno pridelanim) bi lahko vsak postavljal hišo. Ampak ne! Meni bi jo takoj rušili. Romi pa se brez vprašanja naselijo kamor hočejo pa še pravice hočejo. Če jim v naši Slovenski deželi ni kaj prav imajo vso PRAVICO, da odidejo drugam jih ne bo nihče ustavil. Tisti Romi, ki pa so pripravljeni se učiti, delati in biti civilizirani, so pa dobrodošli, saj nekateri znajo biti tudi zelo pridni.
7.5.2015Ocenikrajan 
Pa še kako se strinjam z zgoraj napisanim.
8.5.2015OceniPRAVICA 
tu imajo saj pospravljeno.....ampak od kje jim take hiše ? od kje ?
8.5.2015 2   (2)   (0)   Ocenisilvo 
a so imeli ta sestanek pred hišo nekega bogataša ali prejemnika socialne pomoči....
8.5.2015 4   (4)   (0)   Ocenibutec&butec 
Od socialne podpore, njim je pa ne bojo trgal, oziroma, ne bo jim treba vračat.
9.5.2015 2   (2)   (0)   OceniPRAVICA 
ja zdej mam pa jst tega mal dost ! prekipi mi,ko vidim kako smo civili v enakosti,pravičnosti,poštenosti,inšp.nadzorih,...........zapostavljeni,KAKO SO NAM KRŠENE ČLOVEKOVE PRAVICE !če lahko oni postavljajo kar hočjo in kjer hočjo POTEM JE NA DRŽAVI,DA UVEDE NOV ZAKON,DA LAHKO MI NA SVOJI ZEMLJI....ZIDAMO IN POSTAVLJAMO KAR HOČEMO! NAJ BOJO ČLOVEKOVE PRAVICE ZA VSE ENAKE! NO AMNESTI INTERNEŠNL SLOVENIJE,KJE STE DA BOSTE POSKRBELI ZA ENAKOST IN ZA NAŠE PRAVICE,KI SO PISANE V USTAVI ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava