Na slabem glasu, a malo tudi neupravičeno, pravijo policisti

25.5.2015 | 14:50

Na slabem glasu, a malo tudi neupravičeno, pravijo policisti
Janez Ogulin

Janez Ogulin

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Novo mesto - Novomeška avtobusna postaja je že nekaj let na slabem glasu. Ne le, da je zanemarjena in v slabem stanju, vsake toliko časa slišimo tudi za primere nasilja med mladimi, govora pa je celo o drugih nezakonitih dejavnostih, ki naj bi se tam dogajale.

Policijska statistika tej sliki pritrjuje le delno. Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin je na današnji novinarski konferenci - »ki ni reakcija na nedavni dogodek (pretep izpred dveh tednov, ki se je končal z zlomljenimi rebri, op. a.), ampak želimo predstaviti ukrepe na tem področju« - povedal, da so letos na avtobusni postaji obravnavali štiri prijave.

»V enem primeru je šlo za prekršek z elementi nasilja, se pravi pretep, imamo en primer kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe, in dva prekrška nedostojnega vedenja. Lani smo na avtobusni postaji obravnavali tri primere.« Ogulin poudarja, da so vse prijave preiskali in da so storilce vsakič tudi odkrili.

»Policisti so dnevno na avtobusni postaji že dve leti in ne moremo govoriti, da je to kriminalno žarišče. Reagiramo na vsako prijavo, čeprav so zadeve včasih precej zapletene in ni čisto jasno, kdo je žrtev in kdo storilec. Lani smo denimo pri mladoletniku zasegli teleskopsko palico. Odpeljali smo ga domov, kjer nam je mama povedala, da mu jo je sama podarila za rojstni dan,« pripoveduje Ogulin.

Nasilje prijaviti!

»Dobivamo tudi pripombe, da se nekateri bojijo prijaviti nasilje. To je najslabše. S tem damo moč storilcu. Temu se je treba upreti. Policisti smo doslej raziskali vse primere in smo vredni zaupanja. Ni razloga, da bi se starši bali pošiljati otroke v šolo,« poudarja Ogulin in dodaja, da je Novo mesto varno mesto.

»Analiza, kjer smo Novo mesto primerjali s Celjem, Kranjem in Koprom, je pokazala, da je delež kršitev z elementi nasilja pri nas najnižji – za letos znaša 0,82 primerov na tisoč prebivalcev. Najmanj je primerov vandalizma, daleč najmanj je tudi kršitev na javnih krajih,« pravi Ogulin.

V četrtek v Dolenjskem listu preberite še, kako se problematike avtobusne postaje loteva novomeška občina in kaj o dogajanju na njej pravijo na Šolskem centru Novo mesto.

B. B.

Galerija

Komentarji (11)

25.5.2015 1   (1)   (0)   Ocenienakopraven 
Spoštovni. Sem starejši moški (53 let) in sem zaradi zdravstvenih etžav vsakodnevno hodil v ZD Novo mesto in ob tem, na avtobusni tudi sam naletel an prepotentne rome,ki so me izsiljevali. Čez nekaj dni so ti isti romi napadali tudi mladeniča,ki je jedel senvič ob trgovini tuš an strani glavne ceste. Mislim, da sem Takrat celo poklical na policijo. Vedno pa so romi bili isti. Mali nabiti fantič v beli majici ,nekaj pomočnikov in po dve punci romkinji... Tako , da se naj policisti v civilu sprehodijo po teh lokacijah in bodo videli, kaj se dogaja. seveda v času šole zjutraj in ,ko se vračajo iz šole dijaki. l.p.
25.5.2015OceniKar je res, je res 
Najlažje je zatisniti oči. In problem je rešen ...
25.5.2015OceniJan 
Predlagam da zbiramo samoprispevke in naročimo kamion mivke, da jo tam skipajo, da bodo gospodje lažje tiščali glavo v pesek.
25.5.2015 1   (1)   (0)   Ocenitone 
Policisti pravijo da je mesto varno, kaj še hočete več?? Župan pa pravi da so v naletuuuuu reševanja problema in bodo "morda" še letos montirali kamere. To more bit hud finančni in organizacijski zalogaj ta postavitev kamer a ne? Sta pa policist in župan nekako v nasprotju, ne vem kaj rabimo kamere če je pri nas lepo vse mirno in varno? No kakor koli že, dejanska rešitev je zelo enostavna zelo zelo. Prvo kot prvo naj zasujejo tisto luknjo, ker itak tam ne bo nikoli nič. Drugo kot drugo bi jaz sesul objekt do nivoja kje je postajališče in imel ta prostor namenjen samo čakalnici sanitarijam, pisarni za nalkup vozovnic ter informacije. Tiste čudne kafiče pa zapret pa je zadeva urejena. Po mojem ne bi bilo več potem interesantno nobenemu več, kdo je ta glavni na avtobusni, ker bi bil tam edin še folk ki bi lepo trezen čakal na avtobus. Mogoče ne bi bilo narobe, če bi tam postavili še železniško postajo.
25.5.2015OceniJan 
To smo že nekateri že pri gradnji nove avtobusne govorili, da bi morali narediti en objekt, ki bi združeval novo avtobusno in premestitev železniške postaje Kandija pod eno streho. Kot nek potniški center. Pa bolj kulturne lokale, ne samo pijanske beznice. Včasih je bil frizer, trafika… Sedaj samo še klošarski bari in podobno. Pa seveda vse zapuščeno.
25.5.2015Oceniasmet 
Je pa nekaj zanimive na tej avtobusni postaji bre. Kako to da ni nobenega kioska z bureki ali "sadjem i povrčem" ???
26.5.2015Ocenitaja 
Predvsem me zanima, kolikokrat je policija ukrepala in preverjala točenje alkohola v lokalih na postaji, dobi ga vsak kolikor ga hoče, zato pa se tako veselo tam zadržujejo. In to seveda ne ravno pridni dijaki, ki jim že dopoldan diši alkohol. Tako da ne govorit, da se izvajajo kontrole...
26.5.2015 3   (3)   (0)   Ocenirevček  
Gospod policist Janez Ogulin, poznam vas. Jaz bi rekla takole: Takšne CIGANE vse poslat v Kočevski rog ali na GOLI OTOK pa bo mir, svoboda, veselje, sreča in še kaj. Kajti ravno zaradi takšne lenuhe in potepuhe, pijančki, nasilneži cigani so krivi zato, da so zaradi njih vsi cigani krivi. Tudi, če bi bil predsednik Republike Slovenije. Takšne cigane imate v Šmihelu oz. Pot v gaj v Žabjaku in še kje. Pa brez zamere. Zbogom.
26.5.2015OceniJan 
Pri nas bi morali mejo za točenje alkohola dvigniti na 20 let. Bi bilo takoj manj bedarij. V kombinaciji s prepovedjo pitja na javnih površinah bi vsaj takšne primere kot je avtobusna postaja precej omilili.
26.5.2015OceniNande Hudorovac 
Polnoletnost pri 21 letih. Do takrat mladinci ne bi imeli volilne pravice, vozniške izpita, prepoved točenja alkohola ter prodaje tobaka ... hora-legalis .... Pol bi pa lahko samo mi okol hodil

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava