košarka

Krka sedemkrat, Tajfun nocoj prvič

28.5.2015 | 21:30 | STA, M. M.

Dragiša Drobnjak še v dresu Krke (Foto: Aleš Fevžer/KZS, arhiv DL)

Dragiša Drobnjak še v dresu Krke (Foto: Aleš Fevžer/KZS, arhiv DL)

Šentjur - Košarkarji Tajfuna so novi državni prvaki. V finalu lige Telemach so premagali Rogaško z izidom 3:1 v zmagah. Četrto tekmo pred domačimi gledalci v Šentjurju so v dramatični končnici dobili s 67:65.

Za Tajfun je to prvi naslov državnega prvaka, hkrati pa je postal šele četrta ekipa v Sloveniji s to lovoriko v svojih vitrinah. Union Olimpija je bila 15-krat prvak Slovenije, Krka sedemkrat, enkrat pa Helios.

Najkoristnejši igralec finalne serije je član Tajfuna Dragiša Drobnjak, ki je postal drugi slovenski igralec z naslovi v treh različnih klubih.

To je uspelo še Smiljanu Paviću, 37-letni Drobnjak pa je s Tajfunom osvojil svoj šesti naslov državnega prvaka, kar ga prav tako uvršča med slovenske rekorderje. Več naslovov imajo le Smiljan Pavič, Jaka Daneu - oba 8 - ter Dušan Hauptman - 7.

Slavje Šentjurčanov v finalu proti sosedom iz Rogaške Slatine je povsem zasluženo, saj je bil Tajfun skozi celo sezono v vrhu slovenske košarke. Navdušil je že v rednem delu, ko več kot štiri mesece ni izgubil tekme in ta del tekmovanja končal na prvem mestu z izkupičkom 19-1.

V ligi za prvaka mu ni šlo tako dobro (3-7), zablestel pa je znova v končnici, v kateri je izgubil le eno tekmo - prvo finalno. V četrtfinalu je izločil Zlatorog, v polfinalu pa prav tako z 2:0 še prvake zadnjih petih sezon iz Novega mesta.

Pomembnost dvoboja je domačim košarkarjem na začetku tekme 'zavezala roke', tako da je Rogaška že v šesti minuti prišla do dvomestne prednosti (14:4). V nadaljevanju prvega polčasa so se Šentjurčani vendarle toliko sprostili, da so ujeli tekmeca (25:25), a ker tokrat niso imeli izrazito razpoloženega posameznika, tako kot je bil to na prejšnjih tekmah Dragiša Drobnjak, so na glavni odmor s prednostjo odšli gostje.

Tehtnica se je na domačo stran nagnila šele, ko se je Tajfun osredotočil na igro v obrambi, s katero je dobil tudi prejšnji dve tekmi v finalu in zaradi katere je bil skozi celo sezono strah in trepet nasprotnikov, še posebej v domači dvorani, kjer je izgubil vsega tri tekme. Z delnim izidom 11:2 so se varovanci trenerja Dejana Mihevca prebili v vodstvo s 45:41, ki ga do konca tekme niso več izpustili iz rok.

Čeprav je imel Tajfun v 37. minuti že osem točk prednosti (65:57), se drami v zaključku tudi tokrat niso mogli izogniti. Zgodovinski pokal, ki so ga imeli na dosegu roke, je bil enostavno preveč mamljiv, da bi lahko v zadnji minuti ohranili trezno glavo in mirno roko.

Celo izkušeni Dragiša Drobnjak je zgrešil dva prosta meta, enako Stanko Sebič 19 sekund pred koncem, tako da je imela Rogaška zadnji napad za podaljšek ali celo zmago. Sandi Čebular je šel na vse, torej poskus za tri točke, ki pa ni zadel cilja.

Tako se je lahko v Šentjurju začelo veliko slavje, ki bo zagotovo trajalo dolgo v noč, če ne že nekaj dni, hkrati pa je pred klubom iz kraja z manj kot 5000 prebivalcev ter telovadnico, ki sprejme največ 700 gledalcev, pomembna odločitev. Z naslovom državnega prvaka se je namreč Tajfun uvrstil v ligo Aba v prihodnji sezoni.

* Dejan Mihevc, trener Tajfuna: "To je nagrada za celoletno delo. Verjamem, da je tisti, ki pošteno dela in se bori do konca, nagrajen. Košarkarji in strokovni štab si zaslužijo več kot čestitke. Vzdušje in ta zlata medalja okoli vratu povesta marsikaj. Ekipa je bila sestavljena iz fantov, ki so bili v minuli sezoni lige Telemach na robu izpada, samo štirje so bili novinci. A fantje so verjeli v delo in sebe. To se nam je obrestovalo."

* Dragiša Drobnjak, najkoristnejši košarkar finala: "Pred sezono sem v tej ekipi videl potencial, nisem pa si mislil, da lahko pride do konca. V prvem mesecu treniranja v Šentjurju sem velikokrat izgubil glavo. Vzgojno sem želel tepsti soigralce, čeprav vem, da nasilje ni lepo. Ko sem to govoril prijateljem iz košarkarskih krogov, so mi dejali: Drole, sprijazni se, po 16 letih to ni več profesionalizem, vrhunska košarka. Moraš se spustiti na njihov nivo. Hvala bogu, da se nisem sprijaznil, da sem bil tako trmast, nepopustljiv in tečen, da so se soigralci morali prilagoditi meni. Vsak dan sem jih gnal, da so na treningih trenirali na polno in dajali vse od sebe. Mislim, da je to eden glavnih razlogov, da smo prišli tako daleč."

* Damjan Novaković, trener Rogaške: "Čestitke Tajfunu. Vse tekme smo bili blizu. Tudi tokrat, ko smo zgrešili kar nekaj odprtih metov. Možnosti za uspeh so bile vselej polovične, nasprotnikom se je izšlo, nam pač ne. Tekme so bile odločene v zadnjih minutah."

Tajfun - Rogaška 67:65 (17:20, 32:35, 52:48)

* Dvorana OŠ Hruševec-Šentjur, gledalcev 700, sodniki: Boltauzer, Petek (oba Maribor), D. Javor (Ljubljana).

* Tajfun: M. Sebič 9 (1:2), Držić 16 (2:3), Lelić 7 (2:2), Zimić 3 (3:6), Tomič 5 (1:2), Bratož 7 (2:2), Clark 8 (2:3), Drobnjak 12 (2:5).

* Rogaška: Ferme 12 (3:5), Pelc 3, Koštomaj 4 (1:1), Dimec 12 (6:6), Čebular 13 (1:2), Primorac 11 (3:3), Bubnič 10.

* Prosti meti: Tajfun 17:29, Rogaška 14:17.

* Met za tri točke: Tajfun 6:24 (M. Sebič 2, Držić 2, Lelić, Bratož), Rogaška 7:21 (Čebular 2, Bubnič 2, Koštomaj, Ferme).

* Osebne napake: Tajfun 20, Rogaška 30.

* Pet osebnih: Ferme (40.).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava