novice

Slovenski naravni parki konec tedna odpirajo "vrata"

20.5.2015 | 18:00 | STA, M. M.

Foto: M. B.-J., arhiv DL

Foto: M. B.-J., arhiv DL

Ljubljana - Ta konec tedna bodo vrata na stežaj odprli slovenski naravni parki. V nedeljo bomo namreč obeležili evropski dan parkov, ki ga bodo s svojim dnevom zaznamovali tudi slovenski naravni parki. "Ekonomske koristi zavarovanih območij narave močno presegajo stroške njihovega upravljanja," je na novinarski konferenci poudarila ministrica Irena Majcen.

V Sloveniji imamo 11 naravnih parkov, za katere skrbijo upravljavci, mednje pa sodita tudi Krajinski park Kolpa in Kozjanski regijski park. Ti parki so združeni v Skupnost naravnih parkov Slovenije, ki je pobudnica dogajanja ob letošnjem evropskem dnevu parkov pri nas.

Glede na povprečje EU so naši naravni parki veliki. "V Evropi je le 10 odstotkov parkov večjih od 1000 hektarjev, pri nas pa je takih več kot polovica," je na novinarski konferenci v Ljubljani danes izpostavila ministrica za okolje in prostor.

Slovenija izstopa tudi po največjem deležu nacionalnega ozemlja, uvrščenega v omrežje Natura 2000. Ta delež je pri 37 odstotkih, naravni parki pa obsegajo slabo tretjino območij Natura 2000, je povedala Majcnova.

Naša država je pri doseganju ciljev, zastavljenih na področju naravnih parkov, "bolj ali manj uspešna", je ocenila. Slovenija ne dosega ciljev glede širitve obsega parkov, pa tudi v finančnem smislu je želja in potreb po sredstvih načeloma več od zmožnosti.

Glede finančnega stanja je ministrica izpostavila možnost črpanja evropskih sredstev, v tej luči pa tudi potrebo po povezovanju z drugimi resorji. V mnogih parkih se, kot je opozorila, skrb za naravo v večjem ali manjšem deležu prepleta tudi s skrbjo za kulturno dediščino in področjem turizma, ki ga pokriva ministrstvo za gospodarstvo.

"Naši upravljavci ne živijo v razkošju," je pri tem poudarila ministrica. Naravni parki v Sloveniji imajo enega zaposlenega na približno 1500 hektarjev površine, medtem ko v Avstriji in Nemčiji na enega zaposlenega odpade okoli 1000 hektarjev. Višina javnih sredstev je pri nas približno 20 evrov, v Avstriji pa 100 evrov na hektar.

Je pa ministrica opozorila, da se varovanje narave splača. "Ekonomske koristi zavarovanih območij narave močno presegajo stroške njihovega upravljanja," je navedla ugotovitve s številkami podprtih raziskav. "Parki, če jih želimo dobro upravljati, niso zastonj. A je prizadevanje za njihovo dobro upravljanje velikokrat večkratno povrnjeno," je še dodala.

Evropski dan parkov obeležujemo na pobudo evropske zveze narodnih in naravnih parkov Europarc. 24. maj je bil izbran, ker smo na ta dan leta 1909 v Evropi dobili prve narodne parke, in sicer na Švedskem.

Na ta dan bodo slovenski parki široko odprli vrata in pripravili več kot 40 dogodkov, med drugim vodene pohode, strokovne posvete in različne izobraževalne aktivnosti. Celoten program je moč najti na spletni strani www.parkislovenije.si. 

V KP Kolpa bodo imeli dan odprtih vrat Šokčevega dvora, v Kozjanskem regijskem parku pa bodo že v petek predstavili raziskovalne naloge osnovnošolcev, vključenih v mrežo šol biosfernega območja.

"Na zavarovanih območjih po načelih sonaravnega in trajnostnega razvoja aktivno skrbimo za okoljsko zlatnino naše države," je opozoril direktor Kozjanskega parka Teo Hrvoje Oršanič. "Kar počnemo, je v narodnem interesu, je državotvorno in to moramo čim bolj ohranjeno prenesti bodočim generacijam. Zavarovana območja pa niso rezervati, ampak poligon trajnostnega razvoja," je menil.

Letošnji moto evropskega parka se v angleščini glasi Nature is our business, kar je Oršanič prevedel kot Delajmo za naravo. S tem je spomnil na potrebo, da za naravo vsi nekaj storimo.

Direktorica krajinskega parka Ljubljansko barje Barbara Zupanc je med drugim izpostavila, da sami parki veliko pristojnosti, na primer pri izdajanju dovoljenj ali soglasij za posege na svojem območju, nimajo. Ob tem pa so nekateri kadrovsko kronično podhranjeni, je še dejala.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava