novice

Občine glede financiranja: možna je ustavna presoja

30.5.2015 | 09:10 | STA

Občine glede financiranja: možna je ustavna presoja

Velenje - Občine od vlade pričakujejo konkretne analize in merljive predloge za znižanje izdatkov občin. Če ti ne bodo takšni, pričakujejo, da se bo vlada držala dogovora in zagotovila 22,8 milijona evrov sredstev. Če tudi do tega ne bo prišlo, pa predsednik SOS Ivan Žagar pravi, da bodo interese lokalnih skupnosti zaščitili tudi z ustavno presojo.

Prihodnje financiranje občin je bila ena od osrednjih tem včerajšnje seje predsedstva Skupnosti občin Slovenije (SOS) in tudi kasnejše skupne seje predsedstev SOS, Združenja občin Slovenije (ZOS) in Združenja mestnih občin Slovenije, ki sta potekali v Velenju.

Vlada se je namreč v dogovoru z združenji občin o višini povprečnine za leto 2015 zavezala, da bo do 30. junija letos izvedla ukrepe, s katerimi bi stroške občin znižala za 22,8 milijona evrov, posledično pa so občine pristale na to, da bodo v drugi polovici leta dobile od države manj sredstev za izvajanje zakonsko določenih nalog oz. se jim bo povprečnina v drugi polovici leta znižala s 525 evrov na 500,83 evra.

Vendar pa zakonskih sprememb, ki bi to omogočile, še ni, zato je treba prihranek občinam zagotoviti z drugimi ukrepi.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Janko Burgar je danes predsedstvu SOS predstavil četrtkov sklep vlade, ki je ministrstvom naložila, naj najpozneje do 5. junija predlagajo konkretne ukrepe, s katerimi se bodo znižali izdatki občin.

Kot so po seji sporočili iz SOS, trenutne ocene kažejo, da bi s pripravljenimi ukrepi bilo mogoče privarčevati zgolj tretjino potrebnih sredstev. Tako predstavniki občin ugotavljajo, da projekt zniževanja stroškov občin do 30. junija letos ne bo izveden, s čimer ostaja odprto vprašanje višine povprečnine od 1. julija naprej.

Predsedstvo SOS je danes sprejelo stališče, da vlada mora zagotoviti sredstva občinam za drugo polovico leta vsaj v višini 525 evrov povprečnine kot prehodno rešitev, nato pa naj najde način, da zagotovi občinam pokrivanje zakonskih obveznosti v skladu z določili zakona o financiranju občin, po katerem bi višina povprečnine morala znašati okoli 630 evrov.

"Le s tem bo namreč država lahko omogočila skladen razvoj v državi in ponovno vzpostavila razvojno funkcijo občin. Skupnost občin Slovenije je pripravljena za dosego tega cilja izkoristiti vsa razpoložljiva pravna sredstva," sporočajo iz SOS, kjer so za STA navedli, da so enaka stališča zavzeli tudi na poznejši skupni seji predsedstev SOS, ZOS in združenja mestnih občin.

Glede instituta odpoklica župana, o čemer so prav tako govorili včeraj, pa je stališče SOS, da ne bo pristala na nobene zakonodajne spremembe, ki posegajo v sistem lokalne samouprave, dokler ne bo jasna in s konsenzom sprejeta strategija razvoja lokalne samouprave v Sloveniji. V SOS sicer uvedbi instituta odpoklica župana vnaprej ne nasprotujejo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava