avto moto

Dirka rdečih zastav pripadla Italijanu

22.6.2015 | 14:45 | M. M.

Foto: spletna stran GHD Gorjanci

Foto: spletna stran GHD Gorjanci

Dirka rdečih zastav pripadla Italijanu

Novo mesto - Včeraj je bilo vreme bolj naklonjeno dirkačem gorsko hitrostne dirke Gorjanci kot na sobotnih treningih, saj sta obe tekmovalni vožnji minili v sončnem vremenu. Po seštevku dveh voženj je s progo najhitreje opravil Italijan Federico Liber (Gloria C8P EVO). Najbolj se mu je približal lanskoletni zmagovalec Čeh Vaclav Janik (Norma M20FC), ki je zaostal skoraj tri sekunde, na najnižjo stopničko odra za zmagovalce pa se je uvrstil še rojak Peter Trnka (Norma M20FC). Od Slovencev se je najbolje odrezal Vladimir Stankovič (Coloni JPV F3) na 19. mestu, ki se več kot očitno še ni spoprijateljil z novo formulo, so zapisali organizatorji dirke. V razvrstitvi evropskega-gorskega prvenstva starodobnih vozil je slavil Italijan Uberto Bonucci (Osella PA9/90), hkrati pa je zasedel odlično 4. mesto v generalni razvrstitvi. Drugo mesto med historiki je zasedel Francoz Jean Marie Almeras (Porsche 935).

Prva vožnja je bila pravi maraton, saj je prišlo do nekaj večjih nesreč in je direktor kar šestkrat ukazal rdečo zastavo. Najprej je prišlo do zamude po nesreči skakalnega šampiona Jurija Tepeša, ki je kot predtekmovalec po nekajkratnem obračanju popolnoma razbil svojega Megana Trophy 275. Na srečo sta jo s sovoznikom odnesla brez posledic, tako da se bo Tepeš lahko v miru pripravljal na novo skakalno sezono. Za naslednji večji premor je poskrbel Čeh Jiri Svoboda (Norma M20), ki je zletel s ceste in razlil olje. Kot zadnji se je v prvi vožnji na progo podal najhitrejši na sobotnih treningih in favorit za zmago Švicar Tiziano Riva (Reynard 92D), ki je, kot je sam dejal, zaradi večkratnih prekinitev izgubil koncentracijo in kmalu po štartu zdrvel s ceste in tako klavrno končal dirko med drevesi.

Druga vožnja je minila brez daljših prekinitev. Vaclav Janik je po odlični drugi vožnji napredoval s četrtega na drugo mesto in tako izrinil Uberta Bonuccija s stopničk. Federico Liber in Peter Trnka sta zadržala mesti s prve vožnje. V slovenskem državnem prvenstvu je slavil Aleš Prek (Honda Type R) in tako po lanskoletni suši ponovno stopil na najvišjo stopničko. Lokalni matador Matej Grudnik (Renault Twingo RS) je zasedel 2. mesto, izkušeni Peter Marc (Mitsubishi Lancer EVO IX) pa je zasedel 3. mesto, s tem je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku državnega prvenstva. Zmagovalec prve dirke državnega prvenstva v Verzegnisu Matevž Boh je zaključil z dirko že po treningih, saj njegovemu moštvu ni uspelo popraviti dirkalnika. Prav tako je zaradi tehnične okvare že v soboto zaključil dirko Milan Bubnič in s tem olajšal pot do zmage Preku.

GHD Gorjanci 2015 je postregla z močno in številčno zasedbo. Nastopilo je kar 35 formul in prototipov. Organizatorjem in dirkačem je šlo na roke tudi vreme, saj so tako lahko prikazali drzne vožnje, v katerih so uživali številni gledalci ob progi. Naslednja gorsko-hitrostna dirka se bo odvila v Lučinah 9. avgusta, so še zapisali na svojih spletnih straneh, kjer so objavili tudi vse končne rezultate.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava