posavje

Predavanje o vinogradništvu in vinu

22.5.2015 | 16:40 | M. L.

Ivan Vizlar (Foto: M. L.)

Ivan Vizlar (Foto: M. L.)

Predsednik zveze Matjaž Jakše (v sredini) je opozoril na zmanjševanje skupnih površin vinogradov. (Foto: M. L.)

Predsednik zveze Matjaž Jakše (v sredini) je opozoril na zmanjševanje skupnih površin vinogradov. (Foto: M. L.)

Samo Hudoklin in Jože Simončič (Foto: M. L.)

Samo Hudoklin in Jože Simončič (Foto: M. L.)

Raka - Zveza društev vinogradnikov Dolenjske in Društvo vinogradnikov Raka sta v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Novo mesto v cvičkovem hramu na Raki včeraj organizirala predavanje na temo stanje vinogradništva in obnove na Dolenjskem ter subvencije za obnovo vinogradov. Predavala sta direktor zavoda Jože Simončič in svetovalec – specialist za vinarstvo v zavodu Samo Hudoklin.

Simončič je poudaril, da je na tukajšnjem območju veliko malih vinogradnikov in veliko majhnih parcel. Vinogradi so stari, posebno v Beli krajini, a jih obnavljajo počasi. »Zdaj je čas za obnovo vinogradov,« je rekel Simončič. Na voljo so subvencije in zahtevana dokumentacija, ki jo mora za subvencije predložiti vinogradnik, je enostavna.

Janez Žaren, znani vinogradnik iz Nemške vasi, je menil, da se bo obseg vinogradov še nekaj časa zmanjševal.

Hudoklin je govoril zlasti o tem, da so se v zadnjih letih spremenile navade pri uživanju vina. Ljudje želijo piti manj kislo vino. V luči tega je raziskoval možnosti biološkega razkisa vina.

Udeležence so nagovorili tudi podpredsednik Društva vinogradnikov Raka Ivan Vizlar, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, podpredsednik te zveze Miran Jurak, znani vinogradnik z Malkovca Ivan Pungerčar in predsednik Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki Stane Tomazin, ki je tudi vodja priprav na 43. teden cvička.

Med drugim je povedal, da bo v okviru 43. tedna cvička jutri v Trebnjem srečanje vinogradniških pevskih zborov, 27. maja bo na kmetijski šoli Grm na Sevnem pri Novem mestu strokovni posvet in 28. maja v Posavskem muzeju Brežice cvičkova akademija. V Kostanjevici na Krki bo 29., 30. In 31. maja osrednje dogajanje 43. tedna cvička.

Matjaž Jakše in Jože Simončič sta v začetku včerajšnjega delovnega srečanja poudarila, da so se tudi vinogradniki na našem območju vključili v akcijo podpisovanja zahteve za spremembo zakona o dohodnini in zakona o skladu kmetijskih zemljišč, potem ko je Zveza društev vinogradnikov Dolenjske podprla prizadevanja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije za spremembo tega zakona.

‹ nazaj

Galerija (4)

IMG_5514 v (4)
IMG_5514 v (5)
IMG_5514 v (6)
IMG_5514 v (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava