dolenjska

Preveč je ekonomistov, primanjkuje pa tudi zdravnikov in pravnikov

21.5.2015 | 20:35 | I. Vidmar

Preveč je ekonomistov, primanjkuje pa tudi zdravnikov in pravnikov
Tatjana Muhič

Tatjana Muhič

Saša Rebek Modic

Saša Rebek Modic

Novo mesto - Tako kot v ostalih območnih službah in uradih za delo Zavoda za zaposlovanje so tudi v novomeški službi danes pripravili Dan odprtih vrat s sloganom Spoznajte nas, tukaj smo za vas, kamor so povabili brezposelne, delodajalce in tudi vse druge, ki jih zanima delovanje Zavoda za zaposlovanje, njegovi projekti in aktualni programi, delavnice in podobno.

Ob tej priložnosti je zavod pripravil tudi mini zaposlitvene sejme na vseh štirih uradih za delo, ki jih pokriva novomeška služba. V okviru dneva odprtih vrat je Evropski portal za zaposlitveno mobilnost (EURES) Slovenija prvič pripravil spletni zaposlitveni dan, ki ga je namenil slovenskim in hrvaškim iskalcem zaposlitve, ki se želijo zaposliti v Nemčiji. Nemški delodajalci so danes na portalu objavili 27 prostih delovnih mest, je povedala direktorica novomeške službe Zavoda za zaposlovanje Tatjana Muhič.

Na novinarski konferenci novomeške območne službe Zavoda za zaposlovanje je Saša Rebek Modic predstavila trenutno stanje brezposelnosti. Konec aprila je bilo na Dolenjskem in v Beli krajini 6149 brezposelnih oseb, kar je za 1,8 odstotka manj kot en mesec pred tem in kar za 10,6 odstotka manj kot pred enim letom. Največja stopnja brezposelnosti je na območju urada za delo Črnomelj (20,1 odstotka), v Metliki je 16-odstotna, v Novem mestu 10,4 in v Trebnjem 9,5-odstotna. Največji padec brezposelnosti beležijo na območju novomeškega urada za delo, kjer je brezposelnost padla za dve odstotni točki.

Med brezposelnimi je po poklicni strukturi največ delavcev brez poklica in pomožnih delavcev, ekonomskih tehnikov, prodajalcev in gimnazijskih maturantov, dobrih 50 odstotkov je žensk, starejših od 50 let je 32 odst., z osnovnošolsko izobrazbo jih je skoraj 40 odst., delež invalidov med brezposelnimi je 17 odstotkov. Med brezposelnimi s srednjo in z visoko izobrazbo prevladujejo ekonomisti.

Največje povpraševanje delodajalcev po delavcih je za delo v proizvodnji, kjer potrebujejo varilce, strugarje in druge kovinarske delavce, tesarje in električarje, v gostinstvu in za delo v komerciali. Od poklicev z visokošolsko izobrazbo primanjkuje zdravnikov, elektro in strojnih inženirjev ter pravnikov.

‹ nazaj

Komentarji (6)

22.5.2015 1 (1) (0)OceniBleferke 
koliko stanejo davkoplačevalce novi prostori zavoda? O tem pa nič? Koliko novih delovnih mest bi to bilo? Btw: prostori so primerni za uslužbence, ne pa za tiste, ki te uslužbence potrebujejo. In vogali polni kadilcev. Tako se dela v javnih službah in z javnim denarjem.
22.5.2015 1 (1) (0)Oceni7 jurjev mesečno 
a misliš to? 7000 eur mesečno. Dober biznis: iz lastne stavbe v najete. To je reševanje KZ s pomočjo SD. O tem Dl seveda ne bo pisal, ima reklame KZ, zaračunane evropskih skladom. http://supervizor.kpk-rs.si/organ/26425/podj/44188145/
22.5.2015 1 (1) (0)Oceninegasrat 
Ne ga biksat, ne manjka pravnikov ali zdravnikov temveč pozabljenih obrtnikov - čevljarjev, krojačev, dežnikarjev ... danes se iščejo službe, ne delo!
23.5.2015OceniMartin N. 
Govorimo o krizi, pa kot pošten obrtnik, ki dobro plačam svoje zaposlene, ne dobim pravih delavcev. V 40 letih obrti imam nekaj delavcev, ki so z mano od začetka, nekateri pa po 25 let. Večina mladih (da ne bom krivičen do vseh) pripravljenih prijeti za vsako delo, v času, ko pač ne dobijo še službe. Delali bi to, za kar so študirali. Če bi starši od njih zahtevali, da sodelujejo zraven pri plačevanju računov za vodo, elektriko in podobno, bi se kaj kmalu zadeva začela popravljati. Tako pa dobijo od njih avto, kadar ga rabijo, pa denar, preko študentskega servisa pa delajo le toliko, da imajo denar za ene lepe kavbojke in par dni dopusta. Slovenija tako ne bo še dolgo napredovala. Brez delavne in razvojno naravnane družbe ne bo napredka. Vsi bi bili ekonomisti, pravniki in učitelji. Pa čakajo, da bo država kaj pomagala. Kdo je pa pripravljen svoj problem reševat sam? Včasih smo šli naokoli povprašat za kakršnokoli delo. Danes pa raje kafetkajo ali pa sedijo za računalniki na facebooku. Žal, to je resnica. Morda ne velja za vse, za večino pa zagotovo.
23.5.2015Ocenikakšna je sploh vloga zavoda? 
tu govorimo o zavodu, ne brezposelnosti. Problem zavodov za zaposlovanje in tistega v Novem mestu - tu so se oni predstavljali. 7000 eur dajejo mesečno samo za najemnino (+ stroški), iz lastne hiše so se selili v najete prostore. Vogali polni kadilcev, spodnji lokal tudi. Kaj je namen te službe? da je dobro samo nekaterim
23.5.2015 1 (1) (0)Ocenixy 
a vam ti obrazi na slikah vzbujajo zaupanje, da vam bodo pomagali? Popolnoma zgrešeno

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava