Kmalu bomo imeli inženirje medijske produkcije

11.5.2015 | 14:00

Šolski foto studio.

Šolski foto studio.

Novo mesto - Od leta 2008 na Ekonomski šoli Novo mesto poteka srednješolski program medijski tehnik, v novem šolskem letu 2015/2016 pa imajo na voljo višješolski študijski program z naslovom Medijska produkcija. Novost so danes predstavili na novinarski konferenci.

Na novinarski konferenci (od leve proti desni): Jože Zupančič, Iris Fink Grubačević, Tamara Vonta in Jerca Božič Kranjec.

Na novinarski konferenci (od leve proti desni): Jože Zupančič, Iris Fink Grubačević, Tamara Vonta in Jerca Božič Kranjec.

Kot je povedala ravnateljica Višje strokovne šole mag. Iris Fink Grubačević, so tako postali druga višja šola v Sloveniji, ki bo izobraževala redne študente za inženirje medijske produkcije, kar je pomembno za JV Slovenijo, tako za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, saj taka šola deluje le v Ljubljani, v Mariboru pa je na voljo izredni študij.

Kot je povedal ravnatelj Ekonomske šole Jože Zupančič, gre za popestritev novomeških višješolskih programov, zlasti na področju medijev in grafične priprave, kjer se je razvoj v zadnjem obdobju zelo razmahnil. Zato so si na Višji strokovni šoli že vrsto let trudili pridobiti ta višješolski izobraževalni program – lani so pripravili elaborat, ki ga je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport odobrilo, tako da se študij 1. oktobra začenja. K sreči so pravočasno z lastnimi sredstvi poskrbeli za ustrezno opremo šole.

Kot je še poudarila Fink Grubačevićeva, je njihova prednost poudarek, da je 2-letni študij, ki bo prinesel celostno izobrazbo za opravljaje del z medijskega področja in trženja, zelo praktično naravnan, »tako da bodo naši kadri takoj uporabni in zaposljivi in jih ne bo potrebno veliko uvajati.« Šola ima sodobno opremljen video in foto studio, v vseh ostalih predavalnicah sodobno tehnologijo. »Skrbimo pa tudi za stik z gospodarstvom iz lokalnega okolja,« je poudarila.

Zanimanje za študij medijske produkcije je veliko - razpisanih imajo 45 mest za redni in 45 mest za izredni študij. Med predavatelji so tudi: znana slovenska režiserka Maja Weiss, univ. dipl. novinarka Tamara Vonta, ki v novem programu vidi velik potencial, univ. dipl. novinarka Jerca Božič Kranjec, ki je vodila novinarsko konferenco, idr.

Prihodnji teden v torek, 19. maja, med 12. uro in 14. uro vabijo na odprt medijski dogodek , ki ga pripravljajo z ekipo priznanih medijskih strokovnjakov. Na treh delavnicah bo pestro, saj bodo med drugim dogodek v živo predstavili na You Tube, demonstrirali virtualno resničnost, urejali spletno stran dogodka…

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava