novice

Konec tedna na pošto drugi paket izračunov dohodnine

25.5.2015 | 17:00 | STA, M. M.

Foto: spletna stran FURS

Foto: spletna stran FURS

Ljubljana - Finančna uprava RS (Furs) bo do konca tedna na pošto odpremila še drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2014. Prvega je poslala konec marca, ko je informativne izračune prejelo nekaj več kot pol milijona zavezancev, za katere pa se v prihodnjih dneh že iztekajo roki za doplačilo dohodnine.

V prvem paketu je informativne izračune prejelo 507.053 zavezancev. Od teh jih mora 44,3 odstotka dohodnino doplačati, in sicer v skupnem znesku 38,4 milijona evrov oz. v poprečju vsak 171 evrov. Rok za doplačilo se izteče v ponedeljek, 1. junija.

Zavezancev, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, je bilo v prvem svežnju 49,1 odstotka. Vsem skupaj mora Furs vrniti 59,3 milijona evrov, denar pa lahko na svojih bančnih računih pričakujejo v četrtek. V povprečju bodo prejeli po 238 evrov.

Zavezancev za dohodnino je vsako leto nekaj več kot milijon. Na Fursu običajno dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. Že peto leto zapored so bili v prvem svežnju vključeni tudi dvojezični informativni izračuni dohodnine.

V drugem svežnju, ki ga bo finančna uprava odpremila na pošto v prihodnjih dneh, bodo tako predvsem izračuni za zavezance, ki so hkrati tudi vzdrževani družinski člani ali nimajo urejenega rezidentskega statusa in posamezne manjše skupine zavezancev, za katere na Fursu v marcu še niso imeli celovitih podatkov.

Tako kot za zavezance iz prvega svežnja tudi za te, ki bodo informativne izračune prejeli v prihodnjih dneh, velja, naj prejeti dokument natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca, svetujejo na Fursu.

Če podatki v informativnem izračunu niso pravilni, so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost ugotovljena nepravilno, morajo v 30 dneh od datuma odpreme podati ugovor. Rok zanj se bo iztekel 29. junija.

Če se bodo z informativnim izračunom strinjali, pa jim ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba. V tem primeru bodo morali dohodnino doplačati do 29. julija, istega dne pa namerava Furs tudi vračati med letom preveč plačano dohodnino.

V letošnjih informativnih izračunih dohodnine se sicer prvič odraža odprava posebne osebne olajšave za čezmejne delovne migrante ter osebne olajšave za rezidente po dopolnjenem 65. letu starosti, ki jo je DZ z veljavnostjo 1. januar 2014 potrdil konec leta 2013. Poleg tega se zneski davčnih olajšav in osnov iz dohodninske lestvice že drugo leto zapored niso uskladili z inflacijo, kar je podaljšano tudi v leto 2015.

Izračuna pa ne bodo prejeli zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do 31. julija.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava