novice

Slovenski ustvarjalci ročnih del s težavami pri prodoru na trg

23.6.2015 | 19:00 | STA

Z lanskega sejma rokodelskih znanj v Brežicah (Foto: M. L., arhiv DL)

Z lanskega sejma rokodelskih znanj v Brežicah (Foto: M. L., arhiv DL)

Bled - V Sloveniji se vse več ljudi ukvarja z ročnimi deli. Zato se je skupinica ustvarjalk odločila, da je Slovenija pripravljena na prvi festival ročnih del. Ta bo potekal na Bledu konec septembra. Na njem bodo izpostavili tudi pereče teme, kot je visoka obdavčitev, ki mnogim ustvarjalcem ročnih del otežuje prodor na trg.

V Sloveniji je sicer vsako leto organizirana vrsta manjših sejmov, na katerih lahko sodelujejo ustvarjalci ročnih del, ni pa večjega celostnega dogodka, ki bi spodbudil povezovanje med ustvarjalci in ponudniki materialov ter bi osveščal širšo javnost o vrednosti doma proizvedenih izdelkov.

"Veliko ustvarjalcev na takšne festivale in sejme hodi v tujino, sedaj pa je skrajni čas, da se lahko predstavijo in srečajo tudi v Sloveniji," je pred današnjo novinarsko konferenco na Bledu, na kateri bodo predstavili festival, za STA povedala Sandra Baran, ki je skupaj z Darjo Franko in Neno Grmovšek pobudnica Festivala ročnih del.

Festival bo na Bledu potekal od 25. do 27. septembra. Na njem se bodo predstavili oblikovalci unikatnih izdelkov in ponudniki materialov. Prostor okoli jezera bodo krasile inštalacije, obiskovalci bodo na delavnicah pridobivali nova znanja, na okrogli mizi pa bodo izpostavljena pereča vprašanja glede ročnih del.

Kot je povedala Baranova, je trenutno največja težava, visoka obdavčitev ročnih del. Pogoji za samostojne ustvarjalce so enaki kot za trgovine, zato je zelo težko zagnati nov posel in z njim prodreti na trg. Na festivalu želijo opozoriti tudi na ta problem in spodbuditi razpravo o tem, kako bi ustvarjalcem olajšali vsaj začetek.

Med oblikovalci in ustvarjalci je veliko upokojencev, pa tudi mladih, ki zaradi situacije v državi ne dobijo zaposlitve in si na ta način blažijo socialno stisko. Zatekajo se v ustvarjalne vode, vendar tudi oni potrebujejo zaledje, je povedala Baranova.

"Našim ustvarjalcem želimo dati navdih za zagon za prodor na slovenske in tuje trge," je dejala Baranova. V okviru festivala bodo za razstavljavce organizirali delavnico, kako naj predstavljajo svoje izdelke in nastopajo pred strankami.

Kot je izpostavila Baranova, imamo v Sloveniji veliko odličnih ustvarjalcev ročnih del, večkrat pa je težava njihovo pomanjkanje samozavesti. Na festivalu bodo sodelovali tudi ustvarjalci, ki so s prodorom na tuje trge že uspeli in bodo lahko z drugimi delili svoje izkušnje o tem, kaj vse je mogoče, če imaš vizijo in če vztrajaš.

Na festival se je doslej prijavilo 46 razstavljavcev, pa voljo pa je še od 15 do 20 stojnic. Ker si veliko proizvajalcev tudi takšen nastop težko privošči, bodo na festival skušali privabiti čim več obiskovalcev in jih spoznati z delom ustvarjalcev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava