Za Evrosadom eno najtežjih let

26.5.2015 | 16:00

Evrosad (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Evrosad (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Krško - Za krški Evrosad, ki pridela največ visokokakovostnega slovenskega sadja - od tega dve tretjini izvozi -, je bilo leto 2014 eno najtežjih doslej. Matična družba je sicer poslovala pozitivno, na ravni skupine pa so zabeležili izgubo. Letos pričakujejo boljši pridelek, urejanje razmer na trgu in ob koncu leta pozitivni izid.

Direktor Evrosada Boštjan Kozole je povedal, da sta jih lani najprej prizadela vremensko neugodno poletje in jesenska moča, nato so jih udarili, najbolj pri jabolkih, še viški zalog na evropskem trgu, ki so nastali zaradi ruskega embarga, in nizke cene, ki so jih hkrati povzročile poljske zaloge. Ob vsem navedenem so bili sadjarji še ob del subvencij, je dodal.

Letos ob koncu zime so se razmere na trgu začele izboljševati, saj so se na račun manjših zalog sadja cene začele zviševati. Ob tem je treba dodati, da so tudi Evrosadove zaloge manjše kot predlani, je opozoril direktor.

Več si obetajo glede novega pridelka, glede katerega so zelo optimistični, stanje v nasadih je namreč dobro. Nastavki in pričakovanja kažejo na boljši letnik, zdravstveno stanje drevja ni problematično, pozebe ni bilo, na roko pa sta jim šla tudi daljša zima in njen zložnejši prehod v pomlad.

Če se bodo razmere odvijale po pričakovanjih in če ne bo večjih tržnih presenečenj, za zadnje letošnje četrtletje pričakujejo močno izboljšanje stanja, boljšo likvidnost in ob koncu leta pozitivno poslovanje.

V skupini so ob koncu leta zaposlovali približno 170 ljudi. Zaradi navedenih razmer njihovega števila niso zmanjševali, v matičnem Evrosadu pa za poletje napovedujejo štiri nove redne zaposlitve. Drugi sprememb ne pričakujejo.

Kozole je poudaril, da so na svojih glavnih trgih letos povečali svoje dejavnosti. Med glavnimi trgi je navedel Veliko Britanijo, okrepili so se v Belorusiji in prodrli v Afriko oz. v Egipt. Med drugimi večjimi trgi so še Danska, Romunija, Italija, Španija, Združeni arabski emirati, Hrvaška in BiH. Prodirajo tudi v Indijo, kjer so že našli konkretne partnerje.

V skupini Evrosad so lani končali projekt prenove nasadov in zaščite proti toči za vse svoje nasade. V naložbe so vložili približno 1,25 milijona evrov, približno dve petini te vsote pa so pokrili z nepovratnimi evropskimi sredstvi. Na Blanci so končali prenovo petih hektarjev svojih nasadov in gradnjo tamkajšnjega namakalnega sistema. Na nove večje naložbe letos ne računajo.

Med dolgoročnimi načrti v Evrosadu načrtujejo gradnjo namakalnih sistemov za vse njihove nasade in gradnjo namakalnega in oroševalnega sistema v nasadih na območju Krškega. Pred tem pa se morajo razmere stabilizirati, je še dejal Kozole.

STA, M. M.

Komentarji (5)

27.5.2015–3   (0)   (3)   OceniTrebnje 
Najbolj kakovostna jabolka nasade pa imajo zraven nuklearke. Pa to se lahko dogaja samo v Sloveniji...
27.5.2015Oceniwww 
Trebnje, ti si na tej strani natipkal že toliko kretenizmov, da bi jih lahko izvažali.
28.5.2015–1   (0)   (1)   OceniTrebnje 
Ja ampak mislim da si ti največji kret...........
28.5.2015Oceninukleon 
So pa zato velika...
28.5.2015OceniTrebnje 
Ja to se pa strinjam s tabo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava