kultura

Ozarja in Kaj pa je tebe treba bilo

29.5.2015 | 13:30 | M. Ž.

S Francijem Šalijem se je o knjižnih delih pogovarjal Frane Umek. (Foto: M. Ž.)

S Francijem Šalijem se je o knjižnih delih pogovarjal Frane Umek. (Foto: M. Ž.)

Ozarja in Kaj pa je tebe treba bilo
Ozarja in Kaj pa je tebe treba bilo

Straža - V straškem kulturnem domu je sinoči tamkajšnje kulturno umetniško društvo pripravilo predstavitev dveh zadnjih knjižnih del domačina Francija Šalija – pesniške zbirke Ozarja in kronike Kaj pa je tebe treba bilo, ki je nastala na osnovi poskusa oživljanja Novolesa in je izšla lani. Obe je izdal v samozaložbi, z avtorjem pa se je pogovarjal Frane Umek.

Ozarja je deseta Šalijeva pesniška zbirka in je izšla letos. Kot je dejal, gre za prikaz oziroma osvetlitev njegovega življenja od otroških let vse do danes, pri tem mu je »reka Krka subjekt, s katero se pravzaprav pogovarja o sebi o življenju, o njej, o moji poti, malo pa zaidem tudi na Koroško, od koder je moja žena, k Peci, ki je tudi moja ljuba gora«.

V drugi knjigi pa je kronološko nanizal dogodke, zgodbe in nezgode okoli poskusa oživljanja nekdanjega straškega lesnega podjetja, hkrati pa, je pojasnil Franci Šali, ima vsaka taka zgodba tudi svoje strokovno, sociološko, socio-ekonomsko in etično razmišljanje, pa tudi tisto, kar je lastno vsaki knjigi, ima tisto svojo osebno, zasebno resnico tistega, ki piše.

Predstavitev knjig je obogatila mlada glasbenica Samanta Jerman iz Dolenje Straže, ki je pred kratkim posnela tudi svojo prvo avtorako skladbo z naslovom Looking after you, tokrat pa so jo zbrani slišali v slovenski različici Ne bom jaz pozabila te.

‹ nazaj

Galerija (9)

knjiga02
knjiga05
knjiga07
knjiga08
knjiga09
knjiga10
knjiga13
knjiga18
knjiga20

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava