posavje

Okoljsko ministrstvo spisalo uredbo, v Sevnici nezadovoljni

30.5.2015 | 08:15 | R. Ž.

Foto: Občina Sevnica

Foto: Občina Sevnica

Sevnica - V Sevnici so z ogorčenjem sprejeli osnutek uredbe o uporabi plovil na motorni pogon na akumulacijskem jezeru hidroelektrarne Boštanj, ki, kljub drugačnim željam lokalne skupnosti, prepoveduje plovbo na motorni pogon v osebne rekreacijske namene.

25. maja se je namreč zaključila javna obravnava osnutka uredbe, ki jo je spisalo okoljsko ministrstvo. Znano je, da si v Sevnici želijo turistično ponudbo obogatiti z možnostmi rekreacije in športa na akumulacijskem jezeru hidroelektrarne Boštanj. Zato so v času javne obravnave na osnutek uredbe dali nekaj pripomb, ki jih ministrstvo ni upoštevalo. Tako je v zadnji verziji, ki so jo dobili na sedež Občine Sevnica 26. maja med drugim zapisano, da je prepovedana uporaba plovil na motorni pogon v osebne rekreacijske namene. Dovoljena je le za prevoz potnikov ali za gospodarski namen, pa še to zgolj, če hitrost plovila ne presega 10 kilometrov na uro.

S tem se strinjajo tudi radeški ribiči, ki so v času javne obravnave podali svoje pripombe. Kot nam je povedal predsednik Ribiške družine Radeče Branko Zelič, turistično plovbo podpirajo, nasprotujejo pa uporabi gliserjev in skuterjev.

Sevniški župan, Srečko Ocvirk, pa je med drugim komentiral, da pozitiven pristop lokalne skupnosti k usklajevanju večnamenske rabe Ministrstvo za okolje in prostor namensko preprečuje z zaostrovanjem uredbe do te mere, da je kakršnakoli motorna plovba v osebne namene za rekreacijo, šport in razvedrilo prepovedana in da je vsiljevanje načina rabe voda po pisarniški presoji širši skupnosti, ki ob reki živi že stoletja, nesprejemljivo.

Podrobneje bomo o uredbi in še nekaterih odzivih nanjo pisali v prihodnji številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (3)

30.5.2015 2 (2) (0)OceniJožica 
Ljubljanske srajce še sploh ne vedo, da sta za Boštanjskim jezom še dva jeza. Birkoracija, ali nevednost je pa res na višku! Za taka te leta nas pač imajo!
30.5.2015OceniFerluci 
Ljubljanski idiotizem ne pozna meja. Zanimivo, s kašnimi neuravnovešenimi osebki imamo opravka v tej preljubi Sloveniji!
30.5.2015 1 (1) (0)Ocenimarko 
Ribiška zveza in društvo so lahko kar tiho, so svoje pokazali povedali, dokazali pri neobstoječi ribji stezi in pomoru rib takoj po zagonu. Bomo imeli pa referendum o tem, ali pa bodo pisarniški molji imeli ekskurzijo v Boštanj/Sevnico...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava