novice

Poplavljalo kleti, sprožili so se plazovi, drevje na cesti

23.5.2015 | 19:00 | J. A.

Foto: T. J. G., arhiv DL

Foto: T. J. G., arhiv DL

Današnje deževje je na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja prineslo veliko nevšečnosti, o katerih v večernih obvestilih poročata novomeški in brežiški center za obveščanje. Že ob pol šestih zjutraj se je v Tolstem vrhu v občini Šentjernej sprožil zemeljski plaz, ki je ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Orehovica in delavci javnega podjetja EDŠ so zavarovali območje in plaz pokrili.

Ob 7.34 je meteorna voda poplavila poslovne prostore na Gubčevi cesti v Trebnjem. Gasilci PGD Trebnje so vodo izčrpali in posesali poslovne prostore.

Ob 10.44 je v Češči vasi voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto so iz kleti izčrpali okoli deset kubičnih metrov vode.

Popoldne je voda poplavila cesto na relaciji Drežnik-Nova Lipa v občini Črnomelj. Delavci cestnega podjetja iz Črnomlja so postavili prometno signalizacijo.

Dopoldne so v kampu Podzemelj gasilci PGD Podzemelj in poveljnik PGD Metlika reševali splav iz narasle reke Kolpe. Voda je poplavila cestišče pri naselju Sela pri Dolenjskih Toplicah na cesti Dolenjske Toplice-Podturn, zato je cesta zaprta za promet. Delavci cestnega podjetja so postavili prometno signalizacijo.

Okoli 11. so drevesa ogrožala most čez potok Radulja v naselju Čučja Mlaka v občini Škocjan. Gasilci PGD Dobrava so iz vode potegnili tri drevesa. Nekaj minut kasneje je zalilo več prostorov v zdravilišču na Zdraviliškem trgu v Dolenjskih Toplicah. Gasilci PGD Dolenjske Toplice, Dobindol in Soteska so iz prostorov izčrpali vodo.

Na Zdraviliškem trgu je voda ogrožala gostinski objekt. Gasilci PGD Dolenjske Toplice so postavili protipoplavne vreče Gasilci PGD Dolenjske Toplice, Podturn, Dobindol in Soteska so polnili protipoplavne vreče in jih postavili k objektom, ki jih je ogrožala narasla voda.

Poplavilo je tudi cesto na relaciji Podlog-Brdarci v občini Črnomelj. Delavci cestnega podjetja iz Črnomlja so postavili prometno signalizacijo.

Popoldne je v Ulici Maksa Henigmana v Dolenjskih Toplicah voda zalila garažo, v kateri je bilo parkirano osebno vozilo. Gasilci PGD Soteska in Dobindol so izčrpali vodo iz objekta in postavili protipoplavne vreče.

Podrto drevo je dopoldne oviralo promet na cesti Metlika-Radovica pred naseljem Radovica. Delavci cestnega podjetja iz Črnomlja so drevo razžagali in odstranili. Podrto drevo je oviralo promet tudi na cesti v ulici Mestne njive v Novem mestu. Delavci cestnega podjetja iz Novega mesta so drevo razžagali in odstranili.

Težave v Posavju

Ob 8.03 je na cesti Boštanj – Jablanica v občini Sevnica drevo ogrožalo promet. Dežurni delavci Komunalnega podjetja Sevnica so ga odstranili s cestišča.  Ob 8.15 je hudournik ogrožal stanovanjski objekt v naselju Mrzlava vas v občini Brežice. Gasilci PGD Sobenja vas so zavarovali kraj dogodka in opravili ogled okolice objekta.

Ob 10.38 sta se v Cerkljah ob Krki podrti drevesi zagozdili v leseni most. Posredovali so dežurni delavci CGP Brežice. Hudourniški potok je dopoldne poplavil cesto Brvi – Izvir (občina Brežice). Posredovali so dežurni delavci CGP Brežice.

Malo pred 12. je prišlo do poškodbe ribnika v kraju Karlče, občina Kostanjevica na Krki. Gasilci PGD Prekopa in PGD Kostanjevica na Krki, prečrpavajo vodo iz ribnika.

Gasilci PGD Brežice in PGD Obrežje so iz kleti izčrpali več deset tisoč vode, posredovali so na Cankarjevi ulici v Brežicah in v Slovenski vasi.

Popoldne so meteorne vode poplavile cesto Boštanj -Tržišč, tam so posredovali dežurni delavci CGP Sevnica, zamašil se je kanalizacijski jašek na Savski cesti v sevniški občini, kjer so pomagali dežurni delavci Komunale Sevnica,  meteorne vode so poplavile tudi  vrt v Bušeči vasi, tam so posredovali dežurni CGP Brežice.

Okoli 11. se je na cesto Žejno - Sobenja vas v občini Brežice vsulo kamenje. Posredovali so delavci CGP Brežice.

Krka še vedno narašča

Po podatkih Agencije RS za okolje se hidrološke razmere na jugovzhodu in severovzhodu države postopno umirjajo. Opozorilne pretoke še vedno presegajo reke Pesnica, Ščavnica, Dravinja in Mestinjščica, ki ne naraščajo več in bodo v prihodnjih urah pričele upadati. Reka Sotla v spodnjem toku še vedno narašča. Ob morebitni ponovni okrepitvi padavin danes tekom dneva lahko reke na teh območjih ponovno porastejo in se razlijejo v manjšem obsegu, proti večeru pa bodo večinoma že pričele upadati.

Reka Krka s posameznimi pritoki se razliva na območjih pogostih poplav in še vedno narašča v srednjem in spodnjem toku. Predvidoma v nedeljo zjutraj bo reka Krka v spodnjem toku dosegla največji pretok pri okoli 300 m3/s.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava