bela krajina

Uporaba industrijske konoplje od jutri dovoljena tudi v prehrani

25.5.2015 | 18:45 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ljubljana - Pridelava industrijske konoplje postaja ena od pomembnih gospodarskih dejavnosti pri nas. Z današnjo objavo pravilnika, ki dovoljuje uporabo te konoplje za pridelavo hrane, je bila na tem področju premagana še ena birokratska ovira, je v izjavi za medije poudaril minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Židan je v petek podpisal pravilnik, ki dovoljuje uporabo industrijske konoplje v prehranske namene. Pravilnik bo objavljen danes, veljati pa bo začel jutri. "To pomeni, da lahko industrijska konoplja postane poslovno uspešna dejavnost," je poudaril Židan.

Kot je dodal, so skupaj s somišljeniki iz civilne družbe to birokratsko oviro skušali odpraviti že od leta 2011, ko je bil sprejet pravilnik, ki je dopuščal lažje gojenje te vrste konoplje. Od takrat pri nas na tem področju beležimo hitro rast - lani je bilo prošenj za dovoljenje za gojenje industrijske konoplje podanih nekaj čez 430, letos pa jih na ministrstvu beležijo že 550. To pomeni, da industrijska konoplja pri nas pokriva že 600 ali več hektarjev kmetijskih površin, je ocenil Židan.

Kot smo poročali, so precejšen interes za gojenje industrijske konoplje v zadnjem času izkazali v Beli krajini.

Kmetijski minister je novi pravilnik podpisal, potem ko je dobil dovoljenje dveh drugih ministric - ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar in ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Židan je sicer danes v prostorih ministrstva za kmetijstvo sprejel predstavnike civilne iniciative Ekoci, ki so mu izročili semena industrijske konoplje za vpis v ohranjevalno listo semen določenih vrst te konoplje iz Prekmurja, Savinjske doline in Gorenjske. Kot so poudarili, gre za semena, ki so jih zanesenjaki na manjših gredicah ohranjali več let in bodo tudi v prihodnosti omogočala sejanje semen slovenske in ne le uvožene konoplje.

Kot je pojasnil kmetijski minister, slovenska semena ne predstavljajo le naše zgodovine, ampak so pomembna tudi zaradi genske raznolikosti. Semena, ki so jih na ministrstvu danes uradno sprejeli, bodo poslali na testiranje v kmetijski inštitut. "Če bodo ustrezala minimalnim pogojem, bomo storili vse, da se vpišejo na evropsko sortno listo," je napovedal Židan.

Predstavnica iniciative Ekoci Irena Rotar je izrazila upanje, da bo inštitut takoj pristopil k izvedbi postopka. Gre namreč za semena, ki so bolje prilagojena našemu okolju in za rast ne potrebujejo fitofarmacevtskih sredstev.

Iniciativa Ekoci sicer bdi tudi nad gibanjem Štafeta semen, v kateri lahko sodeluje vsak, ki najmanj 11 zrn semen poseje, 11 zrn izmenja, 11 pa jih pošlje za v gensko banko. Predstavniki Ekoci so Židanu in njegovi ekipi danes podelili tudi priznanje za tvorno sodelovanje v štafeti in pri urejanju statusa konoplje. Priznanje je tudi zahvala za "zgledno" sodelovanje z nevladnimi organizacijami.

‹ nazaj

Komentarji (1)

25.5.2015 1 (1) (0)Oceniiii 
"Gre namreč za semena, ki so bolje prilagojena našemu okolju in za rast ne potrebujejo fitofarmacevtskih sredstev" konoplje v vsakem primeru ni treba zalivat s pesticidi ipd..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava