dolenjska

Duhov dom ogroža zemeljski plaz

23.5.2015 | 20:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Bogdan Duh nad hišo, ki jo ogroža plaz.

Bogdan Duh nad hišo, ki jo ogroža plaz.

Tolsti Vrh - Sinočnja noč je bila za Duhove, ki so si pred sedmimi leti v vinorodni gorici Tolsti Vrh kupili vikend in si ga uredili v bivalnega, zelo nemirna. Bogdan in žena Mateja ter sin še zdaleč niso mirno spali, saj se je zaradi obilnega večdnevnega deževja na njihovo hišo sprožil zemeljski plaz. Ta je nevaren, tako da se oba bojita tudi nocojšnje noči, še zlasti, če bo spet deževalo.

Duhov dom ogroža zemeljski plaz

Hiša je na zelo dostopnem terenu in plaz jo je ogrožal že v lanskih jesenskih poplavah. »Lani se je s hriba sprožilo okrog 30 kubikov zemlje, zdaj še dodatnih 50 do 60. Problem je, ker še lanski plaz ni bil saniran, čeprav so nas obiskale neke gospe iz Ljubljane in obljubile strokovno rešitev v petih dneh, a od tega ni bilo nič,« je povedal Bogdan.

O novem plazenju je obvestil gasilce, ki so se hitro odzvali – prišli so iz orehovškega PGD s predsednikom Martinom Grubarjem in poveljnikom Gregorjem Pavlinom, pa poveljnik občinske gasilske zaščite Joško Jakše in drugi. Z delavci EDŠ so del plazu očistili in pokrili s folijo, že zjutraj pa sta Bogdan in žena s cevjo preusmerila tudi vodotok in vodo z žleba bližnje cerkvice, če bo kaj pomagalo. A vse te rešitve so kot kaplja v morje.

Kot je povedal Bogdan, upajo na pomoč šentjernejske občine in države, saj bi v Tolstem Vrhu, v lepi naravi, radi v miru živeli še naprej.

‹ nazaj

Galerija (13)

PLAZ001
PLAZ002
PLAZ003
PLAZ004
PLAZ005
PLAZ006
PLAZ007
PLAZ008
PLAZ009
PLAZ010
PLAZ011
PLAZ012
PLAZ013

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava