Prosenik v Italiji na tretjem in četrtem mestu

19.5.2015 | 13:30

Janez Prosenik

Janez Prosenik

Prosenik v Italiji na tretjem in četrtem mestu

Trebnje - Minuli konec tedna je bil na italijanskem dirkališču Adria Raceway južno od Benetk prvi dirkaški vikend za prvenstvo Alpe Adria in državno prvenstvo Slovenije. Tudi letos nas bo skozi celotno sezono zastopal Trebanjec Janez Prosenik (BMW AMD Trebnje), ki cilja na stopničke.

Prosti treningi so se uradno začeli že v petek, voznikom je nekoliko nagajalo vreme, naslednji dan so bile dopoldne kvalifikacije in Prosenik si je privozil odlično tretjo startno pozicijo. Boj za prva mesta se je začel že v soboto popoldne, vreme je bilo vroče in na voljo so imeli 20 krogov. »Janez je iz starta potegnil odlično, a je v prvem ovinku zapel s sotekmovalcem in takoj izgubil tri mesta. Tako se je do konca boril in uspela mu je vrnitev na 3. mesto, kljub temu da zadnja guma ni delala tako, kot bi morala, saj je Prosenik prvič vozil na gumah Pirelli, tako da ni točno vedel, kako se obnašajo pri različnih temperaturah,« so sporočili iz njegove ekipe.

Prvi je bil sicer Marko Jerman (Yamaha), drugi pa Roland Resch (BMW), od slovenskih voznikov je bil Berto Camlek (Yamaha) sedmi in Matej Kraljič (Kawasaki) osmi, Marjan Menciger (BMW) pa je odstopil.

V državnem prvenstvu Slovenije je bil tako prvi Jerman, drugi Prosenik in tretji Camlek.

V nedeljo so bile na vrsti druge kvalifikacije, ki jih je Prosenik zaključil na 5. mestu, in druga dirka. Tudi ta je bila zelo vroča, izmerili so skoraj 30 stopinj Celzija, »proga pa je bila ogreta kar na 52 stopinj«.

»Janez je tokrat na startu malo zaspal in tako že v uvodnem krogu zgubil dve mesti. Nato je napredoval na 5. mesto, potem pa so se do konca dirke trije tekmovalci borili za četrto mesto, tako da je bil na koncu najbolj vzdržljiv Janez, ki je dirko končal tik pod stopničkami,« sporoča njegovo moštvo.

Prvi v razredu Superbike SBK je bil Roland Resch, drugi Marko Jerman, tretji Pawel Szkopek in četrti Prosenik. Berto Camlek je bil zopet sedmi, Matej Kraljič pa dirke žal ni zaključil.

V državnem prvenstvu je bilo enako kot prvi dan: prvi je bil Jerman, drugi Prosenik in tretji Camlek.

»S celotnim vikendom sem zadovoljen. Najprej sem v petek imel nekaj težav, saj mi je nagajal senzor na motorju, ampak sem to uredil. Tudi z dirko in treningi sem zadovoljen, saj sem prvič vozil na gumah Pirelli in nisem točno poznal obnašanja gum v različnih razmerah in sem tako na prvi dirki izbral preveč trdo gumo in tako nisem mogel voziti hitre kroge, kljub temu sem bil na koncu tretji. V nedeljo pa sem izbral pravo gumo, a sem na startu malo zaspal in pred seboj dobil Bulgara Choya, ki ga je bilo zelo težko prehiteti, skoraj celo dirko je trajalo in tako se nisem bil več možen boriti za stopničke. Sem pa vesel, da je motor deloval, še bolj pa vseh navijačev, ki so me prišli podpirat v Italijo," je dogajanje komentiral Prosenik.

Naslednja tekma je na razporedu že čez 14 dni na madžarskem dirkališču Pannoniaring, kjer bo zagotovo zopet napeto.

M. M., foto: spremljevalna ekipa Janeza Prosenika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava