novice

V gozdovih po žledu posekali 41 odstotkov poškodovanega lesa

22.5.2015 | 18:00 | STA

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ljubljana - V slovenskih gozdovih, ki jih je februarja lani prizadel uničujoč žledolom, so doslej posekali 41 odstotkov oz. skoraj 3,7 milijona kubičnih metrov poškodovanega lesa. Delež posekanih iglavcev znaša 61 odstotkov, delež listavcev pa 30, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem.

V žledolomu je bilo poškodovanega približno devet milijonov drevja. Načrt, ki ga je zavod za gozdove pripravil za sanacijo po žledu, predvideva približno petletno obdobje sanacije, Oražem pa ocenjuje, da sta trend in rezultat glede na sprejeti načrt in podobne primere v Evropi dobra.

V zasebnih in občinskih gozdovih, kamor sodijo tudi cerkveni, so pospravili 38 odstotkov poškodovanega lesa; pri iglavcih je bil uspeh 59-odstoten, pri listavcih pa 29-odstoten. V državnih gozdovih je rezultat nekoliko boljši, saj so pospravili 51 odstotkov poškodovane lesne mase; med iglavci so pospravili 68 odstotkov lesa, pri listavcih pa 33 odstotkov, je navedel Oražem.

Uspeh je v nekaterih območnih enotah večji, v nekaterih pa manjši. V Slovenj Gradcu so denimo pospravili že 89 odstotkov poškodovanega lesa, v Nazarjah 78 odstotkov, na Bledu 66 odstotkov, v Kočevju pa 60 odstotkov.

Ponekod drugod je teren takšen, da je spravilo težje. V Tolminu so denimo pospravili le 20 odstotkov vse poškodovane lesne mase, tam pa bo verjetno največ lesne mase ostalo v gozdu. Oražem sicer ocenjuje, da bo v gozdovih ostala približno četrtina poškodovanega drevja.

Lani so se obsežnejšim poškodbam gozdov zaradi zaradi podlubnikov dokaj uspešno izognili, k čemur je prispevalo tudi hladno in vlažno vreme, za letos pa Oražem pričakuje, da bodo težave precej večje. Lastnike gozdov zato pozivajo, naj redno pregledujejo gozdove, v primeru pojava podlubnikov pa o tem obvestijo revirnega gozdarja in napadena drevesa pravočasno spravijo iz gozda.

Sanacijska dela v gozdu predstavljajo tudi tveganje za nesreče pri delu. Letos so zabeležili 30 nezgod med nepoklicnimi delavci, od tega pet smrtnih. Lani je delo v gozdu zahtevalo 18 žrtev med nepoklicnimi in tri žrtve med poklicnimi delavci, je spomnil Oražem.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sicer načrtuje ustanovitev podjetja, ki bo gospodarilo z državnimi gozdovi, imenovalo pa se bo Slovenski državni gozdovi. Konec aprila se je iztekla javna razprava o osnutku zakona o gospodarjenju z gozdovi v državni lasti, na katerega je ministrstvo prejelo 33 pripomb, je povedal državni sekretar Miha Marenče.

Zdaj poteka medresorsko usklajevanje, v okviru katerega želijo rešiti še nekatera odprta vprašanja. Marenče pričakuje, da bo vlada zakon sprejela pred parlamentarnimi počitnicami, DZ pa naj bi ga obravnaval na prvi seji po počitnicah. Podjetje mora biti zaradi izteka nekaterih koncesijskih pogodb ustanovljeno še letos.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava