kultura

Novomeški abonma, darilo meščanom ob jubileju

23.5.2015 | 10:15

Novomeški abonma bo odprl pihalni orkester Krka. (Foto: I. V.)

Novomeški abonma bo odprl pihalni orkester Krka. (Foto: I. V.)

Novo mesto - Niz koncertov in prireditev, ki jih bodo pripravili najuglednejši novomeški orkestri, zbori, plesne in glasbene skupine, letos oblikuje novomeški abonma, abonma, ki so ga v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravili prvič in z njim želijo obeležiti tako 650-letnico Novega mesta kot tudi svojo 20-letnico. Prvi koncert bo na sporedu prvo soboto v juniju, vse do tedaj pa bo potekal tudi vpis abonentov.

»Z Novomeškim abonmajem, ki je v slovenskem prostoru neke vrste unikum, želimo svojemu občinstvu pokazati, kaj najboljšega lahko ponudijo novomeška kulturnega društva, ki imajo sicer vsak svojo zvesto publiko, a na ta način jih bo slišalo in spoznalo še več ljudi,« pravi Nina Štampohar, ki je oblikovala program Novomeškega abonmaja.

Novomeški abonma bo 6. junija odprl najboljši nepoklicni pihalni orkester v Sloveniji, Pihalni orkester Krka, ki je pred kratkim zablestel tudi na mednarodnem tekmovanju v Rivi del Garda ob Gardskem jezeru, kjer je osvojil tako rekoč vse možne nagrade, Matevž Novak pa je bi razglašen za najboljšega dirigenta.

30. junija bo na oder Trdinove dvorane stopil Mešani pevski zbor Pomlad, ki ga tudi ni treba posebej predstavljati, saj je na tekmovanjih doma in v tujini osvojil številna priznanja, Novomeščanom pa se je posebej priljubil s projekti Popmlad. Za letošnjo sezono pomladniki pod vodstvom Alenke Podpečan pripravljajo povsem nov repertoar. 

Posebna poslastica bo oktobrski koncert Komornega orkestra Glasbene šole Marjana Kozine, v katerem se ob zahtevnejšem programu klasične glasbe združijo učitelji in učenci višjih letnikov. Novembra bo iz Trdinove dvorane slišati precej bolj živahne ritme, ob katerih bodo celovečerno predstavo Ta nori šolski dan pripravili plesalci Plesnega studia Novo mesto, ki po svoji kakovosti prav tako krepko presegajo lokalne in regionalne okvire in na svetovnih tekmovanjih segajo tudi po najžlahtnejših odličjih.

Novomeški abonma bo s svojim verjetno prvim celovečernim koncertom zaključila sveža novomeška džezovska skupina MAD4jazz, v kateri so se pred poldrugim letom združili štirje izvrstni mladi novomeški glasbeniki – pevka Ana Čop, bobnar Miro Tomšič, klaviaturist Jernej Šušteršič in basist Domen Bohte. S svojim spevnim džezom v slogu svinga in tudi novejših zvrsti bodo nedvomno navdušili tudi tiste ljubitelje glasbe, ki jim džez sicer ni tako blizu, saj bi zanje lahko mirno zapisali, da igrajo džez za vsakogar.

Kot pove Nina Štampohar, bi v omenjeni nabor vsekakor sodil tudi nastop novomeške folklorne skupine Kres, ki pa se letos zaradi priprav na 40-letnico delovanja ne more vključiti v Novomeški abonma, bo pa na abonmajskem spisku zagotovo naslednjo sezono.

I. V.

‹ nazaj

Komentarji (4)

23.5.2015 4 (4) (0)OceniPa ne z ameriškimi forami no ! 
Čak, neki ne razumem. V naslovu piše, da je ta abonma DARILO MEŠČANOM. Ampak prav ti meščani morajo svoje "darilo" plačati 40€. Se opravičujem, ampak DARILA se PODARJAJO, ne pa PRODAJAJO. Torej gre v naslovu članka za res grdo zavajanje. Ali pa se zmenimo, da vam jaz PODARIM dopust na Sejšelih. Vse stroške dopusta pa boste krili sami.
24.5.2015–1 (0) (1)Ocenire:::: 
Podpiram kulturo in sem pripravljen dati tudi več to je največ kar lahko poplača trud marljivih kulturnikov. Ti zgoraj pišoč bodi pa doma pa glej kulturno big brotherja to je itak edino kar večina zna.....noja pa pisat take neumnosti .......kot si jih spesnil............
24.5.2015OceniPa ne z ameriškimi forami, no ! 
S svojim nekulturnim žaljenjem drugače mislečih si vse povedal o svoji kulturi. Niti nisi razumel bistva zapisanega. Ampak jez, nekulturen, te zaradi tega ne mislim žaliti. To prepuščam raje vam, kulturnim.
24.5.2015 1 (1) (0)Ocenija no ... 
Pa saj ni nič tako hudega, da bi se medsebojno obkladalo zaradi malenkosti. Naslov bi bilo bolje formirati drugače, ker darilo je pač darilo. Kdor namerava te prireditve obiskati jih bo, tudi če je plačljivo. Eni bodo pa gledali kmetije, big brotherje, gostilne, ker se pač tako zabavajo. Sam tole zadnje ne prenašam in ne obsojam nikogar, če ga to veseli, bom pa vsekakor obislal v članku navedene prireditve. Tega ne bi rad zamudil.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava