bela krajina

Deljena mnenja o selitvi Jurjevanja v staro mestno jedro

15.5.2015 | 08:45 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Deljena mnenja o selitvi Jurjevanja v staro mestno jedro
Deljena mnenja o selitvi Jurjevanja v staro mestno jedro
Deljena mnenja o selitvi Jurjevanja v staro mestno jedro

Črnomelj - Črnomaljski svetniki so na včerajšnji 6. redni seji občinskega sveta zasedali več kot šest ur, kar je tudi razumljivo, saj so imeli na dnevnem redu 27 točk, v eni od njih pa je bilo združenih kar devet poročil javnih zavodov, katerih (so)ustanoviteljica je občina Črnomelj.

Čeprav je večina zavodov, torej sedem šol, zdravstveni dom in Belokranjski muzej, poslovalo v lanskem letu pozitivno, strokovno delo pa so dobro opravili, so ravnatelji, direktorji ali predstavniki ustanov, ki so bili prisotni, opozorili na nekatere težave. V OŠ Milke Šobar Nataše so izgubili enega od programov, ker nimajo ustreznih sanitarij, vendar je županja Mojca Čemas Stjepanovič zagotovila, do bodo urejene še letos, prav tako kot tudi energetska sanacija stavbe. V OŠ Dragatuš zaradi tega, ker v preteklosti niso vlagali v stavbo, sedaj precej zaostajajo za ostalimi šolami. Morali bi jo celovito obnovili, saj v glavnem gasijo »požare«. Še huje je v OŠ Loka, kjer se stari del šole ruši, sanacija pa ni mogoča, ampak ga bo potrebno podreti in zgraditi na novo. V Zdravstvenem domu Črnomelj dobro poslujejo po zaslugi varčevanja, a ne na račun pacientov. Direktorica Eva Čemas je opozorila na spremembe pri nujni medicinski pomoči, ki pa za Belo krajino ne bodo dobre. V ZD Črnomelj bi bil satelitski urgentni center, v Metliki pa ne bi bilo več dežurnega zdravnika, ampak le nujno reševalno vozilo. Po njenem bi bilo cenejše in bolj učinkovito, če bi v Metliki in Črnomlju ostala takšna organiziranost kot doslej. Direktorica Belokranjskega muzeja Andreja Brancelj Bednaršek pa je pojasnila, zakaj se v Belo krajino ne vračajo predmeti, ki so jih izkopali arheologi.

Precej časa so se svetniki zadržali pri predlogu stališč do pripomb na javno razgrnjen OPPN Gospodarska cona Otovec. A tudi pri informaciji o Jurjevanju. Letos osrednja prireditev ne bo več v Jurjevanjski dragi, kot je bila leta doslej, ampak v starem mestnem jedru, kjer bo tudi vse ostalo dogajanje. Mnenja svetnikov o tem so bila deljena, direktor Rica Bela krajina Peter Črnič pa je pojasnil, da so doslej vsako leto preveč vlagali v infrastrukturo v Jurjevanjski dragi, namesto v program, v starem mestnem jedru pa je infrastruktura že postavljena. Prav pomanjkanje denarja pa je glavni razlog za selitev prireditve. Seveda pa je vprašanje, ali bo med njo mogoče zapreti glavno črnomaljsko ulico. Če je ne bo, imajo tudi rezervno rešitev. Upajo pa vsaj na začasno odprtje nove črnomaljske obvoznice, ki že precej časa – kljub temu, da je zgrajena – čaka, da jo bodo predali namenu.

‹ nazaj

Komentarji (31)

15.5.2015–2 (1) (3)OceniTadej 
Jurjevanje v mestnem jedru bi bila dobrodošla sprememba že dolgo preživetega koncepta. Upajmo le, da bo občina lahko dosegla zaprtje glavne ceste za čas trajanja festivala.
15.5.2015Oceniiii 
sem istega mnenja kot tadej. naj se festival razvija v mogoče bolj celovita turistično ponudbo, še vedno se pa lahko vrnejo na stari koncept, v kolikor ne bo pravega odziva. vendar se mi zdi, da je vsako novo življenje v mestnem jedru dobrodošlo. tudi za trajanje festivala res ne razumem, zakaj ne bo mogli dobiti dovoljenja za uporabo obveznice, saj je tehnično urejena za uporabo (govorim seveda na pamet oz po videnem), v bistvu mi sploh ni jasno, zakaj še zdaj ni v uporabi. srečno vsem ustvarjalcem in upajmo tudi na lepo vreme.
15.5.2015 1 (1) (0)Oceniza Perico 
zloba in neumnost. laži in natolcevanja. očitno češ slabo vsem ki se trudijo narediti kaj za to občino. upam da zbrišejo ta zlobni komentar. ti pa če češ odgovore se podpiši pa jih boš dobu. žleht lažnjiva gamad.
15.5.2015Oceničudaki 
Poslušam debato in ne morem razumet.Menda je na seji predstavnik neke stranke rekel,da njihova svetniška skupina ne podpira tega,da bi bil dogodek v centru mesta.Potem pa en od njih reče,da mu je praktično vseeno,druga reče,da se tudi vglavnem strinja in potem menda vsi 4 glasujejo ZA.? Kdo je potem kaj v tej 4 članski svetniški skupini ?
15.5.2015OceniČrnomaljka 
Jurjevanje je že 50 let, tako približno. Namesto da bi se stvar izboljšala, je vsako leto slabše. Nekaj je hudo narobe. Zanimivo bi bilo tudi videt, za kolko so stroški vsako leto višji ali kolko so bili lani višji od tistih pred 50 let?
15.5.2015 5 (5) (0)Ocenikonec razmetavanja denarja 
Sem za to,da se proba nekaj drugega.Tisto v J.dragi je bilo zadnja leta po kulturnem programu,navadno piančevanje.Vsi so prišli poslušat razne zelo drage balkanšlagere,pa niso rabili plačat niti vstopnice.Za tiste so koncerti v Kanižarici in na Majeru.Organizator ima prav,zrihta se lahko za toliko,koliko je denarja.Konec je takih iger,da se je pripeljala filharmonija,pa Jan .....in se je naredil ogromen minus.Potem pa je občinski proračun kril tiste nepotrebne stroške.Za kaga ali kaj ?
15.5.2015 3 (3) (0)Ocenibelokranjc 
Kje bo Jurjevanje sploh ni problem, problem je zaprta obvoznica! Sramota za občino in državo. Bo kdo od odgovornih končno nekaj povedal o tem?
15.5.2015 1 (1) (0)Oceniogledalo  
še enga Jurjevanja ne znamo zrihtat, pa bi kaj drugega. Kaj je z obvoznico??
16.5.2015 2 (3) (1)OceniRobert 
Obvoznica ni občinski temveč državni problem. ... svoja vprašanja obrnite na odvetniško pisarno, ki zastopa gospo "oškodovano" gotovo vam bodo vsi radostni odgovorili.
16.5.2015—   (1) (1)Ocenimeni je vseeno 
Mi je čist vseeno,kje bo Jurjevanje.Če je to kulturnofolklorni festival,je lahko tudi v centru mesta.Veselice pa naj bojo drugje.Jurjevanje v obliki zadnjih 10 let,so bile navadne veselice,ne pa festival folklore,kar je bil prvotni namen te prireditve.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava