košarka

Novoustanovljena liga ABA v stoodstotni lasti klubov, tudi Krke

17.6.2015 | 09:30 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: I. V., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: I. V., arhiv DL)

Zagreb, Novo mesto - Na včerajšnjem sestanku vodstva lige Aba, klubov udeležencev in njihovih nacionalnih zvez v Zagrebu so razpravljali o aktualnih dogodkih, povezanih z regionalno košarkarsko ligo. Dosežen je bil dogovor, da bodo klubi stoodstotni lastniki regionalne košarkarske lige, med dvanajstimi klubi pa sta tudi Krka in Union Olimpija.

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je že med sezono odrekla priznanje ligi ABA, ki ji je med drugim očitala tudi neustrezno lastniško strukturo. Fiba je pozneje tudi napovedala kazni tistim zvezam, ki svojim klubom ne bodo preprečile udeležbe v tem tekmovanju. To je bila tudi glavna tema sestanka v Zagrebu, ki je prinesel dogovor med klubi, zvezami in vodstvom lige ABA.

Dvanajst klubov, ki so v ligi ABA igrali že v lanski sezoni, med njimi ni madžarskega Szolnokija in bolgarskega Levskega iz Sofije, so z dozdajšnjim vodstvom lige in predstavniki zvez na Fibo poslali pismo, v katerem so med drugim zapisali, da je bil dosežen dogovor o registraciji in oblikovanju nove regionalne lige ABA, ki bo v stoodstotni lasti klubov udeležencev tekmovanja. Ob pismu je bila poslana tudi pogodba o ustanovitvi Jadranske lige.

Na sestanku so poudarili, da je regionalna liga nujno potrebna za razvoj košarke na tem območju in da zdaj izpolnjuje vse pogoje, da bi jo lahko priznala tudi Fiba. Vodstvo lige ABA bo v Zagrebu. Imela bo predsednika in dva podpredsednika, ki se bodo menjali vsako leto. Prvo leto bo predsednik Dragan Dokan iz Budućnosti.

Nova liga ABA bo v stoodstotni lasti klubov, ki bodo v njej igrali v tekoči sezoni, pooblastila za njeno upravljanje pa bodo predana preoblikovanemu podjetju ABA Sidro d. o. o. V tem podjetju bodo po pisanju srbske tiskovne agencije Beta 80 odstotkov lastniških in vodstvenih pravic imeli klubi, medtem ko bo šest fizičnih oseb (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Danko Radić, Josip Bilić, Zmago Sagadin in Bože Miličević) razpolagali s preostalimi 20 odstotki. Fizične osebe se bodo morale v treh letih popolnoma umakniti iz lastniške strukture, ABA Sidro d. o. o. pa bo popolnoma prešla v roke klubov.

"Od danes imamo liga ABA kot poseben pravni subjekt, ki je registriran kot trgovsko podjetje. Novoustanovljena liga bo pravni, ekonomski in športni naslednik stre lige ABA, ki je Fiba ni priznala. Takšna liga lahko najame podjetje, ki bo z njo upravljala. Naš namen je, da to pravico odstopimo podjetju ABA Sidro d. o. o. na 1 + 1 + 1 leto," je za Beto izjavil Nebojša Čović, predsednik košarkarskega kluba Crvena zvezda.

"Dvanajst klubov se je dogovorilo za novo regionalno ligo, ki ima zdaj vse pogoje, da jo Fiba prizna, to pa je tudi najbolj pomembno," je po sestanku v Zagrebu za TV Slovenija dejal Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS).

Ob Krki, Unionu Olimpiji in predstavnikih KZS se je sestanka v Zagrebu udeležilo tudi vodstvo slovenskega državnega prvaka Tajfuna.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava