Že dve leti v Belo krajino s pasoši

26.5.2015 | 07:45

Že dve leti v Belo krajino s pasoši
Že dve leti v Belo krajino s pasoši
Že dve leti v Belo krajino s pasoši

Jugorje - Mineva dve leti, odkar so mejo med Dolenjsko in Belo krajino na Jugorju prestopili prvi popotniki s pasoši, kot Belokranjci pravijo potnim listom. Drugo obletnico so proslavili v Badovinčevi gostilni na Jugorju, kjer žigosajo potne liste unije vinorodnih dežel Svobodno belokranjsko ozemlje (SBO), zraven pa dajo še tekočo vizo v obliki karampampulija, pijače, ki jo Badovinčevi delajo po receptu, ki je družinska skrivnost.

Poleg Petra Badovinca st., ki je carinik, sta prisotne sprejela še Toni Gašperič, ki je prišel na zamisel o belokranjskih potnih listih, in Branko Babič, ki je pasoš oblikoval. Lastniki pasošev dobijo popuste pri vinogradnikih, vinarjih, v gostiščih, na turističnih kmetijah, pri izdelovalcih domače obrti in še kje. Seveda k pasošu sodi tudi vinojeta, ki jo morajo vozniki uporabljati na belokranjskih vinskih, asfaltiranih in jebela cestah, kot tudi v tunelu pod Gorjanci, ki naj bi bil po Tonijevih napovedih zgrajen leta 2050. Z vinjeto pa lahko uveljavljajo 50-odst. popust na vseh brezplačnih parkiriščih v Beli krajini.

Tokrat so se na Jugorju spomnili tudi štafete mladosti, saj smo v nekdanji Jugoslaviji 25. maja praznovali dan mladosti. Žan, vnuk Petra Badovinca st. je v štafeti prinesel listke, na katerih so bile številke nagrad, izžrebali pa so jih tisti, ki so prvič, drugič ali tretjič napolnili pasoš z žigi. Sicer pa je rekorder napolnil z žigi že pet pasošev.

Za glasbeno popestritev je poskrbel ansambel, ki si je tokrat nadel ime Gero Lovšin in jugorski cariniki.

1Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava