dolenjska

V Deželi kozolcev bodo praznovali

20.5.2015 | 14:25 | J. S.

V Deželi kozolcev se pripravljajo na praznovanje 2. rojstnega dneva. (Foto: J. S.)

V Deželi kozolcev se pripravljajo na praznovanje 2. rojstnega dneva. (Foto: J. S.)

Rupert Gole

Rupert Gole

Na današnji novinarski konferenci

Na današnji novinarski konferenci

Šentrupert - V šentrupertskem muzeju na prostem se pripravljajo na praznovanje 2. rojstnega dneva. »Dežela kozolcev je zagotovo postala generator hitrejšega turističnega razvoja za Mirnsko dolino,« je ob predstavitvi dogajanja dejal župan Rupert Gole. Drugo obletnico bodo obeležili 7. junija, glasbeni večer bo pod kozolci popestril Policijski orkester, vstop pa bo brezplačen.

Deželo kozolcev je sicer v dveh letih obiskalo že več kot 38.000 registriranih obiskovalcev iz 42 držav. »Naši obiskovalci se lahko pobliže spoznajo s kozolci kot vrhunskimi dosežki ljudskega stavbarstva v lesu. Skozi stoletni razpon razvoja lesnih konstrukcij se lahko marsikaj naučimo tudi za prihodnost, v kateri les spet dobiva svoj pravi pomen. Za razvoj lokalnega okolja so tovrstni projekti izredno pomembni in dobrodošli,« pripoveduje Gole in dodaja: »Z vsem, kar ponujamo, smo omogočili, da si številni obiskovalci lahko ogledajo avtohtono slovensko kulturno dediščino. Kozolec predstavlja enega izmed biserov slovenske gradnje v lesu. Hkrati pa smo s tem dosegli hitrejši turistični razvoj tako Mirnske doline kot tudi širše okolice.«

V Šentrupertu se sicer še posebej veselijo dogodka 20. junija, še pravi Gole, ko bodo v muzeju na prostem gostili največji glasbeno-kulinarični dogodek pri nas – prvi festival Izbor. »Dežela kozolcev bo takrat sprejela dva tisoč obiskovalcev in tako jih bomo skupaj zabeležili že več kot 40.000.«

Kot dodaja župan, si v Šentrupertu želijo več tovrstnih prireditev, ki privabijo tako goste iz tujine kot tudi tiste z višjo kupno močjo. »Na ta način lahko tudi Mirnska dolina svojo gostinsko in nastanitveno ponudbo bolje unovči. Ob dogodku 20. junija so praktično vse nastanitvene kapacitete že zasedene. Verjamem, da bodo tiste dni polne tudi tukajšnje gostilne in bari in to je pravzaprav tisto, kar smo želeli doseči z Deželo kozolcev – da pripelje goste, ki potem razpršeni po Mirnski dolini in širše trošijo denar in to je pravzaprav turizem,« še meni Gole.

Na vrhunskem kulinarično-glasbenem dogodku, ki ga organizirata Franci Kek in vrhunski gostinec Tomaž Kavčič, bodo gostje lahko okušali vrhunska vina in tudi hrano kuharjev, ki so si pridobili Michelinove zvezdice, med drugim bodo gostili kuharske mojstre iz italijanskega Neaplja, pa iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Dogajanje bodo obogatili z atraktivnim glasbeno-zabavnim programom in drugim dogajanjem. Kot pravi Kek, bodo imeli imetniki vstopnic, teh so prodali že več kot polovico, brezplačno neomejeno pokušanje vin med 17. in 24. uro, hrano izbranih kuharskih mojstrov pa med 18.30 in 21.30.

‹ nazaj

Galerija (8)

dezela kozolcev 001
dezela kozolcev 002
dezela kozolcev 003
dezela kozolcev 004
dezela kozolcev 005
dezela kozolcev 006
dezela kozolcev 007
dezela kozolcev 008

Komentarji (3)

21.5.2015–1 (0) (1)Ocenijoc 
Lepo, da se praznuje, samo po kakšnih cestah pa se bodo pripeljali vsi nastopajoči pa "visoki" gostje??? Dobro bi bilo, da se nekaj denarja obrne oziroma nameni tudi za ureditev katastrofalnih cest in postavitvi potrebne signalizacije. Me prav zanima če redar, ki "utruja" narobe parkiranim voznikom, opazi nepravilno ozirima pomanjkljivo signalizacijo? Na občini pa menda sploh ni človeka, ki bi skrbel za cestarijo...
21.5.2015Ocenimateja 
ja Joc, strinjam se, da je dovozna cesta do Šentruperta katastrofalna, vendar komentar in kritiko pošlji na DRSC v Ljubljano, ki bi morala to cesto sanirati, saj je to državna cesta. Zanima me kakšen, če sploh, boš dobil odgovor kdaj bo sanacija te ceste na vrsti.
22.5.2015OceniKar je res, je res 
Pred kratkim sem se odločil, da obiščem Šentrupert in si ogledam njegove kulturne znamenitosti. Popolno razočaranje! Ceste katastrofalne! Nikjer nobenga kažipota, ki bi turiste usmerjal recimo na Veselo goro, Barbovo graščino, grad Škrljevo, križev pot na Brinju, .... Kar nekaj krat sem zašel in potem obračal na strmih pobočjih. Po nekaj poizkusih sem končno našel pot do razpoadajočega gradu Škrljevo in Barbove graščine. Potem mi je zmanjkalo časa in volje, da bi si še kaj ogledal ali da bi za kosilo obiskal kakšno dobro lokalno gostilno. Torej - naključni obiskovalec le stežka najde poti do občinskih znamenitosti še posebej, če gre za tujca. Ceste - pa še enkrat - popolna katastrofa!! Nujnoj bi morali postoriti nekaj tudi na tem področju!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava