Glavni trg Kumpu, Slovenija Rogliču in Adrii Mobil

21.6.2015 | 17:15

Marko Kump vnovič z visoko dvignjenimi rokami pred domačimi navijači (Foto: I. Vidmar)

Marko Kump vnovič z visoko dvignjenimi rokami pred domačimi navijači (Foto: I. Vidmar)

Primož Roglič je dirko končal v rumenem. (Foto: I. Vidmar)

Primož Roglič je dirko končal v rumenem. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Letošnja dirka Po Sloveniji se je za novomeško kolesarsko društvo Adria Mobil končala sanjsko - Primož Roglič je danes popoldne v zadnji etapi s ciljem na novomeškem Glavnem trgu zadržal včeraj pridobljeno vodstvo v skupnem vrstnem redu, šprint zadnje etape je suvereno dobil Novomeščan Marko Kump, Domen Novak je osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja, moštvo Adrie Mobil pa je zmagalo tudi v skupnem vrstnem redu.

Zadnja etapa se je v bistvu razpletla po pričakovanju, čeprav kolesarjem novomeškega moštva ni bilo lahko, saj so tekmeci poskušali narediti vse, da bi Primoža Rogliča sklatili z vrha skupnega vrstnega reda, predvsem so si tega želeli kolesarji najbogatejšega moštva na svetu, moštva Sky, saj je njihov prvi mož Španec Mikel Nieve za Rogličem zaostaja vsega pet sekund, dvakratni zmagovalec dirke Po Slovenji Mariborčan v dresu avstrijskega moštva Felbrmayer pa osem sekund.

Ko je glavnina na čelu s kolesarji Adrie Mobila v drugem od sedmih novomeških krogov ujela tudi sedem ubežnikov, je bilo jasno, da je rumena majica obranjena in da bo  o zmagovalcu zadnje etape odločal šprint, v katerem pa bo imel največ možnosti domačin Marko Kump, ki najbolj ve, kako se je treba lotiti nenavadnega zaključka dirke - ovinka na Kandijskem križišču, zadnjih metrov asfalta na mostu in a tonalitnimi kockami tlakovanega klančka prek Glavnega trga. Na Kandijsko križišče je zapeljal kot peti, potem pa silovito pospešil in se kot za šalo odpeljal mimo tekmecev ter ciljno črto prečkal z visoko dvignjenimi rokami.

"Cela etapa je potekala dokaj mirno. Z ekipo smo nadzirali potek dirke, držali rumeno majico na varni razdalji. V drugi polovici nam je na pomoč priskočila ekipa Lampreja, ki je imela v svojih vrstah sprinterje. Nato pa krogi v Novem mestu in kaotičen sprint glavnine. Ampak za ta zaključek je to normalno," je po prihodu na cilj etapo ocenil veliki zmagovalec Glavnega trga.

V zadnji etapi je drugo mesto osvojil Argentinec Maximiliano Ariel Richeze, tretjega Britanec Christopher Sutton. Vrstni red prvih treh v skupnem vrstnem redu je ostal enak.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava