kronika

Krka prestopila bregove, ogrožene tudi hiše v Dolenjskih Toplicah

24.5.2015 | 08:35 | M. M.

Plaz na Tolstem Vrhu. (Foto: L. M., arhiv DL)

Plaz na Tolstem Vrhu. (Foto: L. M., arhiv DL)

Poročali smo, da so obilne padavine sprožile zemeljski plaz na Tolstem Vrhu, ki ogroža družino Duh, iz ReCO Brežice pa poročajo o še enem plazu. Včeraj po 18. uri je zemeljski plaz zasul polovico ceste v naselju Brezovica v Podbočju. Dežurni delavec pri podjetju Kostak Krško je postavil ustrezno prometno signalizacijo.

40 gasilcev reševalo hiše

Z novomeškega ReCO poročajo, da so včeraj in v minuli noči v občini Dolenjske Toplice gasilci PGD Dolenjske Toplice, Dobindol, Soteska, Podturn in Vavta vas črpali vodo v Dolenjskih Toplicah iz ene stanovanjske hiše, dve hiši je voda ogrožala in so ju zaščitili s protipoplavnimi vrečami. V naselju Občice so z vrečami zaščitili hišo in gospodarski objekt. V Meniški vasi so črpali vodo iz kleti stanovanjske hiše. Trenutno pa vodo črpajo še iz objekta zdravilišča v Dolenjskih Toplicah. Skupaj je v intervencijah sodelovalo okoli 40 gasilcev, trenutno je aktivnih še šest. Zaradi poplavljenega cestišča je neprevozna cesta Podturn-Dolenjske Toplice.

Zaprte ceste

Sinoči po 21. uri je naplavljeno vejevje in deblo ogrožalo most v Zalogu (občina Straža). Gasilci PGD Vavta vas so zagozdeno vejevje in deblo odstranili.

Reka Krka je medtem poplavila cesto Mršeča vas-Šentjernej. Cesta je zaprta za ves promet. Enako velja za cesto Dobrava pri Škocjanu-Čučja Mlaka.

Razmere se počasi umirjajo

Sicer pa je prenehalo deževati, vremenoslovci napovedujejo, da bodo popoldne nastale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Jutri bo sprva delno jasno, čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne bodo nastale krajevne plohe. V torek bo spet več oblačnosti. Pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe, pogostejše bodo sredi dneva in popoldne. Nadaljevale se bodo v noči na sredo. V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in povečini suho.

Agencija za okolje še poroča, da se hidrološke razmere na jugovzhodu in severovzhodu države postopno umirjajo. Opozorilne pretoke imajo presežene še Ledava, Pesnica, Dravinja, Mura v spodnjem toku in pa Sotla ter Krka. Pretoki na Ledavi, Pesnici in Dravinji upadajo, Sotla in Krka pa sta dosegli vrh danes zjutraj tudi v njunem spodnjem toku in bosta pričeli upadati danes čez dan.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava