dolenjska

Kolesa sreče – tudi letos bodo kolesarili z namenom

25.5.2015 | 13:40 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: T. M., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: T. M., arhiv DL)

Dolenjske Toplice - Rotary klub Dolenjske Toplice, Servis in prodaja koles Štangelj in Društvo Sonshine to soboto, 30. maja, organizirajo že drugi kolesarski izlet z namenom – “Kolesa sreče”. Druženje v naravi, ki se bo pričelo nekaj po 9. uri, bodo nadgradili z ozaveščanjem na temo avtizma, zbrana sredstva pa bodo namenili pomoči družinam, ki živijo z avtizmom.

Kot so sporočili organizatorji, se bodo “Kolesa sreče” začela vrteti in tudi ustavila na jasi v Dolenjskih Toplicah, vmes bodo udeleženci prekolesarili dobrih 20 kilometrov dolg krog okoli Dolenjskih Toplic in Straže, v naravi, pretežno po gozdnih in poljskih poteh. Med izletom bosta dva izobraževalna postanka - na prvi postaji, Turistični kmetiji Plavica, se bodo udeleženci seznanili z zeliščarstvom, na drugi postaji pa s tematiko avtizma. Na cilju jih čaka glasbeni program in srečolov, kjer bo glavni dobitek kolo. Dogodek bo posebej prijazen do družin, izleta pa se lahko udeležijo tudi mlajši kolesarji, stari vsaj 10 let. Letos bo za udeležence, ki jim je bližja hoja kot kolesarjenje, organiziran tudi dodaten rekreativni pohod v okolici Dolenjskih Toplic z arheološko vsebino.

Za udeležbo na skupinskem kolesarskem izletu so primerna gorska in treking kolesa, vsak udeleženec pa mora uporabljati čelado, so še opozorili.

Primož Mihelič iz Društva Sonshine, ki bo na dogodku predstavil tematiko avtizma, poudarja: “S sredstvi, ki smo jih zbrali na lanskih Kolesih sreče, smo do sedaj lahko pomagali vsem staršem otrok z avtizmom, ki so se odločili za usposabljanje po Sonrise programu in so pri tem potrebovali pomoč. Tudi v prihodnje želimo pri usposabljanju za izvajanje terapije pomagati vsem družinam, ki so pomoči potrebne, zato prijazno vabimo vse, da tudi letos skupaj zavrtimo Kolesa sreče.”

Kot omenjeno, bodo denar namenili za družine, ki živijo z avtizmom. Avtizem je najhitreje rastoča diagnoza na svetu. Samo v zadnjih 18 letih se je število oseb z diagnozo motnje avtističnega spektra povečalo z 1/1000 na 2/100. Danes ima torej to diagnozo 2 odstotka ljudi, kar pomeni, da v Sloveniji živi kar 40.000 ljudi z avtizmom, so še zapisali v vabilu na sobotni dogodek.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava