posavje

Brežičani s peticijo za ohranitev terenskega zdravnika

2.6.2015 | 12:15 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Brežice - Kot smo poročali, osnutek Pravilnika o nujni medicinski pomoči (NMP) tudi za Brežice prinaša spremembe. Na nedavni predstavitvi osnutka v Posavju je bilo sicer največ negodovanja slišati od Krčanov, vodja NMP Zdravstvenega doma Brežice Mojca Pibernik, dr. med., spec. druž. med. pa je danes sporočila, da osnutku močno nasprotujejo tudi Brežičani. Še več, začeli so zbirati podpise podpore pod peticijo za ohranitev urgentnega terenskega zdravnika v Brežicah.

»Do sedaj je bil urgentni zdravnik dostopen v ZD Brežice 24 ur dnevno, po novem predlogu bo ZD Brežice zaprt, za celotno območje krške, kostanjeviške in brežiške občine bo na voljo le en zdravnik, ki bo lociran v ZD Krško,« opozarja Pibernikova in nadaljuje: »To v praksi pomeni, da pri vseh stanjih (urgentnih, nujnih in nenujnih) do občanov občine Brežic najprej izvozita 2 tehnika, hkrati pa po potrebi štarta reševalno vozilo z zdravnikom iz ZD Krško.

V obeh občinah je bilo lani skupno 20 oživljanj. Le pri reanimaciji imajo tehniki in reševalci določene kompetence, da lahko ukrepajo sami. Pri vseh drugih stanjih je za postavitev diagnoze, odločitve glede zdravljenja in potrebnih ukrepov odgovoren in edini usposobljen sprejemati te odločitve le zdravnik.«

Konec maja je bila tako v Mladinskem centru Brežice ustanovljena Civilna iniciativa za ohranitev urgentnega terenskega zdravnika v Brežicah, ki zbira podpise z omenjeno peticijo. Do sedaj so jih zbrali 1200.

»V tej akciji z roko v roko sodeluje tako brežiška politika kot tudi vodstvo ZD in SB Brežice,« je dodala.Civilna iniciativa bo podpise zbirala do konca tega meseca, želijo pa jih zbrati okoli 7000.

Spomnimo, da so podobno peticijo predstavnikom ministrstva za zdravstvo na predstavitvi reorganizacije NMP v Novem mestu predali tudi Trebanjci.

‹ nazaj

Komentarji (1)

2.6.2015OceniAnka 
PODPIŠEM ZA. A kdo ve kje se zbirajo podpisi? A se pristojni zavedajo kaj pomeni ukinitev? Pa povečano število gostov v času sezone v bližnjih termah čatež???

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava