Izredni pregled potrdil, da zavore na tovornjaku ne delujejo

27.5.2015 | 15:00

Foto: PP Trebnje

Foto: PP Trebnje

Foto: PP Trebnje

Foto: PP Trebnje

Trebanjski policisti so včeraj dopoldan v Trebnjem preverjali upoštevanje prometne signalizacije, namenjene razbremenitvi tovornega prometa skozi središče mesta. Ustavili so štiri voznike tovornjakov, ki tega niso upoštevali. A to še ni vse.

Zaradi suma nepravilnosti so odredili izredni tehnični pregled za tovorno vozilo s priklopnikom in izredni pregled tahografa. Ugotovili so, da so na tovornem in priklopnem vozilu izrabljene pnevmatike. Pri pregledu zavornega sistema pa so zaznali kar 96-odstotno razliko v delovanju zavor – kar pomeni, da zavore na eni strani tovornega vozila praktično niso delovale. Počena glavna vzmet bi lahko povzročila okvaro sistema za upravljanje, kar bi imelo za posledico izgubo oblasti voznika nad vozilom in povzročitev prometne nesreče. Ugotovljene so bile tudi napake na posodi za gorivo, okvare svetilnih teles in podobno, so navedli v sporočilu za javnost na PU Novo mesto.

Izredni pregled je potrdil tudi sum policistov, ki se je nanašal na nepravilnosti pri delovanju tahografa. Ugotovili so, da je na tahografu vgrajena naprava za izvajanje manipulativnih posegov na napravi, ki je omogočala zaznavo gibanja vozila. Poškodovana so bila tudi plombirna mesta tahografa.

Kršitelju so izrekli globo v znesku 2800 evrov in tovorno vozilo s priklopnikom izločili iz prometa. Uvedli so tudi postopek o prekršku zoper pravno osebo.

Zahvala tistim, ki opozorijo na sumljive neznance

Policisti na novomeškem OKC-ju so bili v minuli noči obveščeni o sumljivih neznancih na parkirnem prostoru v Straži. Na kraj so takoj odhiteli trebanjski in novomeški policisti. Na parkirnem prostoru so izsledili in prijeli tri osumljence, stare 34, 32 in 20 let, ki so iz rezervoarja avtomobila kradli gorivo. Odvzeli so jim prostost in jih odpeljali v prostore za pridržanje. Zasegli so jim tudi ukraden avtoradio. Trojico bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

»Vsem občanom, ki nas obveščajo o sumljivih vozilih in osebah, se za klice in obvestila zahvaljujemo in jih pozivamo, da nam te podatke sporočajo tudi v prihodnje, saj s tem veliko pripomorejo, da smo z njihovo pomočjo lahko uspešnejši pri preiskovanju predvsem premoženjskih kaznivih dejanj. Kriminalisti in policisti se zavedamo, da gre pri premoženjski kriminaliteti oziroma pri vlomih za kazniva dejanja, ki najbolj vplivajo na občutek varnosti,« je ob tem dodala Alenka Drenik s PU Novo mesto.

Kradli orodje in alkohol

V noči na torek je v Novem mestu nekdo vlomil v gostinski lokal, s seboj je odnesel televizijski sprejemnik, igralno konzolo, štiri steklenice alkoholne pijače, živila in denar. Povzročil je za okoli 3500 evrov škode.

V okolici Novega mesta je v tem tednu neznanec vlomil v dva objekta in vzel dve kosilnici ter alkoholne pijače. Lastnika je oškodoval za okoli 3100 evrov.

M. M.

Komentarji (1)

29.5.2015OceniTovornjaki 
Ko že pišete o tovornjakih skozi mesto. Poglejte, kaj delajo vozniki šleparjev, da bi se izognili cestnini, oziroma da bi lahko vozili čez vikende in praznike. Masovno zapuščajo cesto pred cestninsko postajo Dob in nadaljujejo po lokalni cesti čez Žužemberk, Stražo, Prečno, Bršljin in naprej. Uničena cesta ne zdrži njihove teže, asfalt v drobcih leti izpod njihovih gum. Kar kocine gredo človeku pokonci ko vidi da s kakšnih 80 na uro šibajo po ozki in vijugasti cesti skozi Podgoro, mimo pešcev, otrok, ker tam ni pločnika. Kaj pa policisti? Nič.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava