novice

Čebelarji zaradi rojenja čebel prosijo za pomoč

7.5.2015 | 18:00 | STA

Ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Počasi prihaja čas rojenja čebel, naravnega razmnoževanja čebeljih družin. Ker veliko rojev čebelarjem uide, zaradi česar so prepuščeni sami sebi in kmalu propadejo, čebelarji prosijo za pomoč ljudi. Če kdo opazi roj, naj to sporoči Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS), ki bo poskrbela, da ga bo bližnji čebelar rešil pred propadom.

Čebelja družina se pri rojenju razdeli na dva dela - en del ostane v panju, drugi pa ga zapusti. Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje, ostale čebele pa ostanejo v panju in čakajo, da se iz pokritih matičnikov izvali mlada matica, se oplodi in začne zalegati nove čebele, so sporočili iz ČZS.

Roj je popoln naraven začetek nove čebelje družine, ki prinese s seboj vse, kar mlada čebelja družina potrebuje za svoj razvoj, razen satja, zalog hrane in zalege. Zato je treba roju priskrbeti novo domovanje.

Čebelarji roj rešijo tako, da pod njega postavijo t. i. ogrebalnik in močno udarijo po veji, na kateri sedi, roj pa pade v ogrebalnik. Če se nahaja na težje dostopnem mestu, ga lahko ogrebejo tako, da dajo v ogrebalnik sat z mlado zalego, ki privablja roječe čebele.

‹ nazaj

Komentarji (1)

7.5.2015OceniTrot 
Pred tremi leti se je roj čebel usedel skorajda pred vhodna vrata. Nemudoma sem poklical vse bližnje čebelarje. Po štirih dneh se še nihče ni odzval. No peti dan pa je eden le prišel. Iz druge občine ... Nikogar več ne kličem ....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava