novice

Letos omejitev vpisa v 38 srednjih šolah

30.5.2015 | 15:40 | STA/M. K.

ŠC Novo mesto (Foto: arhiv; M. Ž.)

ŠC Novo mesto (Foto: arhiv; M. Ž.)

ETRš Brežice (Foto: arhiv: M. G.)

ETRš Brežice (Foto: arhiv: M. G.)

Ljubljana/Novo mesto/Brežice - Ministrstvo za izobraževanje je objavilo seznam srednjih šol in programov, na katerih bo omejen vpis. Takih je letos 38, med njimi sta Šolski center Novo mesto in Ekonomska in trgovska šola Brežice (program predšolska vzgoja). Za vpis v srednje šole v prihodnjem šolskem letu se je prijavilo 18.916 kandidatov, ki so imeli na voljo skupno 23.648 mest. Svojo prijavo je v prenosnem roku preneslo 868 kandidatov, navajajo na ministrstvu za izobraževanje.

V programe nižjega poklicnega izobraževanja se je prijavilo 387 kandidatov (lani 358), v programe srednjega poklicnega izobraževanja 3663 kandidatov (lani 3486), v programe srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja 8118 kandidatov (lani 7656), v programe gimnazij pa 6748 kandidatov (lani 6668). Od tega jih je v programe splošne gimnazija prijavljenih 5646, v programe strokovnih gimnazij pa 1102, kažejo podatki, ki so jih danes posredovali z ministrstva.

Zaradi večje generacije devetošolcev tudi več prijav v srednješolske programe

Letos je v primerjavi z lanskim letom več prijav v vseh vrstah izobraževalnih programov, čemur je po prepričanju ministrstva prispevalo dejstvo, da se v naslednje šolsko leto vpisuje nekoliko večja vpisna generacija, kot je bila lanska. V letošnjem šolskem letu namreč osnovno šolo zaključuje 691 učencev več kot lani (letos je devetošolcev 17.971, lani jih je bilo pa 17.280).

Približno petina devetošolcev je prijavljena v programe nižjega poklicnega izobraževanja ter srednjega poklicnega izobraževanja, rahlo se je povečalo (na skoraj 43 odstotkov) število tistih, ki se želijo vpisati v programe srednjega strokovnega izobraževanja, navajajo na ministrstvu. Takih, ki se želijo vpisati v gimnazijske programe, je 35,7 odstotka, kar je za odstotek manj kot lansko leto.

Omejitve vpisa tudi v programih računalnikar, veterinarski tehnik in tehnik oblikovanja

Letos so morali vpis omejiti na 36 javnih šolah (lani 29) in dveh zasebnih. Zaradi tega bo morala skoraj tretjina kandidatov (27,1 odstotka) skozi izbirni postopek. V programe z omejitvijo vpisa se je namreč prijavilo kar 5135 kandidatov (lani 3995).

V programih z omejitvijo vpisa so največji presežki v programih gimnazija in športnih oddelkih gimnazije, med programi srednjega poklicnega izobraževanja v programih računalnikar in bolničar - negovalec, med programi srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja v programih predšolska vzgoja, veterinarski tehnik, zdravstvena nega, kozmetični tehnik, farmacevtski tehnik, zobotehnik, tehnik oblikovanja.

Vpis je tako kot lani omejen v štirih programih srednjega poklicnega izobraževanja, in sicer v programih bolničar-negovalec, računalnikar (na po dveh šolah), mehatronik operater in elektrikar (na po eni šoli).

Poleg tega je vpis omejen tudi v 13 programih srednjega strokovnega izobraževanja (lani v 15). In sicer v programih predšolska vzgoja (na šestih šolah), medijski tehnik (na štirih šolah), tehnik računalništva (na štirih šolah), zdravstvena nega (na treh šolah), kozmetični tehnik (na treh šolah), veterinarski tehnik (na dveh šolah), tehnik mehatronike (na dveh šolah), farmacevtski tehnik, zobotehnik, tehnik laboratorijske medicine, kemijski tehnik, tehnik oblikovanja in elektrotehnik.

V gimnazijskih programih so vpis omejili na 11 šolah (lani na osmih), v športnih oddelkih gimnazije na sedmih šolah (lani na petih), za program umetniške gimnazije na dveh šolah (lani štirih), na programu tehniške gimnazije na eni šoli (lani na nobeni) ter na klasični gimnaziji na dveh šolah (lani na nobeni). Vpis je tako kot lani omejen tudi v dveh zasebnih šolah.

Za vpis v gimnazijo še prosta mesta zunaj večjih centrov

Za tiste, ki še niso našli prostega mesta v srednješolskih programih, je še vedno na voljo 4623 prostih mest. V programih nižjega poklicnega izobraževanja še 237 (lani 286), v programih srednjega poklicnega izobraževanja še 2556 (lani 2564), v programih srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja še 1312 (lani 1539), v programih gimnazij pa še 518 (lani 636) mest, od tega v splošnih gimnazijah 230 (lani 345), v programih strokovnih gimnazij 288 (lani 291) mest.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je dovolj prostora v programih ekonomske in tehniške gimnazije, nekaj tudi v programih splošne gimnazije, čeprav so mesta za program splošne gimnazije na voljo bolj v krajih zunaj večjih središč. Nekaj prostih mest v tem programu je sicer na voljo tudi še v večjih centrih, kot so Ljubljana, Maribor, Kranj, Celje, Novo mesto in Koper.

Dovolj mest je tudi v večini programov srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja, kot so ekonomski tehnik, živilsko predelovalni tehnik, kmetijsko-podjetniški tehnik, naravovarstveni tehnik, logistični tehnik, gradbeni tehnik, lesarski tehnik, geodetski tehnik, aranžerski tehnik, okoljevarstveni tehnik, pa tudi strojni tehnik in elektrotehnik ter drugi, in v programih nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja s področja gradbeništva, kmetijstva, živilstva, lesarstva, in elektro področja.

Med najbolj napolnjenimi programi tudi medijski tehnik, farmacevtski tehnik in avtoserviser

Med strokovno tehničnimi programi so po podatkih ministrstva najbolj napolnjeni programi medijski tehnik, veterinarski tehnik, farmacevtski tehnik, kozmetični tehnik, kemijski tehnik, predšolska vzgoja, gastronomsko-turistični tehnik, tehnik računalništva, strojni tehnik, tehnik mehatronike in zdravstvena nega, predvsem v večjih središčih. Med srednje poklicnimi programi pa je največ interesa med kandidati za programe avtoserviser, gastronom hotelir, mehatronik operater, računalnikar, elektrikar, slaščičar, bolničar, frizer in tudi mizar.

Srednje šole, ki bodo omejile vpis v 1. letnik za šolsko leto 2015/2016 in število mest:

1. Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica: program medijski tehnik (56 mest)

2. Šolski center Kranj, Srednja šola za elektrotehniko in računalništvo: program tehnik računalništva (56 mest)

3. Gimnazija Franceta Prešerna Kranj: program gimnazija (63 mest)

4. Gimnazija Jesenice: program gimnazija, športni oddelek (23 mest)

5. Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina: program predšolska vzgoja (84 mest)

6. Šolski center Novo mesto: program predšolska vzgoja (56 mest)

7. Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna: program zdravstvena nega (28 mest)

8. Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik: programa gimnazija (112 mest) in predšolska vzgoja (56 mest)

9. Gimnazija Šiška: programa gimnazija (56 mest) in gimnazija, športni oddelek (88 mest)

10. Gimnazija Vič: program gimnazija (190 mest)

11. Gimnazija Bežigrad: program gimnazija, športni oddelek (23 mest)

12. Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana: program gimnazija (196 mest)

13. Biotehniški izobraževalni center Ljubljana: programa tehniška gimnazija (56 mest) in veterinarski tehnik (84 mest)

14. Srednja šola tehniških strok Šiška: programa računalnikar (52 mest) in tehnik mehatronike (84 mest)

15. Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana: programa umetniška gimnazija, dramsko-gledališka smer (28 mest) in predšolska vzgoja (112 mest)

16. Srednja medijska in grafična šola Ljubljana: program medijski tehnik (140 mest)

17. Gimnazija Šentvid: programa gimnazija (112 mest) in gimnazija, športni oddelki (36 mest)

18. Gimnazija Ledina: program gimnazija (210 mest)

19. Gimnazija Poljane: programa gimnazija na 168 mest in klasična gimnazija (56 mest)

20. Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo: programi farmacevtski tehnik (84 mest), kozmetični tehnik (56 mest), zobotehnik (56 mest) in tehnik laboratorijske medicine (28 mest)

21. Srednja zdravstvena šola Ljubljana: programa bolničar-negovalec (26 mest) in zdravstvena nega (224 mest)

22. Srednja šola Domžale: program tehnik računalništva (56 mest)

23. Šolski center Ljubljana, Srednja strojna in kemijska šola: program kemijski tehnik (60 mest)

24. Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana: program tehnik računalništva (112 mest)

25. Biotehniška šola Maribor: program veterinarski tehnik (84 mest)

26. Srednja elektro-računalniška šola Maribor: program računalnikar (26 mest)

27. Srednja šola za oblikovanje Maribor: programa medijski tehnik (56 mest) in tehnik oblikovanja (56 mest)

28. Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor: programi zdravstvena nega (112 mest), kozmetični tehnik (28 mest) in bolničar-negovalec (26 mest)

29. Prva gimnazija Maribor: programa gimnazija (140 mest) in klasična gimnazija (56 mest)

30. II. gimnazija Maribor: programa gimnazija (168 mest) in gimnazija, športni oddelek (18 mest)

31. Šolski center Velenje, Gimnazija: program gimnazija-športni oddelek (22 mest)

32. Srednja zdravstvena šola Celje: program kozmetični tehnik (56 mest)

33. Gimnazija Celje - Center: programa gimnazija (112 mest) in predšolska vzgoja (84 mest)

34. I. gimnazija v Celju: program gimnazija, športni oddelek (18 mest)

35. Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije: programi medijski tehnik (56 mest), tehnik mehatronike (28 mest) in mehatronik operater (26 mest) ter Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo: programi tehnik računalništva (56 mest), elektrotehnik (56 mest) in elektrikar (26 mest)

36. Ekonomska in trgovska šola Brežice: program predšolska vzgoja (32 mest)

37. Zavod Sv. Frančiška Saleškega, Gimnazija Želimlje: program gimnazija (56 mest)

38. Zavod Sv. Stanislava, Škofijska klasična gimnazija: program gimnazija (140 mest)

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava