Glavan s prošnjo za vse, ki so za samostojno državo žrtvovali življenje

24.6.2015 | 22:00

Novomeški škof Andrej Glavan. (Foto: J. A., arhiv DL)

Novomeški škof Andrej Glavan. (Foto: J. A., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - V ljubljanski stolnici je ob dnevu državnosti potekala zahvalna maša za domovino, ki jo je skupaj z drugimi škofi vodil predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Glavan. V svojem nagovoru je izrazil prošnjo za vse, ki so žrtvovali življenje za samostojno Slovenijo, in zahvalo voditeljem, ki so se takrat "zavedali svoje velike odgovornosti".

Izrazil je tudi prošnje za "solidarnost do revnih in obubožanih, za pravičnost in spravo", kot tudi za "odgovornost do okolja, za vsestranski moralni in gospodarski razvoj posameznikov in razvoj celotne naše nam tako drage domovine".

Spomnil je, da se rojstni dan države povezuje s praznikom rojstva Janeza Krstnika, ki ga Cerkev praznuje 24. junija. Krstnik, ki je bil zaradi svoje vere mučeniško obglavljen, je bil glasnik vere, enako pa je po besedah novomeškega škofa s Cerkvijo. Ta je "glasnica resnice o človekovih pravicah, o svetosti zakona in družine, zlasti pa zagovornica in glasnica pravic ubogih, brezpravnih, ob vedno večji kristjanofobiji pa tudi pravic vernih", je dejal.

Spomnil je, da je zahodni svet, "ki je bil vedno krščanski - danes žal vedno manj -" pred kratkim praznoval 800. obletnico Magne carta libertatum, to je Velike listine svoboščin. "Od 63 določb te listine sta še danes v veljavi in splošno sprejeti dve: svoboda delovanja verskih skupnosti in pravica do pravnega postopka oz. sodnega varstva, kar pomeni po današnjem gledanju, da nihče ne sme biti pridržan ali zaprt brez dokaza, da je storil kaznivo dejanje. V to staro ogledalo prava bi se morala večkrat pogledati tudi naša država, da bi videla, ali je še oziroma že pravna država," je dejal Glavan.

Opozoril pa je tudi na nedavno okrožnico papeža o ekoloških vprašanjih, v katerem je bil ta kritičen do ravnanja z naravo. Tudi Glavan ocenjuje, da je človek popustil sebičnosti, izgubil čut za Boga in za zaupano mu poslanstvo ter da vedno bolj ravna kot brezobziren in sebičen izkoriščevalec stvarstva. "Dediščina stvarstva pripada celotnemu človeštvu. V tem času pa kruto izkoriščanje ogroža vire ne le za prihodnje rodove, ampak celo za sedanjo generacijo," je opozoril.

Današnje maše za domovino so se med drugim udeležili premier Miro Cerar, predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič in predsednik DS Mitja Bervar. Prisotnih je bilo tudi več poslancev DZ, pa načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in drugi predstavniki političnega in družbenega življenja.

STA, M. M.

Komentarji (8)

24.6.2015 2   (3)   (1)   OceniMučenec 
Spoštovani iber škof! Le od kje vam korajža za vaše besede?? za začetek vrnite milijardo, ki so jo požrli ZVON 1 in ZVON 2, potem se pa oglašajte. Da vas ni sram!!!
24.6.2015–2   (0)   (2)   Ocenilačni Jure 
Mučenec prav imaš!
24.6.2015–2   (0)   (2)   Ocenikatra 
men je zanimivo...t2,farovški kanal/al kj je, a vrtijo trde porniče,tega še na netu ne vidiš!pravo,pravo pornografijo trdo vrtijo,to ne moreš verjet,če ne vidiš,toliko o njih poštenih,pridnih,pa to!
25.6.2015–2   (2)   (4)   OceniJan 
Kaj ima novomeška škofija s propadlimi skladi? T2 že nekaj let ni več v lasti njihovih skladov mimogrede. Svoje pijanske bedarije raje puščajte za šankom, vas bo mogoče sosedov Toni poslušal. Obe strani si trudijo za spravo, ampak najdeš bedake kot so ti trije pred mano vedno in povsod. Zaradi takšnih kot ste vi je takšno stanje v Sloveniji, ne zaradi tajkunov. Samo pizdite prek neta in to je to. Vrhunec vašega dneva. Ukrenili niste pa v življenju nič za boljše stanje. Res državotvorno.
25.6.2015–1   (0)   (1)   Oceni90210 
kako ni njihov t2???od kdaj ne??komu pol plačujem položnice z njihovimi imeni,in pogodbo z njihovimi imeni ?razen če imajo dvojnike kot james bond 007
25.6.2015–1   (0)   (1)   Ocenijanez 
oj,oj,oj jan-ki je nepopolno ime....kdo je tu pijanec??sm več naredu kot boš ti kdajkoli zinil stavke pametne,ti ki nimaš pojma o pojmi,kaj šele o življenju, in bodi tiho,ne zagovarjaj tiste ki spadajo samo v rešt!zaradi nas država še diha,mi ne krademo in ne dajemo naprej kot ti in tvoji voluharji
26.6.2015Ocenialenka 
Končno je prišel k sveti maši tudi politični vrh ki nam vlada.To je za pohvait in tako se spodobi.Naj živi Slovenija.
26.6.2015–1   (0)   (1)   Ocenipopendekl 
Janček, rojen sem krepko po koncu ww2, zato ne vem s kom bi se moral zaradi česa spraviti. Izdajte prosim Priročni o spravi za telebane , da bo vsem razumljivo zakaj se gre.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava