avto moto

Reprezentanca tretja, selektor kljub temu zadovoljen

10.5.2015 | 19:05 | Mitja Pungarčič/Mediamark

Reprezentanca tretja, selektor kljub temu zadovoljen
Reprezentanca tretja, selektor kljub temu zadovoljen

Landshud - Sinoči se je v nemškem Landshudu odvila ekipna kvalifikacijska dirka štirih reprezentanc za preboj na zaključni turnir SWC, kjer se pomeri osem najboljših reprezentanc sveta. Zmaga je na zelo težki progi pripadla Rusom, pred Nemci in našo izbrano vrsto. Zadnje mesto so zasedli Italjani. Čonda kljub strašljivem padcu ostal nepoškodovan.

Nemški organizatorji so na tokratni kvalifikacijski dirki želeli pripraviti presenečenje za goste in tako unovčiti prednost domačega terena, a jim je načrte prekrižalo vreme. Po treningu, ki je potekal na zelo trdi stezi, so jo nato globoko odprli in nalili z vodo, skratka pripravljali so pogoje, v katerih naj bi imeli domačini prednost, a so se pošteno ušteli. Dež jim je prekrižal načrte in steza v takšnem stanju ni bila podobna drugemu kot njivi. Sledil je pravi revolt ostalih treh reprezentanc, ki so zahtevale, da naj bo dirka naslednji dan, saj je še ob 19. uri, ko bi se dirka morala že začeti, kazalo, da dirke ta dan ne bo. Kljub temu je organizator napel vse sile in le za silo pripravil stezo. Verjetno bi se za domačine in mogoče tudi za našo izbrano vrsto izšlo kaj bolje, če bi dirka bila naslednji dan, tako pa so osmoljenci razmer ostali prav Nemci in tudi naša izbrana vrsta, saj sta ob padcih na težki stezi obe reprezentanci ostali brez svojih pomembnih tekmovalcev. Že v tretji vožnji se je ob padcu poškodoval nemški voznik Tobias Busch, v peti pa smo tudi mi ostali brez Aleksandra Čonde. Tudi on po padcu z Nemcem Hertlom, ki je bil sicer diskvalificiran, ni mogel nadaljevati dirke, a po preventivnem pregledu in slikanju v lokalni bolnišnici po prvih informacijah ni nobenih zlomov. Dobil je nekaj močnejših udarcev, ki pa so bili na žalost na istih mestih kot pred tednom dni, ko je Čondo v Goričanu zbil starejši od bratov Pawlicki.

Po živčnem začetku dirke so se razmere na stezi iz vožnje v vožnjo popravljale, Slovenci in Nemci pa so kljub tekmovalcu manj nekako sledili vodilnim Rusom in se izmenjavali na drugem mestu. Oba selektorja sta dobro unovčila jokerje in s tem poskušala držati stik z Rus. Drugo mesto je slovenski ekipi žal ušlo zaradi napake Žagarja, ki je v šestnajsti vožnji ob zanesljivem vodstvu v zadnjem ovinku bil nepreviden in je po lastni krivdi padel. K sreči se ni poškodoval.

Kot pravi naš selektor Franci Kalin, je bil tokrat po petih letih prvič res zadovoljen s pristopom naših tekmovalcev. Napaka Žagarja je res vzela drugo mesto, a naprej gre le zmagovalec, tako da tega ne gre obžalovati. Je pa odlično delo opravil Maks Gregorič, ki je zbral dobrih enajst točk. Naš najmlajši reprezentant Žiga Kovačič pa je na težki progi prispeval zanj solidne tri točke. S svojim nastopom je bil tudi z naskokom najmlajši reprezentant, kar smo jih kdaj imeli, kar je tudi dobra popotnica za naprej. Žal smo že na začetku ostali brez Čonde in to nas je verjetno stalo boja za zmago, je zaključil s svojimi vtisi selektor Kalin.

1. Rusija - 40

1. Wiktor Kulakov - 10 (2,3,1,2,2)

2. Vadim Tarasenko - 7 (fx,fx,2,2,3)

3. Emil Sajfutdinov - 12 (3,3,3,3,-)

4. Witalij Belousov - 11 (2,3,2,2,2)

2. Nemčija - 34

1. Martin Smolinski - 20 (3,3,2,6!,3,3)

2. Tobias Busch - 0 (f,-,-,-,-)

3. Christian Hefenbrock - 6 (3,0,3,-,d)

4. Michael Haertel - 8 (2,fx,2,2,2)

3. Slovenija - 32

1. Matej Žagar - 17 (3,2,3,6!,f,3)

2. Aleksander Čonda - 1 (1,f/-,-,-)

3. Žiga Kovačič - 3 (1,1,0,0,1)

4. Maks Gregorič - 11 (2,2,3,0,1,3)

4. Italija - 19

1. Michele Paco Castagna - 7 (1,2,1,1,1,1)

2. Nicolas Vicentin - 2 (0,1,0,1,0)

3. Alessandro Milanese - 3 (0,1,-,-,2)

4. Nicolas Covatti - 7 (1,2,2!,1,1,0)

Po vožnjah:

1. Žagar, Haertel, Covatti, Tarasenko (fx)

2. Hefenbrock, Kułakow, Čonda, Milanese

3. Sajfutdinov, Gregorič, Castagna, Busch (f)

4. Smolinski, Belousov, Kovačič, Vicentin

5. Belousov, Castagna, Haertel (fx), Čonda (f/ns)

6. Sajfutdinov, Žagar, Vicentin, Hefenbrock

7. Kulakov, Covatti, Kovačič, Busch (ns)

8. Smolinski, Gregorič, Milanese, Tarsenko (fx)

9. Gregorič, Haertel, Kulakov, Vicentin

10. Hefenbrock, Tarasenko, Castagna, Kovačič

11. Žagar, Belousov, Covatti (2), Busch (ns)

12. Sajfutdinov, Smolinski, Covatti, Čonda (ns)

13. Smolinski (6), Belousov, Covatti, Gregorič

14. Sajfutdinov, Haertel, Castagna, Kovačič

15. Žagar (6), Tarasenko, Vicentin, Busch (ns)

16. Smolinski, Kulakow, Castagna, Žagar (f)

17. Tarasenko, Haertel, Gregorič, Vicentin

18. Žagar, Kulakov, Castagna, Busch (ns)

19. Smolinski, Belousov, Kovačič, Covatti

20. Gregorič, Milanese, Hefenbrock (d), Sajfutdinov (ns)

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava