Roglič pred zadnjo etapo v najboljšem položaju za zmago!

20.6.2015 | 20:45

Primož Roglič (Foto: foto: Mario Stiehl, arhiv DL)

Primož Roglič (Foto: foto: Mario Stiehl, arhiv DL)

Slovenska Bistrica - Primož Roglič je dobil današnjo tretjo, kraljevsko etapo kolesarske dirke po Sloveniji. Član Adrie Mobil je po 178,5 kilometra - etapa se je končala s ciljnim vzponom na Tri Kralje - v zadnjih metrih imel več moči od Španca Mikela Nieveja iz ekipe Sky in moštvenega kolega Hrvata Radoslava Rogine.

Roglič je napadel štiri kilometre pred ciljem, si prikolesaril nekaj več kot deset sekund prednosti, do ciljne črte pa sta mu sledila le Nieve in Rogina. Španec je nato v zadnjih nekaj desetih metrih šel na vso moč, nekdanji smučarski skakalec se je za nekaj trenutkov pomaknil na tretje mesto, nato pa zbral dovolj moči, da je prehitel oba tekmeca za etapno zmago.

Številni kolesarji so po petkovi etapi napovedali "vojno" v kraljevski etapi z ciljnim vzponom, do pravih in resnih napadov pa vse do zaključnega vzpona ni prišlo. Pred začetkom poti na Tri Kralje se je naprej odpeljal Italijan Francesco Gavazzi, ki si je privozil nekaj deset sekund prednosti, vendar ga je 19 km pred ciljem ujel Adriin Kristjan Fajt. Sedem kilometrov kasneje je Fajt popustil, Gavazzi pa ni dolgo ostal v ospredju. Na čelo skupine se je postavil Jan Polanc, ki je narekoval ritem, vendar ne prehudega, saj ga je večina favoritov brez težav držala. Zmagovalec pete etape letošnje dirke po Italiji je bil na koncu 11.

Sedem kilometrov pred ciljem je napadel Hrvat Matija Kvasina, ki je razbil skupino, čez tri kilometre pa se je naprej odpeljal Roglič. Prikolesaril je do 12 sekund prednosti, ujela pa sta ga Nieve in Rogina. Trojica je med seboj tudi obračunala za zmago.

Na četrtem mestu je ciljno črto prevozil Italijan Mauro Finetto, tik za njim pa Jure Golčer, drugi najboljši Slovenec danes in zmagovalec slovenske pentlje leta 2006 in 2008. Oba Slovenca je pred tretjo etapo v skupnem seštevku ločilo šest sekund, Golčer je na koncu za Rogličem zaostal 14 sekund in je skupno tretji, med obema je Nieve, ki zaostaja pet sekund.

"Komaj sem čakal ciljno črto, da je konec tega dirkanja proti vrhu. Zmrznil sem že med vožnjo po Ritoznoju, nisem čutil rok. Na srečo je nehal padati dež. Vse sem poizkušal, da se konča v našo korist. Jaz in Rado sva bila glavna kandidata. Skupaj sva se dogovorila o taktiki in skušal sem čim več izpleniti," je po uspehu povedal Roglič, ki je maja letos dobil dirko po Azerbajdžanu. S tem je najverjetneje postal tudi skupni zmagovalec dirke po Sloveniji. Do konca 22. dirke po Sloveniji je le še večinoma ravninska jutrišnja etapa, ki se bo začela v Rogaški Slatini in končala v Novem mestu.

Novega lastnika ima tudi bela majica za najboljšega mladega kolesarja. Nadel si jo je Domen Novak iz Adrie Mobil, ki je zamenjal Marka Pavliča iz Radenske.

OPOZORILO O ZAPORI CESTE:

Zaradi dirke bodo občasne popolne zapore cest med 11.45 in 16. uro na relaciji Laško – Radeče – Šentjanž – Mokronog – Trebnje – Novo mesto.

Zaključne kroge v Novem mestu bodo kolesarji vozili na relaciji Glavni trg, Rozmanova ulica, Seidlova cesta, Ljubljanska cesta, Adrijaničeva cesta, Levičnikova cesta, Ločna pri Krki, Revozu in Kandijski cesti.

V času dirke bodo postavljene popolne zapore novomeškega Glavnega trga med 6. in 21. uro (obvoz po Jenkovi ulici) ter popolni zapori Kandijskega mostu in Glavnega trga med 15. in 16. (kjer se pričakuje povečan promet in morebitne zastoje).

Obvozi so označeni. Voznikom svetujemo, da upoštevajo spremenjeno prometno signalizacijo, odredbe redarjev in policistov, predvsem pa, da se na pot zaradi obvoz odpravijo pravočasno in vozijo previdno.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava