kronika

Vodotoki naraščajo, zaradi vode že kar nekaj težav

23.5.2015 | 08:45 | I. V.

Krka se razliva v srednjem in se bot udi v spodnjem delu. (Foto: I. V./arhiv DL)

Krka se razliva v srednjem in se bot udi v spodnjem delu. (Foto: I. V./arhiv DL)

Novo mesto, Brežice - Po podatkih Oddelka za Hidrološko prognozo Agencije RS za okolje reke in manjši vodotoki v jugovzhodni Sloveniji ter na območju Slovenskih goric, Pohorja, Kozjanskega in Haloz hitro naraščajo. Na teh območjih so posamezne reke presegle opozorilne vrednosti in se razlivajo. Proti jutru bodo reke na teh območjih in na širšem Celjskem območju ter Pomurju še naraščale in lahko poplavijo v manjšem obsegu. Reka Krka se je začela razlivati v svojem srednjem toku. Čez dan bo začela poplavljati tudi v spodnjem toku na območjih pogostih poplav.

Zaradi dežja, vetra in naraščanja vodotokov so imeli v nekaterih naših krajih tudi že precej težav.  Sinoči ob 23.24 je potok Sušica v Dolenjskih Toplicah poplavil področje ulice Zdraviliški trg in ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Dolenjske Toplice so polnili in postavili protipoplavne vreče.

Danes ob 1.34 je voda zalila cesto Podturn―Dolenjske Toplice. Delavec cestnega podjetja je zaradi popolne zapore ceste postavil cestno signalizacijo.

Ob 2.02 je voda poplavila kletne prostore v dveh gospodarskih objektih v Šmarju pri Šentjerneju. Gasilci PGD Šentjernej so izčrpali vodo iz prostorov ter postavili varnostne pregrade.

Ob 00.05 je ob razlitju potoka Sušica na Zdraviliškem trgu v Dolenjskih Toplicah voda ogrožala parkirano osebno vozilo. Policisti so obvestili lastnico, ki je vozilo uspela umakniti iz vode še pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto.

V večernih urah je potok začel ogrožati nekatere objekte v naselju Gorenja Pirošica, občina Brežice. Aktivirani so bili gasilci PGD Pirošica, zaradi pomoči pri polnjenju protipoplavnih vreč pa še gasilci PGD Skopice, Krška vas in Cerklje. S protipoplavnimi vrečami so zavarovali več objektov.

 Ob 20.46 so gasilci PGD Podbočje zaradi naraščajočega potoka Sušica v naselju Podbočje s protipoplavnimi vrečami zavarovali sedem stanovanjskih objektov.

 Ob 3.15 je bilo pri ribniku na Prilipah potrebno sprostiti pretok vode pod mostom. Posredovali so delavci CGP Brežice.

 Ob 21.07 je potok Bregana začel ogrožati nekatere objekte v Slovenski vasi, posredovali so gasilci PGD Obrežje, ki so zavarovali več objektov.

Ob 3.10 se je voda razlila po delu Slovenske vasi in obstaja možnost, da voda zalije dve podjetji v trgovsko proizvodnem centru.

Ob 4.06 je bil aktiviran del gasilcev PGD Brežice, ki so dostavili protipoplavne vreče v Slovensko vas, ob 4.50 pa še del za potrebo po črpanju vode.

Ob 4.57 so bili aktivirani gasilci PGD Bukošek in Cerina za potrebe črpanja vode v Slovenski vasi.

V večernih urah je na cesto Dečno selo-Sromlje-Lastine, občina Brežice, padlo več dreves, ki so jih odstranili gasilci PGD Sromlje.

Ob 20.04 so gasilci PGD Zabukovje v Zabukovju odstranili na cesto podrto drevo.

 Ob 21.31 so delavci CGP Sevnica na cesti Impoljca - Zavratec odstranili podrto  drevo.

 Ob 22.01 so delavci CGP Sevnica na cesti Krško - Boštanj odstranili podrto drevo.

 Ob 22.31 se je na stanovanjski hiši na Libni v občini Krško zaradi vetra in dotrajanosti porušil dimnik in poškodoval streho. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so s PVC folijo in strešniki pokrili poškodovano streho.

Ob 0.32 je na cesti Bizeljska vas-Orešje na Bizeljskem podrto drevo oviralo promet. Posredovali so gasilci PGD Orešje, ki so drevo odstranili.

Ob 20.14 je v naselju Kerinov Grm, občina Krško, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Okoli pet kubičnih metrov vode so izčrpali gasilci PGE Krško.

Ob 20.50 je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Bušeči vasi, občina Brežice. Posredovali so gasilci PGD Pirošica, ki so izčrpali okoli tisoč litrov vode.

Ob 22.34 je meteorna voda zalila prostore gostinskega lokala na Trgu vstaje v Brežicah. Posredovali so gasilci PGD Brežice-okolica, ki so iz kleti lokala izčrpali okoli tisoč petsto litrov vode.

Ob 0.44 je meteorna voda zalila prostore gostinskega lokala na Trgu vstaje v Brežicah. Posredovali so gasilci PGD Brežice-okolica, ki so iz kleti lokala izčrpali okoli tisoč petsto litrov vode.

Ob 20.41 je v naselju Stari Grad v Podbočju, občina Krško, zemeljski plaz zasul polovico ceste in ogrožal drog električne napeljave. Obveščen je bil dežurni pri Elektru Celje in ostale pristojne občinske službe.

Ob 2.54 je zemeljski plaz zasul polovico ceste na relaciji Dolenja Pirošica-Gorenja Pirošica v občini Brežice. Dežurni pri CGP Brežice je postavil ustrezno prometno signalizacijo. Obveščene so bile pristojne službe.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava