posavje

O javnih zavodih in javni Komunali

26.5.2015 | 11:30 | M. L.  

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Brežice - Brežiški občinski svet je na včerajšnji seji podprl štiri kandidate za ravnatelje osnovnih šol. Tako je dal soglasje k imenovanju Metke Kržan za ravnateljico osnovne šole Bizeljsko. Prav tako je dal pozitivno mnenje glede kandidature Ivane Baškovič za ravnateljico osnovne šole Dobova. Stanka Preskar in Andrej Lenartič sta kandidata za ravnatelja osnovne šole Cerklje ob Krki. Oba so svetniki podprli.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Pred glasovanjem na seji je kandidature obravnavala komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in jih tudi podprla, kot je na včerajšnji seji sporočil predsednik komisije Andrej Vizjak.

Svetniki so se tudi seznanili s poslovnimi poročili javnih zavodov, katerih (so)ustanoviteljica ali financerka je občina Brežice. Strnjeno poročilo je predstavila vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti Anica Hribar.

Svet je razpravljal tudi o komunalni dejavnosti. Pri tem je  brežiškemu podjetju Kop podaljšal za eno leto koncesijo za vzdrževanje cest. Svetniki so tudi sprejeli poročilo Komunale Brežice za leto 2014 in poslovni načrt za leto 2015. Načrt je predstavil direktor Aleksander Zupančič. Pri tem je navedel med drugim, da podjetje izvaja dejavnost praznjenje greznic in da med drugim krepi vzdrževalni sektor, ki se je že izkazal za učinkovitega.

V razpravi ob poslovnem načrtu so se na veliko ukvarjali z vprašanjem, ali naj Komunala razvija tržne dejavnosti, kot so geodetske storitve in gradnje. Tomislav Jurman je pri tem dejal, da ga skrbi uvajanje teh dejavnosti, Andrej Vizjak je izrazil prepričanje, da bi Komunala te dejavnosti morala še krepiti. Zlasti s svojim gradbeništvom se lahko vključi v eno največjih slovenskih gradbišč, hidroelektrarno Brežice. Marijan Žibert je spraševal, ali Komunala tržne dejavnosti vzdržuje s prelivanjem denarja ali se vzdržujejo same. V občini naj dosežejo, da se bodo priključili na javno kanalizacijo vsi, ki imajo za to možnosti.

Direktor Komunale Zupančič je pojasnil, da z zadostno krepitvijo tržnih dejavnosti podjetje lahko zmanjšuje nekatere splošne stroške pri komunalnih storitvah.

Igor Zorčič se je v razpravo vključil s pripombo, da ga čudi ravnanje nekaterih, ki se na državni ravni zavzemajo za privatizacijo, v Brežicah pa tako podpirajo javno podjetje Komunala.

Na Zorčičevo pripombo se je odzval Vizjak, češ, zakaj bi “naše podjetje tu omejevali, ker nekdo zaradi lastnih interesov ščiti lobije«.

V razpravi o načrtu Komunale so govorili tudi o tem, ali bo brežiška občina še odlagala odpadke na odlagališče Cerod v novomeški občini. Jure Pezdirc je menil, da je Cerod II »vreča brez dna«. Župan Ivan Molan je v odzivu na taka stališča pojasnil, da so župani Cerodu naložili pripravo razvojnega načrta. Kot je rekel, se je projekt Cerod II ustavil in mogoče bo padla tudi medobčinska pogodba v zvezi s tem odlagališčem. Župan upa, da bo strošek spodletelega načrta s tem odlagališčem ostal novomeški občini.

Občinski svet je med drugim sprejel tudi pravilnik o spodbujanju razvoja podeželja do leta 2020.

‹ nazaj

Galerija (7)

IMG_5670 seja 25. 5 (1)
IMG_5670 seja 25. 5 (2)
IMG_5670 seja 25. 5 (3)
IMG_5670 seja 25. 5 (4)
IMG_5670 seja 25. 5 (5)
IMG_5670 seja 25. 5 (7)
IMG_5670 seja 25. 5 (8)

Komentarji (2)

26.5.2015 1 (1) (0)OceniAndreja 
A je občinska svetnica lahko tudi ravnateljica javnega zavoda?
26.5.2015Ocenimarko 
Cenjeno Uredništvo, pohvalno, da pokrivate praktično vse seje občinskih svetov v Posavju in na Dolenjskem in javnost seznanjate z dogajanjem na njih. Ali mogoče obstoji kakšen poseben razlog, da pa vaši poročevalci ne najdejo poti na sejo obč. sveta v Sevnici in o njih ne moremo nikoli prebrati kaj več, kot ponudi občinski PR?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava