novice

Prekuhavati bo treba

23.5.2015 | 13:00

Vodotoki so prestopili bregove, deževje je skalilo podtalnico. (Foto: Betka Š. Strojin)

Vodotoki so prestopili bregove, deževje je skalilo podtalnico. (Foto: Betka Š. Strojin)

Novo mesto - Obilne padavine so posledice pustile tudi na podtalnici, ki se je precej skalila, tako da je več komunalnih podjetij že izdalo poziv občanom, da je treba pitno vodo pred uporabo v prehrani prekuhavati.

Tako Kostak obvešča vse uporabnike pitne vode, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Kostanjevica na Krki, da je potrebno vodo pred uporabo, zaradi povečane motnosti prekuhavati. Obvestilo velja do preklica. Prosijo za razumevanje.

Komunala Brežice obvešča uporabnike vodovodnih sistemov Izvir in Stojanski Vrh, naselij Gorenja Pirošica, Brvi, Izvir, Kamence, Cedem in Stojanski Vrh, da je zaradi motnosti vodo potrebno prekuhavati. Ukrep velja do preklica.

Komunala Novo mesto obvešča vse uporabnike pitne vode, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Novo mesto – Jezero in vodovodnega sistema Novo mesto – Stopiče, da je zaradi pojava povišane motnosti potrebno vodo pred uporabo prekuhati. Obvestilo velja do preklica.

Komunala Črnomelj pa sporoča, da morajo vodo prekuhavati uporabniki pitne vode v občini Semič, ki se oskrbujejo iz vodnih virov na Blatniku in Srednje vasi. Obvestilo velja do torka.

Navodila o prekuhavanju vode

Voda naj vre 3 minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja, naj voda ostane v isti posodi v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, jo moramo pred prekuhavanjem precediti skozi več plasti čiste tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo). Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi. (Vir: povzeto po navodilih NIJZ)

I. V.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava