kultura

V Krškem razstava o rimskem mestu Neviodunum

2.6.2015 | 16:30 | STA, M. M.

V Krškem razstava o rimskem mestu Neviodunum

Krško - V Mestnem muzeju Krško bodo drevi ob 19. uri odprli gostujočo razstavo Neviodunum, ki so jo pripravili sodelavci brežiškega Posavskega muzeja. Z razstavo o rimskem municipiju oziroma mestu Neviodunum, ki je stalo na Drnovem pri Krškem, v tem muzeju tudi prvič predstavljajo arheološko gradivo enega pomembnejših območnih rimskodobnih najdišč.

Kustosinja razstave in arheologinja Jana Puhar je zapisala, da so provincialno rimsko mesto s polnim nazivom Municipium Flavium Latobicorum Neviodunum ustanovili v prvi polovici 1. stoletja našega štetja na območju današnjega Drnovega.

Ozemlje, na katerem je mesto nastalo, je pred rimsko osvojitvijo pripadalo keltskemu plemenu Latobikov, ki so bili vključeni v zvezo plemen Tavriskov. Pravni status naselbine je bil sprva civitas - skupnost pod vodstvom rimskih vojaških poveljnikov in lokalnih veljakov, leta 69 pa ji je cesar Vespazijan podelil mestne pravice in polno ime.

Mesto sta zaznamovala lega ob Savi, ki je bila v rimskem obdobju pomembna plovna pot, in strateška lega ob državni cesti, ki je povezovala koloniji Emona in Siscia. Bilo je kulturno, upravno, politično in gospodarsko središče širšega ozemlja. Mesto je ob rimski upravi naseljevalo večinoma staroselsko prebivalstvo, kar lahko poznavalci razberejo iz najdb in imen nagrobnih napisov.

Neviodunum je upravno-administrativno pripadal provinci Zgornja Panonija, njegovo mestno ozemlje pa je obsegalo večji del današnjega Posavja, Dolenjske in Bele krajine.

Ob njegovih ruševinah in rečnem pristanu so se ohranila tudi številna antična grobišča, ki so se razprostirala ob glavnih mestnih vpadnicah. Izvirna in za omenjeno območje značilna oblika pa so tako imenovane hišaste žare, ki jih arheologi pripisujejo keltskim staroselcem Latobikom. Nanje z latinskim Latobicorum opozarja tudi del polnega mestnega naziva.

Obiskovalcem razstave želijo predstaviti življenje in zaton pristaniškega mesta ob Savi, hkrati pa jim približati davno minuli čas rimskega cesarstva ter dediščino visoko razvite civilizacije, je še zapisala Puharjeva.

Razstava Neviodunum - rimsko mesto ob reki Savi bo v Mestnem muzeju Krško na ogled do 5. junija prihodnje leto.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava