dolenjska

FOTO: Razdejanje na Bazi 20

19.5.2015 | 09:15 | M. M., foto: Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto

Tako je bilo pred razdejanjem...

Tako je bilo pred razdejanjem...

... in po njem.

... in po njem.

Kočevski rog - Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto je opozorilo na razdejanje na Bazi 20. »Ob zadnjem vikendu so neznanci podrli vse štiri doprsne kipe poveljnikov slovenske partizanske vojske ter bronaste doprsne kipe odnesli in za sabo pustili razdejanje (razbite granitne plošče),« so zapisali ob poslanih fotografijah, ki kažejo posledice početja neznancev.

Dopolnjena objava ob 9.50:

V Dolenjskem muzeju, ki upravlja kompleks Baze 20, menijo, da je bil omenjeni vandalizem pridobitniškega značaja.

Sodelavec Dolenjskega muzeja, zadolžen za Bazo 20, Jože Saje je za STA povedal, da so nedotaknjeni ostali le neposredni kamniti podstavki doprsij, ki stojijo ob t. i. Mačkovem domu. To pa po njegovem mnenju priča, da ni šlo za vandalizem z idejno-političnim predznakom, temveč za krajo dragocene bronaste zlitine.

Omenjena doprsja partizanskih poveljnikov, Franca Leskovška Luke, Ivana Mačka Matije, Franca Rozmana Staneta in Dušana Kvedra Tomaža, dela različnih kiparjev, so v Kočevskem rogu v zadnjih desetih letih postavili po zamisli in na pobudo generala Lada Kocjana. Njegov podvig je podprl tudi glavni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Kocjan pa naj bi bil tudi lastnik doprsij.

V Dolenjskem muzeju upajo, da bodo policisti tatove odkrili še preden jim bo uspelo dragocena doprsja pretopiti in prodati za odpadno kovino, je še povedal Saje.

Krajo in razdejanje, do katerega naj bi prišlo med petkom popoldne in ponedeljkom zjutraj, so roški gozdarji odkrili včeraj zarana, prizorišče pa si je ogledala tudi policija.

Dogodek so za STA potrdili tudi na Policijski upravi Novo mesto. Kot so povedali, so bili o zadevi obveščeni, preiskava pa še poteka.

Na omenjeni vandalizem se je odzvalo Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto, ki dogodek obsoja.

‹ nazaj

Galerija (6)

baza_n
Razdejanje na Bazi 20 007
Razdejanje na Bazi 20 008
Razdejanje na Bazi 20 009
Razdejanje na Bazi 20 010
Razdejanje na Bazi 20 011

Komentarji (132)

19.5.2015–3 (1) (4)Oceniana 
ja in
19.5.2015Oceniana 
škodo so naredili
19.5.2015Oceniana 
razbijat spomenike se pa ne sme , pa ni važno čigav je
19.5.2015—   (6) (6)Ocenitone 
se pravi bi komot en hitlerjev spomenik postavl in bi ga blo treba pustit na miru? sicer si pa po moje družba zasluži vsaj odojka in gajbo piva, ne pa kazensko ovadbo.
19.5.2015–3 (7) (10)OceniJan 
Niti malo me ne gane tole. Bedaki uničili spomenike, ki jih bedaki postavljajo kriminalcem. Rezultat je nepriljubljenih 0-0.
19.5.2015 4 (8) (4)OceniFranc 
Jan, če ne bi bilo teh, čigar spomenike so porušili, bi ti danes govoril nemško ali pa italijansko.
19.5.2015–1 (4) (5)Oceniskery 
Jan, Jan sram naj te bo.....globoko v dno duše.
19.5.2015 8 (11) (3)OceniAnton 
Če ne bi bilo teh bi pri nas lepo govorili slovensko in se ne bi prerekali o teh komunističnih zločincih še danes.
19.5.2015–4 (7) (11)OceniJan 
Zakaj že? Ker nisem ovčka, ki slepo meketa in verjame pravljicam, ki so dovzetne za manipulacijo filali od 45 dalje? Kako so bili partizani in komunisti pravični superjunaki in borci za našo svobodo? Vsi ostali pa drek od kvizlingov in klerofašistov in ne vem kaj še vse? Daj pojdi nazaj v svoj balonček živet. Mene ni ničesar sram.
19.5.2015 1 (4) (3)Ocenitone 
ko poslušam fraze '...bi govorili nemško, italjansko' nehote dobim vtis, da so titejevi jurišniki na glavo postavili tako rim, kot kasneje berlin in da je bil maršal prvi merd svetovnimi borci proti črni pošasti :-) .. saj ne rečem da bo o tem tekla beseda čez kakih 50 let, ampak zdaj je pa še prezgodaj :-)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava