NKM danes vabi na kolesarski potep po mestu

25.5.2015 | 10:15

Zbirno mesto je danes ob 17.30 pred rotovžem. (Foto: I. V., arhiv DL)

Zbirno mesto je danes ob 17.30 pred rotovžem. (Foto: I. V., arhiv DL)

Novo mesto - Člani Novomeške kolesarske mreže ob 650-letnici ustanovitve Novega mesta organizirajo kolesarski potep po Novem mestu. »Med kolesarjenjem bomo napravili pentljo in si ogledali pomembnejšo arheološko in kulturnozgodovinsko dediščino našega mesta. Da bo pot zanimivejša in atraktivnejša, smo medse povabili tudi arheologe in zgodovinarje, ki nam bodo na posameznih točkah, kjer se bomo ustavili, razložili, kakšen je njihov pomen tudi za sedanji čas,« so zapisali v vabilu.

Kolesarji se bodo pred mestno hišo zbrali danes ob 17.30. Odpeljali se bodo čez mesto, po drevoredu na Marof k arheološkemu najdišču grobov iz bronaste in železne dobe na Kapiteljski njivi, od tam pa čez Bršljin in ob Loki k Šancam, zadnjim ostankom mestnega obzidja. S Šanc se bodo ponovno spustili h Krki in nadaljevali pot na Grm, kjer si bodo ob strokovnem vodstvu ogledali kapelo božjega groba in najgloblji vodnjak. Z Grma jih bo pot vodila nazaj v središče Novega mesta, pred rotovž.

Pot bo dolga okoli 10 kilometrov in bo potekala kolikor bo mogoče izven glavnih prometnic. Primerna je za vse starostne skupine, zaradi podlage, ki bo deloma tudi makedamska, pa so najprimernejša kolesa s profiliranimi gumami, so še opozorili.

M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava