Zaradi padavin razglasili oranžno stopnjo ogroženosti

21.5.2015 | 11:00

ilustrativna slika (Foto: A. K., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: A. K., arhiv DL)

Ljubljana - Po državi večinoma dežuje, meteorologi pa pogoste padavine napovedujejo do nedelje. Najmočnejše padavine in nalive je pričakovati v noči s petka na soboto, za vzhodno Slovenijo je zaradi dežja razglašena tudi oranžna stopnja ogroženosti.

Kot je zapisano na spletni strani Agencije RS za okolje, bo ciklonsko območje nad severnim Sredozemljem do nedelje povzročalo pogoste padavine. Najmočnejše padavine in nalive pričakujejo v noči s petka na soboto. V južnih in vzhodnih krajih lahko v približno 12 urah med petkom zvečer in soboto zjutraj pade tudi okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter. Skupna količina padavin od danes do sobote pa bo na omenjenem območju lahko tudi presegla 100 litrov na kvadratni meter.

Za severovzhodno in jugovzhodno Slovenijo je zato za petek in soboto razglašena oranžna stopnja ogroženosti. Zaradi velike količine dežja lahko meteorna voda povzroči težave pri odtekanju, potoki in reke lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Pojavijo se lahko tudi težave z zamašitvijo vodnih infrastrukturnih objektov, lahko pa poplavi tudi izpostavljene dele cest, mostov in naselij.

Jutri bo pihal tudi okrepljen severovzhodni veter, v vzhodni Sloveniji do okoli 70 kilometrov na uro, na Primorskem pa bodo sunki burje lahko na izpostavljenih mestih dosegali hitrost blizu 100 kilometrov na uro.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava