dolenjska

Svetniki za prepoved pitja na javnih površinah

29.5.2015 | 11:00 | B. B.

Nina Jakovljević (Foto: Solidarnost)

Nina Jakovljević (Foto: Solidarnost)

Novo mesto - Novomeški občinski svetniki so sinoči dokončno potrdili odlok o ukinitvi Zavoda za turizem, v prvi obravnavi pa so podprli tudi spremembo odlokov, ki bosta prepovedovala pitje alkoholnih pijač na zelenih in javnih površinah v občini, razen v gostinskih lokalih in ob prireditvah.

Vsakoletni prizor ob zaključku šolskega leta v Novem mestu.... (Foto: arhiv Lokalno.si)

Vsakoletni prizor ob zaključku šolskega leta v Novem mestu.... (Foto: arhiv Lokalno.si)

Že obstoječi odlok tovrstno smetenje prepovedujejo, a brez sankcij na terenu je le črka na papirju.

Že obstoječi odlok tovrstno smetenje prepovedujejo, a brez sankcij na terenu je le črka na papirju.

Svetniki za prepoved pitja na javnih površinah

Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Vida Čadonič Špelič, gre za odziv na vse pogostejša opozorila in pritožbe zaradi zadrževanje mladostnikov na javnih mestih in prekomernega uživanja alkohola ter posledično kaljenja javnega reda in miru. Poudarila je, da ukrep podpirajo na policiji, na inštitutu za varovanje zdravja in ravnatelji novomeških srednjih šol, "ki so celo želeli, da bi ukrep začel veljati še pred zaključkom šolskega leta."

Povedala je še, da podobna prepoved velja v številnih evropskih mestih in tudi nekaterih slovenskih. "Ne gre toliko za prepoved, ampak za sporočilnost. Na Ptuju, denimo, ugotavljajo, da so opozorila zalegla in da je popivanja bistveno manj. Ukrep priporočajo tudi v Krškem."

Nina Jakovljević (Solidarnost) je opozorila, da predlog zelo konkretno posega v osebno svobodo vseh občanov, ne samo tistih, katerih ravnanje se želi s predlagano spremembo odloka sankcionirati. Meni, da že sedanja zakonodaja o javnem redu in miru občinskim redarjem daje dovolj pristojnosti za preprečevanje ekscesnih primerov in da bi morali več narediti na preventivi, "saj bomo tako popivanje zgolj premaknili v zasebne prostore." Predlagala je, da se prepoved pitja alkohola spremeni v prepoved popivanja, se pravi prekomernega pitja, saj "s tem ne bi posegli v pravice tistih, ki alkohol na javnih površinah uživajo kulturno."

Proti popolni prepovedi so bili tudi v svetniški skupini SMC: Mateja Kovačič je denimo menila, da bi lahko problem reševali tudi kako drugače kot le z represijo, Mojca Špec Potočar pa je opozorila na pomanjkanje prostorov in dejavnosti za mlade.

Svetniki so na koncu predlog prepovedi pitja alkohola na javnih površinah v prvi obravnavi potrdili.

Svetniki so v drugi obravnavi včeraj potrdili tudi spremembo organiziranosti Gasilsko-reševalnega centra, ki ga bo poslej vodil direktor-poveljnik. Razpis za to mesto bo objavljen v kratkem, saj dosedanjemu direktorju Tomažu Kovačiču konec tega meseca poteče mandat. Ta bo do imenovanja novega direktorja to funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti, so med kadrovskimi sklepi še odločili svetniki.

Več prihodnji četrtek v Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentarji (9)

29.5.2015 2   (2)   (0)   Ocenigogo 
Represija in zatiranje ne rešita ničesar. Namesto prepovedi in "lovljenja čarovnic" se lotimo vzgoje, sodelovanja in prizadevnaju za pravičnejši ekonomski sistem in posledično se bodo izboljšali tudi takšni problemi. V veljavi je zakon, ki omejuje dostop do alkohola, pa mladoletniki vseeno pridejo do alkohola - hočem reči, da se že sedanje zakonodaje ne upošteva, potem pa se prekometno želi posegati na področje osebne svobode s prepovedi uživanja alkohola na javnem mestu. Zame osebno bo tak odlok "totalitaren" predpis, čeprav tudi meni osebno ni vpeč, da se prekomerno popiva in uničuje, vendar sem vseeno mnenja, da tovrstno nasilje oblastnikov, ki prepoveduje pitje alkohola na javnem mestu, ni upravičeno in je nedopustno.
29.5.2015 1   (2)   (1)   OceniJan 
Za vzgojo so odgovorni in zadolženi starši in nihče drug. Kaj naj zdaj Macedoni, Cerar in Pahor hodijo domov vsakemu povedat posebej, da ni najbolj pametno to kar počnejo? Naj pridejo do alkohola bodo plačali kazni in se bo zadeva kmalu prijela. Če pijejo doma je pa to družinski problem. Potrebno je divgniti tudi starost za nakup alkohola v trgovinah in gostilnah na 20 let. Na javnih mestih pijejo v večini dijaki, nobena druga skupina ne tako množično. In pravilno je da se omeji. Tudi omejitev hitrosti v naselju na 50 je totalitarna omejitev, pa te ne moti, ker po tvoje bi morali vzgajati, da bi vozniki vozili do 50?
29.5.2015 2   (2)   (0)   Ocenigogo 
Ta prepoved ne bo rešila skoraj ničesar, vzroki bodo ostali. Popivanje doma in posledične težave niso družinski problem, ampak družben. Če je skrito za štirimi stenami, ni zato nič bolj privatno (posledice nasilje, ki vodi do potrebe po varnih hišah, bolnišnični oskrbi,.....in tako naprej). Seveda pa je najlažje izvajati represijo nad vsemi, pod pretvezo "skrbi za mlade" in podobno.
29.5.2015OceniIme 
Oprostite, ampak to niso otroci, to je brezobrazno govedo. Pojdite čez vikend malo peš po mestu, predvsem na Marof, pa ob Krki ... Kupi smeti vsepovsod in tudi tam, kjer je zraven koš za smeti. Tako bi jih bilo treba naklestiti, da zase ne bi vedeli.
29.5.2015OceniNina  
To je samo eden od nujnih ukrepov.
29.5.2015—   (1)   (1)   OceniSkor brez veze 
Vsak ima tisoč idej, kako reševati problem. Ampak nekje je treba začeti. Ali je bila odločitev svetnikov dobra ali ne, bomo videli šele čez čas. Je pa res, da je sedaj vse odvisno od inšpektorjev. Kaj ti pomaga prepoved, če je nihče ne nadzoruje in sankcionira kršitelje. Menda je tudi prepovedano kaditi okol šol. Pojdite mimo katerekoli šole, pa boste videli trume mladcev, kako raufajo kot Turki. V neme od znanih primestnih gostinskih lokalov se že leta javno požvižgajo na protikadilski zakon. Vsi to vemo, pa nič. Menda je prepovedano puščati pse, da serjejo po otroških igriščih in tratah okoli blokov. Oziroma lastniki morajo počistiti za njimi. Kar povejte kje temu je tako in kdo je že plačal kazen. Prepovedano je mladoletnim točiti alkohol. Pa ne me basat, Vsak dobi kar hoče in kolikor hoče. Je pač laže v odsotnosti lastnika na šipo napačno parkiranega avtomobila prilepiti obvestilo. Ker je redarje strah. Torej je NUJNO urediti redarsko službo tako kot se šika in spraviti inšpektorje na ulice.
30.5.2015OceniLeon Šuštaršič 
"Kar se Janezek in Micka NAUČI-TA, to Janezek in Micka v življenju ZNA-TA", pravi eden izmed pregovorov slovenske ljudske zakladnice pregovorov. Dvojina. Pošiljatelj sem v letošnjem letu, pisal dvema koalicijskima partnerjema (LGS, SDS) v svetu MO Novo mesto, da se predlaga, (predlagata!) da se v letošnjem letu postavijo PITNIKI z vodo, na otroško igrišča in javne prostore ( tudi na Glavni trg!) . Novo mesto šteje skoraj 23.000 prebivalcev in IMA dva "PITNIKA" ( Na Novem trgu ter na ploščadi avtobusne postaje- IN ČE STA OBA ZAPRTA!). PREDLOG NI BIL POSREDOVAN, preko dveh koalicijskih partnerjev v svetu! Menda so bili od 26 predlogov LGS, sprejeti samo 4. Agencija za šport, Novo mesto, je pa v preteklih letih imela denar za dragocene visoke mreže ob igriščih , ampak ni denarja, da bi se "pripeljala" - PITNO VODO NA IGRIŠČE! Ljubljana šteje 272.000 prebivalcev in ima po podatku iz leta 2014- 26 (z besedo: šestindvajset pitnikov vode). Statistika ne laže in Slovenijo ter njeni prebivalci smo v samem vrhu popitega alkohola v EU - cca 150 l popitega alkohola v poprečju. Morda se končno "zasvetilo", da se ne pije ob zdravici _NA ZDRAVJE, temveč >ZA ZDRAVJE. Človeški možgani so računalnik, in kakršen je vnos miselnega podatka, takšen je odgovor. Ta članek sem napisal iz preprostega razloga, da ne bomo postali v naslednjem desetletju Domovina, v kateri me bo spremljalo "MAČJE OKO" ter t.i. PRVI HLAPEC ali PRVA DEKLA, ki me bo za ušesa, če bom morebiti na Glavnem trgu v Novem mestu, torej na javnem prostoru, spil kozarček ali dva Cvička-ZA ZDRAVJE in ker bom pil na t.i. JAVNI površini, tudi finančno ali kako drugače, me bo t.i. PRVI HLAPEC_MESTNI REDAR, še finančno "kaznoval". Želim si, da to besedilo berejo tudi drugi svetniki, svetnice v ostalih občinah ob reki Krki, reki Kolpi, reki Savi, reki Mirni, in da bodo v njihovih krajevnih skupnostih bili pred novomeško srenjo- postavili pitnike za vodo za domačine kakor morebitne turiste. Jaz pa upam, da bo Krajevna skupnost Grm-Kandija, v kateri živim in njen predsednik, ki je tudi direktor Agencije za šport v Novem mestu, postavila v tej krajevni skupnosti v JUBILEJNEM LETU -2015- 650.let PRIHODNOSTI, pitnika za vodo ob igrišču Osnovne šole Grm ter na igrišče ob Smrečnikovi ulici. Zgodovinsko je že znano, da je na tem prostoru- Znančeve njive, bilo arheološko odkritih največ SITUL- pozna železna doba na svetu- MESTO SITUL. In če le kakšno vlogo so imele - Vedrice_Situle ???? Verjetno ne za "uriniranje"! In ker uporabnik zahteva, da izračunam vsoto osem in štiri = dvanajst = 12 = in če je to na koncu -3 - naj zaključim, da je Novo mesto v svoji številki - 3. Z Bogom pojdi, človek ali Človek, ... >
31.5.2015 1   (1)   (0)   OceniPRAVICA 
SAMO VPRAŠAM SE ,KJE SO STARŠI TEH OTROK ?NADALJE PA : točno se ve kaj je pristojnost določenih služb,kdor svojega dela ne opravlja naj gre.Javno je znano v katerih lokalih se že ob odprtju toči alkohol,celo žgane pijače ! IN ? nikomur ni v interesu,da bi inšpektorja že zjutraj poslal na teren ? SEVEDA NE KER JE V NM VSE PODREJENO VEZAM IN POZNANSTVOM. IN TALE UKREP JE -OPROSTITE SMEŠEN IN NOR !
31.5.2015OceniLeon Šuštaršič 
DRAGA PRAVICA. Spoštovani državljan z nazivom-PRAVICA. Zdravnik, psihiater, dr. Cveto Gradišar, je na spletni strani (vir: www.krozisce.si), na prvo mesto med aforizmi zapisal naslednjo SVOJO življenjsko modrost: "Biti človek je najvišja diploma človeka, ki jo podelita radost bivanja in smisel življenja". Tako zdravnik, kakor tudi jaz in marsikdo VE, da niti Učitelju Jezusu Kristusu, niti Učitelji Budi, niti Učitelju Mohamedu itd., v življenju in evoluciji človeštva ni uspelo Ustanoviti_ ŠOLE ZA STARŠE, kjer bi se formalno podeljevale Diplome. Nad 12.000 univerz je danes 31.Velikega travna 2015 (Gregorjev koledar!), delujočih na petih kontinentih matere Zemlje. Šole za starše ni in je nikoli ne bo. J. Delile je zapisal:"Usoda nam daje starše, prijatelje si izbiramo sami". Ker imam svoj osebni edinstveni prstni odtis, kakor Ti, On, Ona, Ono, z imeni in priimki, so določeni državljani, državljanke, hitro ugotovili, da sem se v treh objavljenih člankih na forumu Dolenjskega lista, podpisal -Prijatelju, Prijatelj, modrosti -filozofija, ..."izpostavil"... . In ker sem tudi sam starš, me je drugi sin, star 27 let, po prebranih treh člankih vprašal:"Oče, ZAKAJ pa se nisi podpisal s svojim imenom in priimkom"? Upravičeno. Skril sem se za "zeleni liguster". Seveda sem že doživel, da so mi ob mojih sprehodih po Novem mestu, zažugali s pestjo iz mimo vozečih avtomobilov, celo s kazalcem ( pištola!) ... . Grem človeško naprej. 23.decembra 1600 ( Tudi 23. decembra 1990- bila je Nedelja sem na plebiscitu z veseljem obkrožil- ZA. Že leta in leta javno pišem, da ZAKAJ - praznujemo Dan samostojnosti in enotnosti - 26.DECEMBRA. Laž je laž! ), so v tedanji Ljubljani, (Danes prestolnica Republike Slovenije!) Slovenci inu Kranci, sežgali 11 vozov "slovenskih" knjig. 09.januarja 1601 še dodatne 3 vozove knjig. Ocenjuje se. da od 1600 do 2000 knjig. ) . ... Knjiga je Prva > Prijateljica > človeka ali Človeka - homo intelectus. Na Mestnem trgu v Ljubljani je samo talna označba- "SPOMENIK", ker tam je na koncu tedaj ostal pepel sežganih knjig. Večni ogenj bi bil pravilni zgodovinski Spomenik. Kaj piše na novomeški Zaprti _Rastoči knjigi izven nekdanjega srednjeveškega mestnega obzidja? Sprehodi se občan, občanka in preberi. ... 70. let po moriji v II.svetovni vojni, in po vojni na slovenskih tleh, kjer se je morija še nadaljevala ( Zgodovina je Učiteljica življenja. Nekoč smo praznovali z zastavicami, proslavami- Dan vstaje iz leta julija 1941. Kakšen pa je bil zgodovinski dogodek, poznejšega po vojnega praznovanja. V VAŠKI GOSTILNI NA GORENJSKEM, STA SE V GOSTILNIŠKI SOBI STEPLA DVA SLOVENCA, OROŽNIK IN NJEGOV TEKMEC, KER STA OBA HODILA POD OKENCE IN POD "KOUTERČEK" sladosti in radosti določene baročne "pregrešne" deklice. To je bil t.i. začetek Vstaje - 22.julij 1941, proti tedanjim okupatorjem- Nemci, Italijani, Madžari !!!!) se še vedno "sprava-spravljamo". In če že zelo dolgo vem, da duše, ki mi je v življenju, ki ga živim, prav nihče ne more, odvzeti (Ranil jo do sedaj sam -velikokrat!), ker duša ni bila prisotna ob spočetju, temveč se je v telo v posteljici _ V VODI_ vstopila, kot gostja po tretjem mesecu spočetja - določeni trenutek, in kakor bo določeni trenutek v prihodnosti_ mrtvo telo_ZAPUSTILA. Upam, da ne bo sivkasta, temveč koliko se le da _BELE barve. In ker je Boginja pravosodja, simbolno z mečem v desnici, s tehtnico v levici ter belo PREVEZO preko OČI, da po "zmedenih" zakonih, odlokih, bodo v prihodnosti "bogateli" odvetniki, pa čeprav so tudi že "morda" tudi on, ona > starš, in če v Imenu ljudstva- bo SODIŠČE razglasilo. In če tudi ta oseba s sodniško togo, je izven tega oblačila tudi > starš. In kaj se lahko zgodi, da bodo otroci teh staršev bili stranke v sodnem postopku. ... Sam ne bom hodil na policijsko postajo in prijavljal tiste, ki mi bodo še žugali iz avtomobilov. Tudi tam so zaposleni otroci, nekateri že tudi starši. Vas dedke, babice KLIČEM- Vi, ki ste v vzgoji vašega sina, hčerke, ki je danes starš, v vzgoji naredili napake... VI ste danes Odgovorni tudi za vnuke, vnukinje. ne z darilci- z domoljubno vzgojo. Z Bogom Pojdi, človek ali Človek, ... > P.S.: Še je čas, da preprečimo III. svetovno vojno, ki je ŽE pred pragom! Nacizem in fašizem SE je posledično razbohotil, zaradi svetovne krize v letu 1929!!!! Kriza je tudi danes- kriza občečloveških vrednot, ... kriza nedelovnih (pomanjkanje!) mest ... .../- - -/... = SOS = saj tudi novi novomeški župan, NE odgovori na poslani občanovi elektronski pismi, kakor ni njegov predhodnik na sedem, poslanih leta 2006 z pisemsko znamko. ... Novi Odloki! Izračunajte vsoto tri in pet =8= osem ( je v numerologiji "zmedeno" število), hrabri pa dejstvo da položna osmica ( Osmice so bile in so ponovno dopolnilne gospodarske dejavnosti na zahodu Domovine. Z zakonom jih je Potrdila sovladarica Marija Terezija. Tudi krompir je dala iz južne Amerike pripeljati in revnim za hrano >obdelovanje. Nedeljsko "kranjsko" kosilo, pa ni kosilo brez "tenstanega" ali praženega krompirja. Slovenski narod se je njej zahvalil z Spomenikom - krompirja). ... položna osem je > znak neskončnosti >

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava