novice

Na portalu javnih naročil odslej tudi pogodbe zavezancev

21.5.2015 | 13:00 | STA

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Portal javnih naročil je nadgrajen. Registrirani zavezanci bodo na njem namreč odslej objavljali informacije javnega značaja iz pogodb, ki jih bodo sklenili. Zavezanci so dolžni objaviti vse pogodbe, sklenjene po 17. oktobru lani, to pa morajo storiti najkasneje do 2. junija.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, je bila z lansko novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja vzpostavljena pravna podlaga za povečanje transparentnosti delovanja naročnikov na področju javnega naročanja.

Omenjeni spremenjeni zakon določa, da so registrirani zavezanci, ki nastopajo kot naročniki, koncedenti ali javni partnerji, v roku 48 dni od oddaje javnega naročila, podelitve koncesije ali izbire izvajalca javno-zasebnega partnerja dolžni objaviti javno dostopne informacije javnega značaja iz pogodbe, ki jo sklenejo. Te informacije bodo naročniki objavljali na portalu javnih naročil.

"Navedene zakonske določbe zasledujejo večjo transparentnost informacij o porabi javnih sredstev na področju javnega naročanja in sledijo načelom, ki so na tem področju uveljavljena v okviru organizacij OECD in Partnerstva za odprto vlado (Open Government Partnership)," so poudarili na ministrstvu in dodali, da se eno od pomembnih priporočil omenjenih organizacij nanaša ravno na proaktivno objavo bistvenih dokumentov in podatkov o javnih naročilih na spletu.

Tako je portal nadgrajen, odslej pa lahko naročniki pogodbe objavljajo. Na ministrstvu so ob tem opozorili, da je treba objaviti tudi tiste pogodbe, ko je zavezanec oddal javno naročilo, podelil koncesijo ali izbral izvajalca javno-zasebnega partnerstva kadarkoli po 17. oktobru lani. To morajo storiti do 2. junija.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava