mladi dopisnik

Najboljši dijaki na ekskurzijo na obalo

14.5.2015 | 09:30 | Nastja Saje, LG1a

Najboljši dijaki na ekskurzijo na obalo
Najboljši dijaki na ekskurzijo na obalo
Najboljši dijaki na ekskurzijo na obalo

Novo mesto, Koper - V sredo, 6. maja, smo se izbrani dijaki Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto odpravili na nagradno ekskurzijo. To smo bili dijaki, ki smo sodelovali pri promociji šole ali pa smo z učnim uspehom ali s kakšnimi drugimi dosežki na tekmovanjih izstopali od ostalih učencev. Najboljše dijake je šola tudi letos bogato nagradila in nas odpeljala na obalo, kjer smo si ogledali in podrobno spoznali predor Markovec ter se z barčico popeljali po slovenski obali.

V zadnjem času je v medijih velikokrat omenjen predor Markovec. Mi pa smo imeli to priložnost, da smo si ga ogledali še pred otvoritvijo. Predor je del trase, ki povezuje Koper z Izolo. Le-ta še ni odprt predvsem zaradi nevšečnosti, ki so ga doletele, vendar pa je predvideni datum odprtja trase 5. junij letos. Predor je že dolgo časa jabolko spora, saj gradnja traja že kar 4 leta, sedaj pa namigujejo še na obvezno uporabo vinjete.

Podrobno nam je potek gradnje in ostalo povezano s predorom opisal Rok Grahek, gradbeni inženir z DARS-a. Povedal je, da je izkop predora potekal po sistemu t.i. nove avstrijske metode, ki sprotno predvideva in zagotavlja stabilnost predora. Na začetku in na koncu je vgrajena protihrupna ograja, prav tako so po novi tehnični zaščitni opremi zaščitene odstavne niše. Posebej za nas je odprl vrata ob cestišču, za katerimi se skrivajo vse potrebne elektro-strojne inštalacije. Zunanjost predora krasi lep klesan kamen.

Po ogledu predora smo se dijaki odpravili na pomol, kjer smo se vkrcali na barčico ter se zapeljali ob slovenski obali. Potovanje se je začelo v Kopru ter nadaljevalo vse do Pirana. Med potjo smo bili kraljevsko postreženi s strani posadke, saj so nam pripravili sardelice, kalamare ter čevapčiče na žaru. Na poti smo se ustavili v Piranu, kjer smo si lahko privoščili kepico ali dve sladoleda ter se malo sprehodili ob obali na svežem morskem zraku. Med potjo na barčici je bilo živahno, saj je bila prisotna tudi harmonika. Čas na njej je bliskovito minil in že smo bili nazaj v Kopru. Tudi tam smo imeli čas zase, kjer smo ga lahko preživeli po svoje.

Po dolgem dnevu smo vsi veseli in zadovoljni počasi zakorakali proti avtobusu ter se odpravili domov. Vendar dobri volji še ni bilo konca, pelo se je tudi na poti proti domu in tako smo zaključili naše skupno druženje. Spremljali so nas ravnateljica Damjana Gruden, profesorja Suzana Kumelj Bračič in Mario Mohorović ter svetovalna delavka Mirjam Žnidarčič, ki je tudi skrbno organizirala ekskurzijo.

V imenu vseh dijakov se iskreno zahvaljujem za ta prečudovito izkoriščen dan.

‹ nazaj

Galerija (19)

Nagradna ekskurzija - 01
Nagradna ekskurzija - 02
Nagradna ekskurzija - 03
Nagradna ekskurzija - 04
Nagradna ekskurzija - 05
Nagradna ekskurzija - 06
Nagradna ekskurzija - 07
Nagradna ekskurzija - 08
Nagradna ekskurzija - 09
Nagradna ekskurzija - 10
Nagradna ekskurzija - 12
Nagradna ekskurzija - 14
Nagradna ekskurzija - 15
Nagradna ekskurzija - 16
Nagradna ekskurzija - 17
Nagradna ekskurzija - 18
Nagradna ekskurzija - 19
Nagradna ekskurzija - 11
Nagradna ekskurzija - 13

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava